Här hittar du fullständiga köpvillkor som gäller för distanshandel på Apoteket samt information om Integritetspolicy, och Trygg e-handel.

Köpvillkor

1. Allmänt

För att handla från Apotekets sortiment via www.apoteket.se eller via Apotekets app krävs att du har fyllt 18 år.

För att kunna handla receptförskrivna varor via apoteket.se krävs att du har BankID. Med hjälp av BankID kan du sedan registrera dig och börja handla.

För att kunna handla receptförskrivna varor krävs också att du är folkbokförd i Sverige. Apoteket förbehåller sig rätten att neka registrering till e-handelstjänsten utan krav på att ange skäl varför. För det fall registrering nekas kommer du utan dröjsmål underrättas om detta.

2. Beställning

2.1 Pappersrecept

Beställningar av receptförskrivna varor kan endast ske från elektroniskt sparade recept (e-recept).

Om du har pappersrecept som du vill kunna beställa från kan du skicka dem till Apoteket så sparar vi dem elektroniskt. Märk kuvertet "E-handel" och skicka det till:

Apoteket Kundservice
Box 873
391 28 Kalmar

Du kan också gå till ett lokalt apotek med dina pappersrecept och be dem spara dem elektroniskt.

2.2 Beställningar

Beställning av receptförskrivna varor kan göras så snart receptet kommit in till E-hälsomyndighetens receptdepå.

Om du skickar in ditt recept per post, eller lämnar in det på ett lokalt apotek, kan det ta upp till tre vardagar innan det registrerats. Beställning skall göras på något av följande sätt:

  • På www.apoteket.se eller i Apotekets app genom inloggning med BankID.
  • Per telefon 0771- 450450 genom identifiering med mobilt BankID.

2.3 Beställning som utförs av någon annan för din räkning

För att någon annan ska kunna beställa receptförskrivna varor för din räkning krävs att denne fått en fullmakt från dig. Du kan lämna en fullmakt antingen genom att logga in på apoteket.se eller genom att lämna in en fullmakt på ett apotek och legitimera dig.

Fullmaktsblankett från E-hälsomyndigheten (pdf)

Observera, genom att Slutföra köp accepterar du som beställare betalningsansvar för din beställning, även om du beställer till annan person.

2.4 Beställning till barn 

Du kan läsa mer om hur du handlar medicin åt någon annan här.

3. Information och rådgivning

3.1 Rådgivning om dina läkemedel

I samband med att du beställer på recept får du erbjudande om att boka in ett kostnadsfritt rådgivningssamtal med en farmaceut på ett av våra apotek eller via telefon. Du kan då få svar på frågor och funderingar om dina läkemedel. Du är alltid välkommen att ringa Apoteket på 0771 – 450 450 för råd om läkemedel i samband med köp.

3.2 Produkt- och prisinformation

De produktbilder som finns på apoteket.se är endast exempel och det är inte säkert att dessa motsvarar varans faktiska utseende. Apoteket tar inte ansvar för eventuella felskrivningar i produktinformation och priser och förbehåller sig rätten att när som helst korrigera sådan information.

4. Pris och betalning

Köpvillkor

Köpvillkor kredit

I samarbete med Walley erbjuder vi betalsätt Apoteket Faktura och Månadsfaktura. När du väljer något av dessa betalsätt får du hem dina varor innan du betalar och väljer sedan vid betalningstillfället om du vill betala hela fakturabeloppet eller dela upp det i mindre delar. Du kan endast beställa till din folkbokföringsadress och du måste vara minst 18 år vid köptillfället när du väljer betalsätt Faktura och Månadsfaktura.

I samband med att du väljer betalsätt Faktura eller Månadsfaktura görs en kreditbedömning, som i vissa fall inkluderar en kreditupplysning och då skickas en upplysningskopia till dig i ett separat brev.

Apoteket Faktura

Du får en ny faktura för varje köptillfälle. Fakturan är avgiftsfri, förfaller till betalning 14 dagar efter köpet och aviseras per e-post. Väljer du vid betalningstillfället att betala en mindre del av fakturabeloppet övergår din Faktura till en Kreditmånadsfaktura med tillhörande villkor enligt nedan.

