Gå till innehåll
Sidfot
logo
  • Handla på Apoteket
    • Apotek & öppettider
    • Så e-handlar du
    • Leveransalternativ
    • Betalalternativ
    • Trygg e-handel
    • Handla åt någon annan
  • Support
    • Frågor & svar
    • Kontakta oss
    • Retur & reklamation
    • How to buy in other languages
  • För dig med läkemedel
    • Vår syn på läkemedel
    • Kroniska behandlingar
    • Äldre och läkemedel
    • Rådgivning
    • Extra stöd
    • Läkemedel och miljön
    • Hämta ut recept
    • Så fungerar receptköp*
  • Om Apoteket
    • Det här är Apoteket
    • Jobba på Apoteket
    • Pressrum
    • Våra egna varumärken
    • Apotekets kundklubb
    • Customer Club Registration
  • Mer från Apoteket
    • För vårdgivare & företag
    • Apodos
    • För leverantörer
    • Vår app
    • Våra filmer
Följ oss
FacebookInstagramYoutube
logo
Trygg e handelTillstånd av läkemedelsverketTillstånd av läkemedelsverket
KöpvillkorIntegritetspolicyCookiepolicyKundklubbens integritetspolicyMedlemsvillkor
© Apoteket AB 2009 - 2023-10-02 13:13:45 srv 206 branch 2023.14.0.13189-develop
Varukorg
Du har 0 produkter i din varukorg.
Favoriter
Varukorg
Du har 0 produkter i din varukorg.
KampanjerKloka RådKundklubbTjänsterApoteket liveVarumärkenDoskund
Hem/Kloka Råd/Dagsbehovet/Antioxidanter
Nötter, bär och frön.

Antioxidanter

I kroppen pågår ständigt processer parallellt för att säkerställa en normal kroppsfunktion. I samband med inandning av syre och syresättning av blodet bildas även reaktiva ämnen som kallas för fria radikaler.

En för hög halt av fria radikaler leder till oxidativ stress vilket i sin tur innebär ökad risk för cellnedbrytning och sjukdom. Antioxidanter kan förhindra detta. Häng med på en resa i antioxidanternas värld. 

Vad gör antioxidanter i kroppen? 

Antioxidantens jobb är att minska de fria radikalerna. Detta åstadkommer antioxidanten genom att reducera de fria radikalerna till inaktiva ämnen. I samma process oxideras antioxidanten själv.

Antioxidanten skyddar därmed människans celler från oxidation. Man kan säga att antioxidanten är cellernas livvakt genom att den utsätter sig själv för den oxidation som cellen annars hade drabbats av. 

Antioxidanter i mat

Antioxidanter finns framför allt i frukt, grönsaker, bär, nötter och te. Vitamin C (askorbinsyra) och vitamin E (tokoferol) är vanliga antioxidanterna. Antioxidanter finns även som livsmedelstillsatser, dessa har ett E-nummer mellan 300 och 385.   

Livsmedelsverket rekommenderar vuxna att äta 500 gram frukt och grönsaker varje dag. För barn är rekommendationen 400 gram. 

Ett glas vatten med citron och gurka.

Behöver jag antioxidanter? 

Ja, allt pekar på det. Antioxidanter kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer, diabetes, benskörhet och andra sjukdomar som relaterade till oxidativ stress.

Lagom är dock alltid bäst. Kosttillskott med allt för höga halter antioxidanter kan påverka hälsan negativt enligt de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012). 

Livsmedel med mycket antioxidanter 

En bra tumregel är att färgstarka frukter, grönsaker och bär innehåller mycket antioxidanter. Kakaobönor, gojibär och granatäpple brukar ligga högt på listan över livsmedel med hög halt antioxidanter. Men även blåbär, apelsin och rödbetor är bra antioxidant-källor.

Vill du ha extra tillskott med antioxidanter är dessa livsmedel att föredra

  • Grönsaker
  • Frukt
  • Grönt te
  • Nötter
  • Fröer

Rekommenderad läsning

  • Hur du stärker immunförsvaret
  • Nektarin
    Vitaminbrist - är du i riskzonen?
  • En solros.
    Kan man få för mycket D-vitamin?
  • En kvinna som håller upp någon form av grönsak.
    Kosttips för dig som är vegan eller vegetarian
  • En hand visar upp kosttillskottet "C-VITAMIN" från apoteket.
    C-vitamin
  • Avocado, broccoli och andra grönsaker ligger på ett bord.
    Biverkningar av magnesium?
Antioxidanter - vad är det och behöver vi det?