Blåsor, sår och infektioner i munnen

Behandla dina besvär i munnen

Att drabbas av blåsor, sår eller infektion i munnen är vanligt. Ofta är orsaken till uppkomsten av just blåsor okänd, men det kan bero på en infektion eller att du skadat dig i munnen. Lindra obehaget och skynda på läkningsprocessen med rätt produkter från Apoteket.

God munhygien är viktigt

Att ta hand om din tand- och munhygien är en viktig parameter om du har blåsor eller sår. Ett tips är att använda en tandkräm som är anpassad för känslig mun, ex. Zendium tandkräm.

TIPS

Om det gör så ont att du har svårt att borsta tänderna, 
använd antibakteriell munskölj, Corsodyl eller Hexident 
lösning, 2 gånger per dygn. Obs! För vuxna och barn från 12 år.

Afte 

Afte är små blåsor som ger smärtsamma sår i munnens slemhinna. Det blir enstaka eller flera, väl avgränsade, ofta runda sår. Afte kan komma både enstaka och upprepade gånger.

Vid afte finns produkter som både ger smärtlindring och lägger sig som ett skydd över såret eller blåsan.

Bakteridödande munskölj

Bakteriedödande läkemedel med klorhexidin används före och efter operation samt tillfälligt vid munhåleinfektioner hos protesbärare.

Lösningarna används också då det är svårt att göra rent munhåla och tänder vid till exempel kortvarig sjukdom, olycksfall, stark kariesbildning, blödande tandkött och tandlossning. 

Bakteriedödande läkemedel med svagare klorhexidinlösning

Om du har fått rekommendation av din tandläkare/tandhygienist att använda en svagare klorhexidinlösning kan du ta Flux Klorhexidin. Den innehåller inte alkohol, och är därför skonsam mot irriterat tandkött. Dessutom innehåller Flux Klorhexidin 0,2% natriumfluorid som stärker tandytan och förebygger karies.