Apoteket Månadsfaktura

Du får en faktura för samtliga köp som du har genomfört under en kalendermånad. Månadsfakturan har en fakturaavgift om 19 kr vid postal avisering, 0 kr vid e-faktura och 0 kr vid autogiro. Väljer du vid betalningstillfället att betala en mindre del av fakturabeloppet övergår din Månadsfaktura till en Kreditmånadsfaktura med tillhörande villkor enligt nedan.

Kreditmånadsfaktura

Du kan vid betalningstillfället välja att dela upp betalningen av fakturabeloppet på upp till 12 månader och då övergår din Faktura eller Månadsfaktura till en Kreditmånadsfaktura. Du behöver vid varje betalningstillfälle som minst betala 1/12 av totalbeloppet, lägst 50 kr, plus aviseringsavgift. Den månatliga aviseringsavgiften är 19 kr vid postal aviseringsmetod, 19 kr vid e-faktura och 14 kr vid autogiro. Ingen kreditränta tillkommer. Den effektiva räntan vid delbetalning av ett belopp om 10 000 kr över 12 månader med 19 kr i månatlig aviseringsavgift uppgår till 4,3% och totalt belopp att betala 10 228 kr (852 kr/månad). Du kan alltid välja att betala det totala fakturabeloppet enligt din avi.

Vid försenad eller utebliven betalning kommer du debiteras dröjsmålsränta och för Faktura eller Månadsfaktura utgår även påminnelseavgift och för Kreditmånadsfaktura utgår förseningsavgift.

För mer information kontakta Walley på 010-161 00 00 eller hello@walley.se

För fullständiga villkor för Apoteket Faktura och Månadsfaktura liksom delbetalning, se nedan länk

Allmänna villkor för Apoteket Faktura samt Apoteket Månadsfaktura

5. Säkra betallösningar

Kortbetalning

Apoteket använder externa betalväxlar för att genomföra betalningar. De partners Apoteket använder är Nets och Adyen. De hanterar kort- och betaluppgifter genom teknik som möjliggör identifiering och autentisering av kortinnehavaren. Nets och Adyen uppfyller kraven på PCI DSS samt certifikatutfärdare. 

3D Secure är ett samlingsnamn för den säkerhetsteknik som Visa, MasterCard och AMEX gemensamt tagit fram för identifiering av kortinnehavare vid köp över Internet. När du använder ett betalkort med med 3D Secure är det i de allra flesta fall den kortutgivande banken – inte du som kund – som bär den ekonomiska risken via obehörig kortanvändning. Förutsatt att du inte varit grovt oaktsam eller särskilt klandervärd med ditt betalkort.

Swish

Vi erbjuder Swish-betalning via Apoteket.se. Är du ansluten till Swish så har du möjlighet att genomföra betalningar som dras direkt från ditt bankkonto. Öppna Swish-appen på din mobila enhet och godkänn betalningen via ditt mobila Bank-ID för att slutföra köpet. Vid eventuell retur återbetalas pengarna till ditt bank- eller kreditkort alternativt kontant.

Trustly 

Via betalmetoden Trustly erbjuder vi säker direktbetalning ifrån ditt bankkonto. De flesta svenska bankerna är anslutna till Trustlys tjänst. Du väljer enkelt din bank och autentiserar & godkänner din betalning via Bank-ID för att slutföra köpet. Vid en retur återbetalas pengarna direkt till ditt konto.

6. Leverans

6.1 Allmänt

En beställning av lagerförda varor som kommer in till Apoteket vardagar innan kl.15.00 skickas normalt från Apoteket samma dag.

Kommer din beställning in senare, innehåller beställningsvaror eller gäller receptförskrivna varor där något behöver stämmas av med förskrivaren, skickas den normalt nästkommande vardag.

Innehåller din order en beställningsvara inväntas beställningsvaran och hela ordern skickas sedan samtidigt.

