Därför kan du lita på våra tandvårdsprodukter

Det finns en massa ämnen och ingredienser som är helt lagliga att använda, fast de kanske inte är så hälsosamma alla gånger. När det gäller produkter som används varje dag, och dessutom i munnen, är det förstås extra viktigt att innehållet utvärderas noggrant. Vi på Apoteket har en tuff granskning. De här faktorerna kikar vi extra noga på när det gäller just tandvård.

 

Fluorhalt

Det finns exempel på både munskölj och tandkräm som inte innehåller fluor, utan mest består av friska smaker och bakteriedödande medel. Sådana finns inte bland Apotekets egna produkter. Det finns inget annat ämne som är lika effektivt mot karies som fluor. Men lagom är alltid bäst, i höga doser under lång tid är det giftigt för kroppen.

Sveriges Tandläkarförbund rekommenderar oss att borsta med fluortandkräm två gånger per dag, i två minuter, med en två cm lång tandkrämssträng på tandborsten. (För barn räcker det med en liten klick, ungefär som en ärta). Följer du dessa råd finns det ingen som helst risk för överdosering eller negativa effekter av fluor.

Tensider

Tensider har som uppgift att lösa upp smuts och beläggningar, så att det blir lättare att hålla rent i munnen. De är effektiva, men i större mängd kan de orsaka irritation. Men vi kontrollerar såklart alltid att tensiderna ändå gör jobbet på ett effektivt sätt.

Kosmetiska funktioner och slipmedel

Det är inget fel med tandkräm som lovar vitare tänder. Så länge det är sant. Det finns whiteningprodukter som inte fungerar alls, eller bara ger effekt en kort stund. Att tänderna blir vita får heller aldrig ske på bekostnad av någon annan viktig funktion. Whiteningtandkräm innehåller ibland en högre halt slipmedel än vanlig tandkräm. Tanken är att slipa bort missfärgningar från till exempel kaffe eller vin. Men vissa har för hög halt och slipar ner emaljen också.

Färgämnen eller inte?

Färgämnen kan tyckas onödiga att stoppa i munnen. Och känner du så, har vi flera alternativ inom tandvård som inte innehåller några färgämnen alls. Men eventuella risker med färgämnen är helt avhängiga vilken typ av färgämne man talar om, och i vilken mängd det används. Allt det där har vi förstås koll på.

Som du märker är inte alla tandvårdsprodukter lika bra, och det är många parametrar att ta hänsyn till. Vår kvalitetskontroll släpper bara igenom sådant som du kan lita på.

Vad ingår mer i kvalitetskontrollen?

Kvalitetskontrollen täcker in hela kedjan, från tillverkning till färdig produkt. Vi ställer krav på våra tillverkare när det gäller kvalitet, miljö, arbetsförhållanden och etik. Först får de svara på ett antal frågor, och om det sedan behövs ser vi till att det görs en granskning vid fabriken. Vi har en egen uppförandekod som de måste leva upp till.

Innan vi bestämmer oss för att ta in en produkt i sortimentet testar vi att produkten verkligen fungerar som den ska. Varje produkt måste hålla vad den lovar, och vara märkt på rätt sätt för att inte vilseleda någon. Även alla ingredienser granskas förstås. Slutprodukten ska vara så skonsam som möjligt, men med bibehållen funktion och dessutom belasta miljön så lite som möjligt.

Se svar på de vanligaste frågorna om kvalitetskontrollen

Kvalitetsgarantin då, vad är det?

Apotekets Kvalitetsgaranti innebär att du alltid får pengarna tillbaka om du inte är nöjd med en egenvårdsprodukt*. Även om förpackningen är nästan tom. Våra produkter ska hålla vad de lovar och uppfylla dina förväntningar. Gör de inte det, vill vi veta det, så att vi kan förbättra och utveckla kvaliteten på våra produkter.

Läs mer om kvalitetskontrollen

* Läkemedel står under allmän läkemedelskontroll och godkänns av Läkemedelsverket. De täcks alltså inte av vår egen kvalitetsgaranti.