Funktion & källor

Här kan du läsa om alla de vitaminer och mineraler din kropp behöver och om var du hittar dem. Du får också veta mer om vilka som är speciellt viktiga för just dig.

Fettlösliga vitaminer

A-vitamin

A-vitamin behövs för synen (brist kan ge nattblindhet), huden och slemhinnorna. A-vitamin finns i bl.a. lever, margarin och vitaminberikade mejeriprodukter och ägg. Den som är gravid bör aldrig äta mer än 1 mg A-vitamin per dag som kosttillskott. I rotfrukter och grönsaker som morötter, tomater och röd paprika finns betakaroten. Det kan kroppen omvandla till A-vitamin. Naturligt betakaroten kan man inte överdosera till skillnad mot kosttillskott med A-vitamin, eftersom kroppen inte tar upp mer än den behöver av betakarotener.

D-vitamin

D-vitamin hjälper kroppen omsätta kalcium och fosfat. D-vitamin finns i fet fisk, vitaminberikade mjölkprodukter samt matfett. Kroppen kan också själv bilda D-vitamin i huden om du är ute i solen. Den förmågan minskar när man blir äldre eller om man har mörk hudfärg. Pigment hindrar nämligen till viss del solen och därmed bildningen av vitamin D. Detsamma gäller som man har kläder som täcker ansikte, armar och ben även under sommaren.

E-vitamin

E-vitamin hjälper cellerna att skydda sig mot fria radikaler. Det finns i vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar och sötmandel.

K-vitamin

K-vitamin behövs för blodets koagulering, men hjälper också till att bygga upp skelettet. K-vitamin finns i bladgrönsaker och lever. Det kan också bildas av bakterier i tarmarna.

Vattenlösliga vitaminer

B-vitamin

B-vitaminer behövs bl.a. för att muskler och nerver ska fungera normalt, för ämnesomsättningen och energiproduktionen. De finns i de flesta livsmedel och en del mjölsorter är berikade med B-vitaminer.

B12

B12 behövs för att kroppen ska kunna producera röda blodkroppar och för nervsystemets funktion. Vitamin B12 finns endast i produkter från djurriket.

Biotin

Biotin behövs för många av kroppens enzymsystem och det finns i praktiskt taget allt vi äter. Tillräckliga mängder bildas normalt av våra tarmbakterier.

C-vitamin

C-vitamin har många uppgifter i kroppen. Det behövs för bindväven samt stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn ur maten. Det är också viktigt för cellernas försvar mot fria radikaler; det skyddar fettlösliga vitaminer och andra fetter i kroppen mot oxidering (härskning). C-vitamin finns i färska bär, färsk frukt särskilt citrusfrukter och i de flesta grönsaker som broccoli och paprika.

Folsyra

Folsyra behövs för att kroppen ska kunna producera protein, för celldelningen, och för bildningen av röda blodkroppar. Folsyra är viktigt för fostrets utveckling och behövs redan från befruktningstillfället. Brister hos mamman, ökar risken för skador som kan ge ryggmärgsbråck hos fostret. Det finns bland annat i baljväxter, lever och fullkornsbröd.

Niacin

Niacin behövs för kroppens energiproduktion. Det finns bl.a. i lever och kött av olika slag, men kroppen kan också själv tillverka niacin i tarmen.

Pantotensyra

Pantotensyra behövs för att kroppen ska kunna använda kolhydrater, aminosyror ochfett. Det finns i nästan allt vi äter.

Mineralämnen

Järn

Kalcium

Jod, Fosfor, Kalium, Krom, Koppar, Magnesium, Mangan, Molybden, Selen och Zink är andra mineralämnen som kroppen behöver.

Antioxidanter och fria radikaler

Förbränningen i kroppens celler behöver syre. Men syre deltar också i bildandet av så kallade fria radikaler, och de kan skada dina celler. Kroppen skyddar sig med ämnen som kallas antioxidanter. Vitaminerna C och E samt betakaroten (det färgämne som gör morötter orange) och selen är exempel på antioxidanter.

Handla vitaminer och mineraler här