Vissa varor måste specialbeställas. Leveranstiden kan då bli längre. I sådana fall kontaktar Apoteket dig per telefon eller e-post. Du har då rätt att häva köpet utan kostnad om du inte accepterar föreslagen leveranstid. Leverans kan endast ske till adresser i Sverige.

6.2 Leveransalternativ 

Vilka leveransalternativ du kan välja kan bero på din kundkorg och var du bor.

Hämta Express

Hämta ditt paket redan efter 2 timmar på alla apotek som ägs av Apoteket AB. Vid hämtning på Apotek uppge referenskod från Apotekets sms-avisering och visa legitimation. Om bud hämtar krävs bådas legitimation och referens kod.


Apotek/Apoteksombud

Välj och hämta på valfritt Apotek/Apoteksombud. Du får ett sms när varorna är klara för upphämtning. Legitimation krävs vid upphämtning hos apoteksombud. Om bud hämtar krävs bådas legitimation.

Vid hämtning på Apotek uppge referenskod från Apotekets sms-avisering och visa legitimation. Om bud hämtar krävs bådas legitimation och referens kod.
 

Postnord (Hemleverans till brevlådan)

Leverans till brevlådan. Om paket inte ryms i brevlådan lämnas det utanför din dörr eller i en påse som hängs på brevlådan. Postnord aviserar dig när leveransen är utförd.  Alla varor kan inte skickas till brevlådan. Det gäller till exempel temperaturkänsliga varor, sådana som kräver extra säker leverans eller stora förpackningar. När du gör din beställning får du information om vilka varor som kan skickas till din brevlåda i kassan. Om du bor på lantbrevbärarlinjen kan ytterligare en leveransdag tillkomma.

Postnord (Hemleverans Postnord)

Leverans till dörren. Postnord aviserar dig med ett förslag på leveranstid, du som kund behöver inte vara på plats för att kvittera leveransen. Du får information om detta i en avisering via sms, email eller genom Postnords app. Om leveranstiden inte passar dig kan du byta leveransdag och tidsintervall för leverans. För personlig leverans behöver du bocka ur kontaktfri leverans i Postnords gränssnitt. Har du recept med narkotikaklassade läkemedel krävs legitimation vid leverans. Om du bor på lantbrevbärarlinjen kan ytterligare en leveransdag tillkomma. Paket över 20 kg levereras mot kvittens till tomtgräns/gatuplan.


Postnord (Hemleverans från lokalt apotek)

Leverans till dörren. Postnord aviserar dig med ett förslag på leveranstid, du som kund behöver inte vara på plats för att kvittera leveransen. Du får information om detta i en avisering via sms, email eller genom Postnords app. Om leveranstiden inte passar dig kan du byta leveransdag och tidsintervall för leverans. För personlig leverans behöver du bocka ur kontaktfri leverans i Postnords gränssnitt. Om du bor på lantbrevbärarlinjen kan ytterligare en leveransdag tillkomma. Paket över 20 kg levereras mot kvittens till tomtgräns/gatuplan.

Gäller endast för de kunder som bor i Norrland. Din leverans kommer att skickas från ett lokalt apotek i Norrland och levereras hem till dig nästa dag om du beställer innan kl.15.00.  

Postnord (Hämta på Postnord utlämningsställe)

Välj och hämta ditt paket på valfritt Postnord utlämningsställe. Postnord aviserar dig via sms, email eller genom Postnords app när paket finns på plats att hämta. Legitimation och kod krävs för upphämtning av paket. Om bud hämtar krävs bådas legitimation. Du som kund har sju dagar på dig att hämta ditt paket.

Instabox

Du kan hämta ditt paket på de boxar Instabox tillhandahåller. I vissa fall begär Instabox verifiering med Mobilt Bank ID innan du får tillgång till koden du behöver för att öppna boxen. När paket har kommit fram till boxen informerar Instabox dig via sms. Varor som kräver kylförvaring skickas inte med Instabox. Paket ligger kvar i boxen i tre dagar varefter det skickas tillbaka till Instabox terminal. Inom tio dagar har du som kund möjlighet att beställa en ny utkörning till samma eller en annan box.

