Hem / Rådgivning / Resa

Ut och resa?


Vi
svenskar reser som aldrig förr: till sol och snö,  äventyr och till storstäder. För många av oss är det framför allt längtan efter sol och bad som lockar . Vi har också börjat ta med våra små ut  resande fot i högre grad än vi gjort tidigare.

Att resa är såklart både härligt och inspirerande. Men oavsett om du åker till sol och värme, reser med mindre barn eller skall iväg på en äventyrsresa, finns det en del saker att tänka igenom innan avfärd. Har du till exempel fyllt på ditt reseapotek? Behöver du vaccinera dig? Vilka regler gäller om du behöver ta med läkemedel till ett annat land? Här har vi samlat råd och tips hur du kan förbereda dig innan avfärd, och även vad som kan vara bra att tänka på när du väl kommit fram. Trevlig resa!

 


Resa med barn

Att ta med små barn på resa kan kräva lite extra planering och förberedelser innan avfärd. 

Här följer råd och tips för dig som ska ut och resa med de små.


Reseapoteket

Att ha med sig ett litet reseapotek på semestern kan kännas tryggt. På så vis är du alltid förberedd på olika situationer som kan uppstå. Skall du utomlands är det också en trygghet att ha köpt till exempel receptfria mediciner här hemma. 

Se förslag på utvalda produkter här


Bett och stick

En baksida med värme och härliga semestrar är att det ofta även innebär getingar, mygg och andra insekter. Här kan du ta del av knep och receptfria produkter som lindrar vid irriterande eller smärtsamma bett och stick.

Har du fått en fästing? Läs mer här


Sår

Vid varmt och fuktigt klimat kan sår och insektsbett lätt bli infekterat. Det kan därför vara en fördel att ha med ett "sårkit" på resan. Håll sår och bett under uppsikt och rengör ordentligt för att undvika att infektion uppstår.

Läs mer och se produkter


Skydda dig mot solen

När vi inte exponerats för sol på lång tid, som till exempel tidig sommar eller de första dagarna under en solsemester är vi väldigt känsliga. Så ta det försiktigt när du njuter av solen!

Här kan du läsa råd och tips om hur du bäst skyddar dig och se våra rekommenderade produkter. Om du råkat bränna dig kan du läsa om hur du lindrar solsveda och soleksem här.


Resa med läkemedel

Det finns regler och bestämmelser kring att föra in läkemedel i ett annat land som är viktiga att känna till om du behöver ta med dina mediciner vid utlandsresa. Regler kring läkemedel kan också skilja sig åt mellan olika länder så ta reda på vad som gäller för just ditt resmål.

Läs mer här


Vaccinationer

Behöver du vaccinera dig innan resan? I samarbete med Doktor24 erbjuder vi på utvalda apotek möjlighet att vaccinera sig mot de vanligaste sjukdomarna vid utlandsresa, samt även mot den fästingburna sjukdomen TBE

Se apotek som erbjuder vaccination


Magsjuka- förebygg och behandla

Magsjuka under semestern är aldrig roligt. Dessvärre ökar risken att drabbas just under utlandsresan eller i sommarvärmen då bakterier förökar sig snabbare. Som tur är finns det en hel del du kan göra för att undvika att bli magsjuk på din semester.

Läs mer och se produkter


Åksjuka

Båtturer och bilresor är något som ofta hör semestern till. Att vara ute på sjön eller åka på en spännande bilresa kan vara en fröjd för vissa, och samtidigt en mardröm för dig som besväras av åksjuka.

Vi har tips och råd hur du kan lindra besvären.

Läs mer och se produkter