
(Tillagningstid ca 40 min)
Bara doften av denna saftiga och söta kaka i ugnen får dig att komma i julstämning. Ingen kommer märka att den inte innehåller något tillsatt socker. Dessutom är den fri från gluten och mejeriprodukter, fylld med vitaminer, mineraler och fibrer. God jul!
ca 6–8 bitar
Sätt på ugnen på över- och undervärme 200 grader. Kör de torra ingredienserna i en mixer och häll sedan i en bunke. Kärna ur dadlarna och mixa med mjölken så att de löses upp till en smet. Häll nu alla ingredienser i bunken och vispa allt till en härlig smet. Smörj en brödform (ca 25x10 cm) ordentligt med olja så blir den lättare att få ut när den gräddats klart. Häll i smeten och grädda kakan i ugnen i ca 25–30 min. Känn gärna efter med en tandpetare i trä om kakan är färdig. Är den blöt när du sticker ner den i kakan ska den vara inne i ugnen några minuter till. Servera som den är eller varför inte med lite mögelost på? Kan förvaras i frysen.
Tips! Prova att baka denna goda kaka med lite lingon, russin och hackade valnötter i. Häll dessa i smeten och rör om precis innan du häller upp i den smorda formen.
Övrig info: Denna kaka innehåller alkohol från den aromatiska tinkturen. Även efter gräddning kan det finnas en liten mängd alkohol kvar. Alkohol bör inte ges till barn och gravida.
Recept: Isabelle Ståhl