Airmee (Hemleverans Airmee) 

Leverans till dörren. Airmee aviserar via sms när de är på väg. Har du recept med narkotikaklassade läkemedel krävs legitimation vid leverans. I övriga fall är det möjligt att via sms från Airmee välja ”Lämna utanför dörren”. I Stockholm levererar Airmee alla dagar i veckan mellan kl. 17.00-22.00, i Stockholms innerstad och närförorter kan kund välja leverans mellan kl.10.00-14.00 i Airmees gränssnitt. I övriga orter sker leverans kvällstid mellan kl. 17.00-22.00.

Gordon (Kyld hemleverans Gordon)

Leverans till dörren. Gordon aviserar dig via sms med leveranstid, du som kund behöver vara på plats för att ta emot leveransen. Har du recept med narkotikaklassade läkemedel krävs legitimation vid leverans. Gordon levererar mellan 16.00-22.00 på vardagar och 14.00-22.00 på söndagar.

Om din beställning innehåller varor som inte förvaras kylt kommer leveransen delas upp i två olika paket. Skulle din beställning innehålla en vara som inte får levereras i en kyld transport kommer den levereras med Postnord istället via ombud eller hemleverans beroende på vart du som kund bor.

Bring (Hemleverans Bring) 

Leverans till dörren. Bring aviserar via sms när de är på väg. Har du recept med narkotikaklassade läkemedel krävs legitimation vid leverans. I övriga fall är det möjligt att via sms från Bring välja ”Lämna utanför dörren”. Bring gör endast ett försök att leverera. Om leveransen misslyckas kan paketet hämtas på ett av våra apotek nästkommande vardag om det inte innehåller läkemedel. Paket som innehåller läkemedel kommer med hänsyn till kvalitetskrav och köpvillkor destrueras och du kan inte få dina pengar tillbaka för produkterna.

Bring (Hem kväll med kylleverans)

Leverans till dörren. Bring aviserar via sms när de är på väg. Du kan välja ”Lämna utanför dörren” om du inte är hemma vid leverans. Om du inte valt det och inte är hemma för att ta emot din leverans kommer kylvaror och eventuella läkemedel i paketet att kasseras. Leveransen sker i ett tempererat emballage som tas bort i samband med leverans. Om du väljer ”Lämna utanför dörren” via sms från Bring lämnas paketet utan tempererat emballage utanför dörren och du måste då se till att kylvaror snabbt tas in för fortsatt kylförvaring. Som kund ansvarar du för paketet och produkterna efter leverans. Om paketet innehåller kylvaror och recept med narkotikaklassat läkemedel krävs legitimation vid leverans.

Early Bird (Morgonleverans Early Bird)

Levereras till brevlådan eller lämnas i en påse på dörren/brevlådan om paketet är för stort. Paketet levereras på natten med morgontidningsbudet. I vissa delar av Norrland och på Gotland kan det tillkomma en extra leveransdag innan paketet kommer fram.

Leveransen kräver att ditt namn står på dörren eller på brevlådan om den inte står i direkt anslutning till huset. Lämnas paket utanför dörren är du som kund ansvarig för paketet från det tillfälle att det lämnats vid dörren/brevlådan. Om du bor i hus kommer budet aldrig gå in på ägarens tomt, paketet levereras då alltid till brevlådan.

Alla varor kan inte skickas med Early Bird, när du gör din beställning får du information om vilka varor som kan skickas med denna tjänst.

Schenker (Hämta på Schenker utlämningsställe)

Välj och hämta ditt paket på ett Schenker utlämningsställe. Schenker aviserar dig via sms när paket finns på plats att hämta. Legitimation och kod krävs för upphämtning av paket. Om bud hämtar krävs bådas legitimation. Du som kund har 14 dagar på dig att hämta ditt paket. Vid fel telefonnummer kommer du få brevaviseringar. Brevavisering kräver att du har rätt namn på dörren/postbox och rätt adress.

