Underlivsbesvär

Krånglar det i underlivet?

Trots att underlivsbesvär är vanligt anser många att det känns olustigt när allt inte fungerar som det ska där nere. Här listar vi de vanligaste orsakerna till besvär i underlivet och hur du kan gå tillväga, både genom tester och produkttips, för att få klarhet i vad som ställer till det.

Bakteriell vaginos – illaluktande flytningar

Om du har obalans i slidans normala bakterieflora kan det visa sig som illaluktande flytningar som kan vara grå-gula till färgen. De ändrade flytningarna beror på att bakteriesammansättningen i slidan har förändrats där de egna mjölksyrebakterierna minskat i antal eller effekt. Sveda kan också förekomma.

Samtidigt har andra oönskade bakterier ökat i antal och därmed påverkat den normalt sura miljön som finns i slidan. Detta kallas bakteriell vaginos och förekommer ofta vid mens eller efter oskyddat samlag.

Om du misstänker att du har bakteriell vaginos bör du kontakta vårdcentralen eller gynekologen som då kan hjälpa dig att hitta rätt behandling, vanligtvis är det en antibiotikabehandling. Om du har fått diagnosen bakteriell vaginos av vården kan nedan produkter hjälpa dig.

Kan vara svamp eller torra slemhinnor

Klåda kan bland annat bero på svamp, torra slemhinnor eller eksem. Just torra slemhinnor är ett vanligt problem efter du fött barn och speciellt under amningsperioden. Det kan också uppstå under klimakteriet eller när du känner dig stressad.

De vanligaste symtomen på svamp i underlivet är att det kliar intensivt, svider samt känns irriterat runt slidöppningen och på blygdläpparna. Ibland förekommer flytningar som är kesoliknande eller tunnflytande. Slemhinnorna blir svullna och sköra, vilket gör att det kan göra ont att kissa och ha samlag. Då det kan vara svårt att veta om det är just svamp du drabbats av kan det vara en god idé att göra ett test.

Eftersom all klåda inte beror på svamp ska du inte heller använda svampmedel utan att du har fått en diagnos. Trots att svampmedlet kan lindra klåda, så kan upprepade behandlingar ge mer långdragna och svårbehandlade symtom i underlivet.

Undvik den onda cirkeln

Om klådan blir långvarig kan det bero på att du har hamnat i en ond cirkel. Ju mer du kliar, desto mer tvättar du dig, vilket gör att huden blir ännu mer uttorkad. När du kliar dig kan det även uppstå sprickor, vilket gör det hela ännu värre – det kan till och med leda till eksem.

Så undvik att duscha alltför ofta och behandla istället de torra slemhinnorna i underlivet med produkter som återfuktar dina torra slemhinnor.

Urinvägsinfektion svider inte kliar

Vid urinvägsinfektion svider det när du kissar. Det kan även kännas som att du inte tömt blåsan ordentligt och du måste springa till toaletten ofta. Urinen kan lukta illa och i vissa fall kan det finnas blod i den.

Ofta blir du bättre efter några dagar, men om du är gravid ska du alltid kontakta vården. Om infektionen inte går över av sig självt, är det viktigt att uppsöka läkare för att få antibiotikabehandling.

Om bakterierna tar sig vidare genom urinledarna till njurarna och njurbäckenet blir infektionen allvarligare och du upplever då svårare besvär, vilket kallas njurbäckeninflammation. Tecken på att du drabbats av njurbäckeninflammation är feber, smärta i sidan av magen eller ländrygg och att du känner dig ordentligt sjuk. Infektionen behöver behandlas av en läkare.

Vad kan det annars vara?

Det finns fall då urinprov inte visar ett spår av urinvägsinfektion, trots att det svider och är irriterat kring urinröret. Det kan bero på att kvinnor till exempel kan få små slitskador kring urinröret efter samlag vilket kan kännas som en urinvägsinfektion.

Samma sak kan även uppstå om du har varit väldigt noggrann med hygienen.

Könssjukdomar som klamydia och mykoplasma kan också ge liknande symtom, trots att det är vanligt att de inte ger några tydliga symtom alls. Därför är det viktigt att testa du testar dig efter oskyddat samlad för att få svar på om du blivit drabbad.

Kontakta läkare för recept

I den här artikeln listade vi de vanligaste underlivsbesvären. Det finns med andra ord fler orsaker till besvär i underlivet, så som flatlöss, inkontinens samt obehag som kan uppstå under och efter klimakteriet. Önskar du komma tillrätta med dina problem tillsammans med läkare, kan du snabbt och enkelt boka en tid online med Doktor24.se för recept och remiss.

> Boka tid hos läkare online här. 

> Kom till fler produkttips vid underlivsbesvär här.