Brännsår

Behandling av brännsår

De flesta mindre brännskador kan du ta hand om själv. Men om du bränt dig på ett känsligt område, så som ansikte, händer, fötter eller över stora leder, bör du kontakta din vårdcentral eller akutmottagning direkt.

Alla brännsår ska omedelbart kylas ner i svalt vatten tills det inte längre gör ont, minst 10 minuter. Anpassa temperaturen så den känns behaglig för den skadade. Kylan gör att smärtan och svullnaden minskar och hindrar att skadan går djupare ner i huden.

Om ett barn får brännsår

Om ett barn fått till exempel hett vatten över sig, är det lättast att kyla barnet i duschen (rumstempererat vatten, tänk på att små barn snabbt blir nedkylda), med kläderna på. Ta sedan av de våta kläderna, svep in barnet i en torr och ren badhandduk och åk till läkare.

Stick inte hål på brännblåsor

Brännskador infekteras lätt och måste skötas omsorgsfullt. Du ska inte sticka hål på brännblåsor. En hel blåsa skyddar mot infektion. Fäst i stället en kompress till exempel Kompress non-wowen och Mepitel som inte fastnar i såret.

Mot smärtan kan du använda vanliga smärtstillande läkemedel till exempel med paracetamol (Alvedon eller Panodil), eller lägga på en bedövande salva till exempel Xylocain. Den kan användas från 18 månaders ålder, och på skador mindre än den skadades handflata. Om det känns kladdigt kan salvan torkas av eller sköljas bort med vatten, efter ca 5 minuter. Därefter lägger du på ett förband.

Bränd av manet?

Att komma i kontakt med gift från en brännmanet kan ge ytliga brännskador. Brännmaneter i Sverige orsakar att det drabbade hudområdet kan svida, bli rött och svullna. Det kan också klia och göra ont. Vid kraftiga besvär efter att ha kommit i kontakt med en manet, uppsök vård. Se filmen nedan för ta reda på hur du kan minimera skadan av bränntrådarna.

Utomlands finns sorter som kan ge mycket allvarligare skador så om du blir bränd av en manet utanför Sverige, sök vård omedelbart.