I vissa delar av landet kan det tillkomma en till två extra leveransdagar innan paketet kommer fram till ett Schenker utlämningsställe.

6.3 Beställning till flera personer samtidigt

Beställning som görs till flera personer vid ett och samma inloggningstillfälle räknas som en beställning. Varorna paketeras separat till varje person vilket innebär att du måste fråga efter varje namn om du hämtar paketet på apotek eller hos apoteksombud.

6.4 Leveransförseningar

Apoteket ska meddela dig om eventuella leveransförseningar främst via sms eller e-post och ny leveranstid bestäms. Apotekets skyldighet att informera om leveransförseningar är uppfylld om Apoteket kontaktar dig på de kontaktuppgifter du senast registrerat i Apotekets e-handelstjänst. Du ansvarar för att de adress- och kontaktuppgifter som är registrerade är korrekta och uppdaterade. Du kan uppdatera uppgifterna under "Mina sidor" på apoteket.se eller i Apotekets app. Du har rätt att häva köpet utan kostnad om du inte accepterar ny föreslagen leveranstid, förutom köp inkluderande varor som är undantagna ångerrätten och som redan lämnat Apotekets distanslager.

6.5 Transportrisken

Apoteket står för transportrisken, d.v.s. risken att varan skadas eller kommer bort under transport, från Apoteket till den angivna leveransadressen. Du som kund står för transportrisken vid eventuell retur till oss.

7. Återbetalning

Vid hävning av köp/reklamation har du rätt att få tillbaka pengarna inom fjorton dagar från det att Apoteket tagit emot meddelandet. Om Apoteket levererar om eller avhjälper felet vid en reklamation kommer eventuella fraktkostnader återbetalas inom fjorton dagar från den dag Apoteket mottagit reklamerad vara. Du kommer att få pengarna tillbaka genom samma betalningsmetod som du använde vid betalningen.

8. Ångerrätt

Läkemedel, livsmedel, stomiprodukter och kylvaror omfattas inte av ångerrätten i Distansavtalslagen. Du kan därför inte använda ångerrätt för att returnera dessa produkter.

Att du inte kan använda ångerrätten för läkemedel beror på att returnerade läkemedel inte får säljas vidare eller skickas ut på nytt utan dessa måste destrueras.

För övriga varor har du ångerrätt enligt Distansavtalslagen. Ångerrätten innebär att varor kan bytas eller återköpas inom fjorton dagar räknat ifrån den dagen då varan mottagits. Var dock uppmärksam på att om du hanterar varan i större utsträckning än vad som varit nödvändigt kan du bli skyldig att ersätta Apoteket för en eventuell värdeminskning om du väljer att ångra köpet. Förpackningar med hygienartiklar får inte öppnas för att du ska behålla din ångerrätt.

Om du som kund vill åberopa din ångerrätt ska du meddela oss detta inom 14 dagar från det att du mottagit produkten. Kontakta oss här alternativt använd vår blankett för ångerrätt. Du kan skicka returen per post, kontakta då alltid Apotekets Kundservice på telefon 0771–450 450 före retur. Returen skickas till:

Apoteket AB                                         

c/o Tamro

Prismavägen 6

141 75 Kungens Kurva

Du kan även lämna tillbaka varor i någon av våra butiker. Ta med följesedeln vid retur i butik.

Om du utnyttjar din ångerrätt kommer Apoteket att återbetala din betalning inom 14 dagar från det vi mottog ditt meddelande om ånger. Vi kan dock hålla inne betalningen till det att vi mottagit varorna i retur. Du kommer att få pengarna tillbaka genom samma betalningsmetod som du använde vid betalningen.

9. Om du inte hämtar ut din beställning

Levererade beställningar ligger kvar två veckor på lokalt apotek och apoteksombud samt en vecka på Postens utlämningsställe. För övriga transportörer, se villkor för respektive transportör vid avisering. Observera att du måste hämta ut din beställning även om du vill använda din ångerrätt enligt punkten 9, det räcker inte att bara låta paketet ligga kvar.

