Stödstrumpornas stilfulla comeback

Tantstämpeln är borta. Stödstrumpor köps i regnbågens alla färger av så väl pensionärer som av killar i kostym, de har blivit en hälsoprodukt för alla.

Bruna, tjocka och oglamourösa – stödstrumporna har länge haft en trist sjukvårdsstämpel, men under de senaste två åren har något hänt. Strumporna har bytt skepnad och finns i prickigt, randigt, rutigt och i regnbågens alla färger, vilket har väckt intresset hos en ny kundkrets.

– Tantstämpeln har definitivt tvättats bort. Stödstrumpor har blivit en egenvårdsartikel för alla. Nu handlar vem som helst dem, från äldre kvinnor till karriärkillar i kostym, säger Jessica Leijon, egenvårdsrådgivare på Apoteket. Inte minst bland vardagsmotionärer har stöd- eller kompressionsstrumpor, som de egentligen heter, blivit omåttligt populära.

Piggare ben

Kompressionsstrumporna ger ett ökat tryck över underben och ankel för att inte ge vävnaden utrymme att samla på sig vätska. Det gör att benen känns piggare, cirkulationen förbättras och blodet kan lättare förse musklerna med syre och näring, vilket i sin tur ökar musklernas kapacitet, och därmed också träningsresultatet.

– Mest nytta gör strumporna vid uthållighetsträning som löpning eller sporter som fotboll eller basket där man jobbar explosivt. Det är ett enkelt redskap för att optimera sitt träningsresultat och undvika mjölksyra eller en trötthetskänsla i benen.

Populära hos resenärer

Att hjälpa blodcirkulationen på traven är också viktigt för gravida som lätt samlar på sig vätska. Även personer med stillasittande jobb eller de som går och står mycket, till exempel sjuksköterskor eller lagerarbetare kan behöva extra hjälp med cirkulationen.

Kompressionsstrumporna har också blivit populära hos resenärer som flyger eller bilar långt och vill undvika svullna ben och fötter. Men för optimal effekt gäller det att vara uppmärksam på storleken. För liten strumpa ger ett för hårt tryck, vilket kan ge motsatt effekt, så att muskeln får en försämrad cirkulation. För stor strumpa ger ingen effekt alls. 

Välj inte stödstrumpor efter skostorlek. Det är måttet runt vad och ankel som avgör storleken, be personalen på apoteket om hjälp med att mäta, säger Jessica Leijon. 

 

Text: Kristina Müller

Bild: Imagebroker/Sjöberg bild

Använd stödstrumpor:

  • Vid medicinska tillstånd som åderbråck, vätskeansamlingar som ödem, högt blodtryck eller om du står på läkemedelsbehandling som gör att du samlar på dig vätska i kroppen.
  • Om du har ett stillasittande jobb eller går och står mycket.
  • På långresor när möjlighen att röra på sig är begränsad.
  • Vid graviditet för minskad vätskeansamling i ben och fötter.

Olika kompressionsklasser

Apotekets kompressionsstrumpor har alla ett medicinskt klassat tryck. Stödstrumpa är ett uttryck i folkmun.

Klass 1: Innebär ett lätt tryck där effekt garanteras. Avsedd för kunder som vill ha ökad cirkulation som olika yrkesgrupper, gravida, motionärer eller äldre personer.

Klass 2 och 3: Rekommenderas från vården om man har olika medicinska tillstånd som man behöver lindra, exempelvis venösa bensår eller blodproppsproblematik.

  

Tillbaka till temasidan om fötter