Skrubbsår

Behandla skrubbsår

Många av oss har säkert upplevt känslan och obehaget av ett skrubbsår. Det svider och är vanligtvis pilligt att rengöra, men framförallt - en utamning att hålla rent. Här ger vi våra bästa behandlingstips, när du bör använda plåster för fuktig läkning alternativt ett vanligt förband. 

Det är viktigt att göra rent skrubbsår. Om såret gör ont kan du innan du tvättar det, stryka på lite Xylocain salva (kan användas från 18 månaders ålder) som får verka 5-10 minuter.

Om det har kommit grus i såret kan du plocka bort gruset med en pincett, eller spola rikligt med en dusch. En mjuk tandborste kan också vara ett bra hjälpmedel för att få rent.

Skrubbsår på armbågar och knän behöver elastiska förband. Små skrubbsår kan du sätta ett elastiskt plåster över. Låt förbandet sitta kvar fyra till fem dagar så att såret får läka i lugn och ro. Du behöver inte byta förband om såret läker utan problem.

Skrubbsår läker bra med plåster för fuktig läkning till exempel Compeed. Om såret är infekterat är det inte bra med sådana plåster utan använd då ett vanligt förband.

Om såret blir ömt, rött eller svullet kan det bero på att det blivit infekterat. Rengör flera gånger om dagen under några dagar, och sök hjälp om såret inte förbättras eller blir värre.

Kontakta sjukvården om

  • Såret inte läker som det ska, utan börjar göra ont, blir varmt och svullet, vätskar sig eller luktar illa. Då kan det ha blivit infekterat.
  • Du själv eller ett barn har fått skrubbsår i ansiktet, eftersom det finns risk för fula ärr.
  • Det har kommit asfaltspartiklar i såret. De kan vara mycket svåra att få bort och lämna fula ärr med ”tatueringseffekt”. Prova med paraffinolja eller någon liknande olja. Om inte det hjälper vänd dig till vården.