Kostnaden för läkemedel i ej uthämtat eller returnerat paket kommer att debiteras kund. Apoteket har rätt att ta ut en avgift för hanteringen av varor som inte hämtats ut.

Om du inte hämtat din beställning som innehåller receptförskriven vara inom utsatt tid och önskar ny receptförskriven vara, krävs att du gör ett nytt receptuttag. Du får då betala både för den ej uthämtade beställningen och det nya uttaget.

10. Reklamation

Om en vara avviker från vad som följer av avtalet mellan dig och Apoteket eller på annat sätt inte motsvarar den beskrivning av varan som Apoteket har givit, kan varan reklameras. Endast ursprungliga fel omfattas av reklamationsrätten, reklamationsrätten omfattar t ex inte fel orsakade av normalt slitage. Reklamation till Apoteket ska göras inom skälig tid efter det att felet upptäckts, (skälig tid anses alltid vara två månader), dock senast inom tre år. Apoteket förbehåller sig rätten att i första hand avhjälpa felet, i andra hand omleverans av varan och i sista hand återköp. Eventuell återbetalning vid reklamation kommer att ske utan onödigt dröjsmål så snart en reklamation är godkänd.

Om din leverans är felaktig, skadad eller ofullständig ska du genast göra en reklamation hos Apoteket kundservice på telefonnummer 0771 – 450 450. Om du vill posta in varan som ska reklameras, står Apoteket för frakten.

Returen skickas till:

Apoteket AB                                         

c/o Tamro

Prismavägen 6

141 75 Kungens Kurva

Du kan också reklamera varan i någon av våra apotek.

Apoteket följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer och svensk lag vid en eventuell tvist. En eventuell tvist kan även lösas via European Commission Online Dispute Resolution (EU ODR).

ARN
https://www.arn.se
Allmänna Reklamationsnämnden
Box 174
101 23 Stockholm

EU ODR: https://ec.europa.eu/

11. Personuppgifter

E-hälsomyndigheten är personuppgiftsansvarig för receptregistret, läkemedelsförteckningen och högkostnadsdatabasen. Du har rätt till direktåtkomst till dina uppgifter enligt vad som framgår av lag (1996:1156) om receptregister och lag (2005:258) om läkemedelsförteckning. Läs mer på E-hälsomyndighetens webbplats.

I samband med din registrering och/eller beställning godkänner du att Apoteket, och Apotekets externa leverantörer, lagrar och använder namn, personnummer, adress och receptuppgifter i syfte att, i förekommande fall, uppfylla kraven i Läkemedelsverkets föreskrifter om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit samt administrera dina köp och möjliggöra de hälsorelaterade tjänster du önskar av Apoteket.

Apoteket AB (org nr 556138-6532), är personuppgiftsansvarig för behandling av personuppgifter i samband med expediering av recept och beställning av egenvårdsprodukter. Apotekets behandling av personuppgifter sker i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR) och i förekommande fall även enligt apoteksdatalagen.

Vill du veta mer om hur Apoteket behandlar dina personuppgifter kan du läsa mer i vår integritetspolicy.

12. Ändring av allmänna villkor

Apoteket kan närsomhelst ändra villkoren i dessa allmänna villkor. De villkor som gäller vid köptillfället ska tillämpas på köpet.

13. Force Majeure

Apoteket är inte ansvarig för försenad prestation orsakad av omständighet utanför Apotekets rimliga kontroll och är i så fall berättigad till tilläggstid för uppfyllelse av sina åtaganden. Exempel på omständighet är - utan att utgöra fullständig förteckning - strejk, terroristdåd, krig, leverantörs-, transport- eller produktionsstörningar, valutakursförändringar, myndighetsåtgärd, lagstiftning eller naturkatastrof.

Om sådan omständighet varar mer än två månader, äger vardera parten rätt att säga upp avtalet utan den andra har rätt att erhålla eller skyldighet att utge ersättning.

