Vaccinering mot TBE och covid-19 – hur ska jag tänka?

Att hålla koll på när du tog din senaste vaccinationsspruta mot TBE och när det är dags för dos två eller tre, kan upplevas som rörigt. Vi har därför samlat ihop värdefull fakta att ta del av inför kommande fästingsäsong och som hjälper dig hitta ett bra förhållningssätt till vaccineringen mot covid-19.

Tajma din TBE– och covid-19-vaccination

I dagsläget avråds det från att ta något vaccin sju dagar innan och sju dagar efter vaccineringen mot covid-19. Då vaccineringen mot covid-19 innefattar två doser med 4-12 veckors mellanrum (beroende på vaccin) kan det därför vara en god idé att planera dina vaccinationer så att de synkar bra med varandra.

Boka tid för vaccination av TBE här

Boka tid för vaccination av covid-19 här

TBE – grundvaccination och påfyllning

  • Dos 1: När som helst på året
  • Dos 2: 1-3 månader efter dos 1.
  • Dos 3: 5-12 månader efter dos 2.
  • Påfyllning: 3 år efter dos 3 och därefter vart 5:e år.

Tips! För att hålla koll på alla doser är ett smart sätt att lägga in en påminnelse i telefonen. När du vaccinerar dig hos Doktor24 på Apoteket får du alltid påminnelser om när det är dags att ta nästa dos. Smidigt, eller hur?

 

Det spelar egentligen ingen roll när du påbörjar din vaccination mot TBE. Däremot är det bra om du hinner med de två första TBE-doserna innan våren och sommaren för ett gott skydd inför fästingsäsongen.

När du genomgått de tre första doserna (grundvaccineringen) har du ett bra skydd mot TBE i tre års tid.

Obs! Schemat ovan gäller för de under 50 års ålder. Är du 50+ ska du ta dos 3 två månader efter dos 2 och därefter efter 3 år och sedan efter 5 år.

Hitta närmsta apotek

Tack vare ett nära samarbete med Doktor24 – Sveriges största vaccinatör, har vi på Apoteket sett till att du kan få snabb hjälp. Genom att först lokalisera ett av våra apotek som erbjuder TBE och covid-19-vaccinering kan du sedan boka en tid som passar dig.

Läs mer om allt som rör covid-19 och Apoteket här!