Råd för att lindra besvär med varicer

Åderbråck är ett symtom på att blodkärl av typen vener inte fungerar som de ska. Venerna blir utvidgade vilket kallas åderbråck, eller varicer, och ser ut som blå knölar under huden. Åderbråck i benen förekommer hos en tredjedel av alla vuxna, men endast hälften av dem får symtom.

Förutom att åderbråcken syns kan de ge symtom som ömhet och svullnad. Dessutom kan man få värk om man står eller sitter länge.

Om du har åderbråck

  • Undvik att arbeta i stillasittande ställning.
  • Sitt med benen i högt läge så ofta som möjligt för att underlätta blodavflödet från benen.
  • Ligg med benen i ett högt läge.

Förutom att tänka på benens läge kan du även använda stödstrumpor och vid vissa tillfällen receptfria läkemedel.

Kontakta sjukvården vid långvariga besvär

Långvariga besvär med åderbråck och bensvullnad kan leda till bland annat eksem och bensår. Därför är det viktigt att du kontaktar sjukvården om du har provat att göra något åt ditt åderbråck utan effekt. Läkare kan ordinera behandling som förbättrar cirkulationen i benet.

Om du är öm och har en rodnad som följer ett ytligt blodkärl, en ven, strax under huden kan det vara en så kallad tromboflebit – en inflammation i en venvägg. De uppstår vanligen på underbenet. För att påskynda läkningen av en tromboflebit, prova Hirudoidsalva under någon vecka. Om tromboflebiten vandrar uppåt låret mot ljumsken eller flera vener drabbas, kontakta sjukvården.