14. Avregistrering från möjligheten att handla via Apotekets distanshandel

Du kan när som helst avregistrera dig från Apotekets e-handelstjänst. Avregistrering kan ske genom att du kontaktar Apoteket Kundcentrum på telefon 0771 - 450450 Apoteket har rätt att avregistrera dig från Apotekets e-handelstjänst med en månads uppsägningstid.

Vid missbruk av e-handelstjänsten har Apoteket rätt att avregistrera dig från tjänsten med omedelbar verkan.

15. Avbeställning

Du kan avbeställa leveransen fram till dess att den har påbörjats. Du kan endast göra detta genom att ringa till Apotekets Kundservice på 0771 – 450 450. Efter det att leveransen av beställningen påbörjats kan du inte avbeställa leveransen.

16. Kontakta oss

Apoteket Kundservice telefonnummer 0771 – 450 450. För adress och öppettider till samtliga lokala apotek se apoteket.se eller Apotekets app. Vid problem med betalningar via Internet kontakta respektive banks kundtjänst.

Apoteket AB

Box 3001

169 03 Solna
Organisationsnummer är 556138-6532
VAT/Momsnr är SE556138653201

Hos apoteket.se handlar du tryggt och säkert med Trygg e-handel.

Trygg e-handel är en certifiering för e-handels företag. E-handels företag är företag som säljer varor och tjänster via en butik på internet (Distanshandel). E-handel bygger på precis samma princip som traditionell postorder, skillnaden är att varorna uppvisas på en hemsida samt att köpeavtalet ingås direkt på hemsidan.

Det finns idag tusentals aktörer som säljer varor & tjänster på Internet i Sverige och de flesta är seriösa. För att skydda dina personuppgifter och andra känsliga uppgifter är det dock viktigt att du vet vem du lämnar uppgifterna till. Du kanske också vill känna trygghet i att företaget kommer leverera varor inom avtalad tid och att du kommer kunna få hjälp efter köpet om något skulle vara fel.

Certifieringen Trygg e-handels syfte är att hjälpa dig som konsument välja rätt e-handelsföretag när du handlar så att du kan känna dig trygg och säker även efter du tryckt på "köp". Trygg e-handels målsättning är att det skall kännas lika tryggt och säkert att handla på Internet som i vanlig fysisk butik.

När du handlar från ett företag som har certifieringen Trygg e-handel så innebär det att företaget genom ett avtal förbundit sig att följa en rad krav. Endast stabila och seriösa e-handels företag har rätten att bära certifieringen Trygg e-handel.

Trygg e-handels krav är utformade för att du som konsument skall känna till och ta tillvara dina rättigheter när du handlar via internet. Bland annat ställs krav på att företaget skall vara tydlig med sin identitet, ha säkra rutiner för hantering av personuppgifter, använda säkra betalningslösningar samt ha en stabil ekonomi.

Fullständig förteckning av Trygg e-handels krav.

Säkerhet

Svensk Digital Handel kontrollerar att kraven följs av de certifierade företagen genom kreditkontroller, provköp samt utredningar vid misstanke om brister. För att ge dig en extra trygghet tar Trygg e-handel emot klagomål från dig som konsument.

Om du klagar på ett företag som har certifieringen Trygg e-handel och det visar sig att företaget handlat felaktigt/i strid med kraven som ställs får företaget en "prick" i vårt register. Vid allvarliga brister kan certifieringen återkallas med omedelbar verkan. Allt detta sammantaget gör att du som konsument kan känna dig säker på att endast seriösa företag bär Trygg e-handel symbolen.

För att kontrollera att symbolen är äkta klickar du/håller muspekar över Trygg e-handel symbolen, se exempel här. Varje anslutet företag har ett unikt certifikat på domänen tryggehandel.se.

Var hittar jag Trygg e-handel certifierade företag?

Du hittar alla certifierade företag här. Företaget är indelande i kategorier efter sortiment så att du lättare skall kunna hitta företag som säljer de varor & tjänster du är intresserad av!