Apotekets Feberskola

Det finns två saker som är extra bra med feberskolan. Den första är att du får lära dig vad feber är och vad du kan göra när ett barn får feber. Den andra är att skolan garanterat inte har några prov eller betyg. Vi vill bara göra det lite lättare för dig att hjälpa barn med feber.

Read The fever school in other languages

Vad är feber?

Feber är när kroppstemperaturen är högre än normalt. Det är ett av kroppens sätt att försvara sig mot bakterier eller virus. Feber är ingen sjukdom, utan ett symtom på en sjukdom. Vanligtvis är det en infektion, som ofta är ofarlig och läker av sig själv.

Över 38 grader

Man brukar säga att feber är när kroppstemperaturen är högre än 38,0 grader. Normalt avläser man temperaturen med en decimal, till exempel 38,2 eller 38,5.

Feber nu igen?

Barn får feber lättare än vuxna, men det behöver inte betyda att de är särskilt sjuka. Feber beror oftast på vanliga infektioner, som läker av sig själva. Och det viktigaste är alltid att kolla hur barnet mår i övrigt.

Gör det lättare att ha feber 

När barn har feber finns det saker du kan göra för att underlätta. Klä barnet svalt och låt det själv bestämma hur aktivt det vill vara. Det regleras av sig själv beroende på hur mycket hon eller han orkar. När barnet sover kan det vara bra att höja huvudändan på sängen. Det minskar svullnad och kan minska risken för problem med öronen och bihålorna.

Drick mycket

Ett barn med feber behöver mycket vätska. Men ge hellre lite vätska ofta än mycket på en gång. Ibland kan det räcka med en matsked åt gången. Och det kan vara lättare att slicka i sig en isglass än att dricka ett glas vatten. Isglass är ju också vätska, fast fryst. Se till att barnet kissar – ett barn ska kissa flera gånger per dag.

Vänta med att ta tempen

Barn som har lekt eller varit fysiskt aktiva får lätt högre kroppstemperatur, så låt gärna barnet vila i 30 minuter innan du tar tempen. Spädbarn bör vara avklädda när tempen kollas, eftersom varma kläder kan höja temperaturen. Tänk också på att mäta med samma termometer på samma ställe varje gång. Resultatet blir lättare att jämföra då, än om du mäter på olika ställen på kroppen.

Att ta tempen på små barn

För barn under ett år rekommenderas att ta tempen i ändtarmen. På barn upp till sex månader förs endast den yttersta spetsen in. Smörj gärna in spetsen med fet salva eller olja på termometern, så går det lättare att föra in den. Om du använder en digital termometer piper det när den är färdig, ofta efter 15–30 sekunder.

Att ta tempen på lite större barn

Att mäta temperaturen i örat är ett bra alternativ för barn över ett år. Följ bruksanvisningen för termometern, så att mätningen blir rätt. Och mät inte i ett öra som nyss legat ner i en varm kudde eller just kommit in från kylan. Det påverkar temperaturen. Vänta i 10–15 minuter.

Hur ofta ska man ta tempen?

Följ febern genom att ta tempen både på morgonen och på eftermiddagen. Men kom ihåg att det är hur barnet mår som styr om det behöver behandling eller om du ska kontakta vården.

Dags för febernedsättande?

Febernedsättande läkemedel gör ofta att barnet blir lite piggare och orkar äta och dricka. Men det finns ingen bestämd temperatur som avgör när man ska ge febernedsättande. Kolla istället hur barnet mår. Det är sällan nödvändigt att ge febernedsättande till barn som mår bra trots att de har feber.

Ungdomar under 18 år

Febriga barn, eller rättare sagt ungdomar, under 18 år ska undvika acetylsalicylsyra (t ex Aspirin, Treo och Bamyl). Om febern beror på vattkoppor bör man inte ge ibuprofen (eller läkemedel i samma grupp), eftersom det kan öka risken för ovanliga men allvarliga komplikationer.

Paracetamol och ibuprofen

De vanligaste febernedsättande läkemedlen innehåller paracetamol (t ex Alvedon och Panodil) eller ibuprofen (t ex Ipren). De fnns som tabletter, flytande lösning eller stolpiller.

Paracetamol kan ges till barn från tre månader och ibuprofen från sex månaders ålder. Är barnet under 6 månader rekommenderar vi dock läkarkontakt innan man ger febernedsättande.

Ge inte paracetamol eller ibuprofen längre än två respektive tre dygn utan att prata med en läkare. Om barnet är över 12 år kan du ge paracetamol i 3 dagar.

Om barnet inte dricker eller om det kräks eller har kraftig diarré, bör du vara försiktig med att ge ibuprofen (eller liknande preparat). I sådana lägen kan det vara skadligt för njurarna.

När du vill ha mer råd

Som inloggad med BankID kan du chatta med oss och få hjälp att välja febernedsättande läkemedel. Du kan även ringa oss på 0771- 450 450, vardagar 8:00-18:00, lördagar 9:00-14:00.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177. De har öppet dygnet runt och kan hjälpa dig att avgöra om det är dags att söka vård och var ni ska gå.

Vid akuta, livshotande tillstånd ringer du ambulans på telefonnummer 112. 

Read The fever school in other languages