Värmevallningar och svettningar under klimakteriet
Värmevallningar och svettningar är vanliga symtom som många upplever under klimakteriet. Här förklarar vi vad värmevallningar och svettningar beror på och vad du själv kan göra för att lindra besvären.
Vad är värmevallningar och svettningar?
Vallningar och svettningar kan uppkomma när som helst, såväl under dagen som natten. Det behöver inte vara kopplat till att man till exempel utför en fysisk aktivet eller att man känner sig stressad. Tvärtom kan bland annat regelbunden fysisk aktivitet dämpa vallningsbesvären.
Hur känns en värmevallning?
En värmevallning kännetecknas av en plötslig känsla av värme som snabbt sprider sig från bröstet till ansiktet. Huden kan bli röd, speciellt i ansiktet och på bröstet. Ofta kommer värmevallningar med kraftiga svettningar, särskilt under natten. Efter att värmevallningen avtagit kan man känna sig kall och även få frossa. Man kan även känna obehagskänslor med ångestpåslag och hjärtklappning.
Varför får man värmevallningar och svettningar under klimakteriet?
Värmevallningar och svettningar uppstår på grund av förändringar i kroppens temperaturcentrum som påverkas av minskade östrogennivåer. När östrogenet i kroppen minskar påverkas den del av hjärnan (hypotalamus) som styr kroppens temperatur, vilket leder till värmevallningar.
När i klimakteriet kan man få värmevallningar och svettningar?
Värmevallningarna och svettningarna börjar vanligtvis uppträda under förklimakteriet och blir mer intensiva i samband med menopaus (när du inte haft mens på 12 månader). Värmevallningarna och svettningarna kan även fortsätta i flera år efter den sista mensen, men brukar minska i både intensitet och frekvens med tiden. Snittet för hur länge man upplever värmevallningar och svettningar i samband med klimakteriet är 7,5 år.
Hur många upplever värmevallningar och svettningar under klimakteriet?
Enligt Womnis Klimakterierapport (2024) upplever cirka 75 % av kvinnor i klimakteriet värmevallningar och svettningar. Vissa upplever 2-3 vallningar om dagen, medan andra med svårare besvär kan uppleva 30-40 vallningar varje dag. Ungefär en tredjedel av de som får värmevallningar och svettningar har så pass mycket besvär att de behöver söka vård.
Vad kan jag göra själv för att minska värmevallningar och svettningar?
Att vara fysiskt aktiv cirka 2-3 gånger i veckan är det mest effektiva du själv kan göra själv för att dämpa besvären med värmevallningar och svettningar. Fysisk aktivitet hjälper till att förbättra kroppens termoreglering och bidrar också till en bättre hormonbalans, vilket kan lindra de hormonella förändringar som orsakar värmevallningar. Styrketräning är den träningsform som visat sig ha bäst effekt.
Tänk på att rökning, stark mat, varma drycker och alkohol kan förvärra värmevallningar och svettningar. Varma och tjocka klädesplagg bidrar också till ökade värmekänslor. Klä dig hellre i fler, men tunnare, lager.
Produkter vid värmevallningar och svettningar under klimakteriet
Växtbaserade läkemedel
RemifeminochKlimadynon är växtbaserade läkemedel som används för lindring av värmevallningar och kraftiga svettningar. De innehåller läkesilverax som ingår i familjen ranunkelväxter. Dessa växtbaserade läkemedel bör inte tas i mer än sex månader utan kontakt med läkare. Kontakta läkare om symtomen försämras eller inte blir bättre inom 4-8 veckor. Har du behandlats eller behandlas för bröstcancer eller annan hormonberoende tumör bör du inte använda produkter innehållande läkesilverax utan läkarkontakt. Läs alltid bipacksedeln noga före användning eller gå in på FASS.se.
Kosttillskott med fytoöstrogener
Det finns många kosttillskott framtagna för att balansera klimakteriebesvär. Flera av dessa innehåller så kallade fytoöstrogener vilket är växtbaserade ämnen med östrogenliknande egenskaper. Sojaprodukter, linfrö, rödklöver, baljväxter och humle är exempel på livsmedel med fytoöstrogener. Kom ihåg att kosttillskott inte ersätter en varierad kost utan bör kombineras med en hälsosam livsstil.
Meno & Mood RFSU är ett kosttillskott med kombination av rödklöver, vitamin B6 & biotin. Rödklöver kan hjälpa till att hantera värmevallningar, svettningar, humörsvängningar och rastlöshet under klimakteriet.
4Her Menopause innehåller rödklöver och kan hjälpa till att hantera värmevallningar och nattliga svettningar. Det innehåller även humle som kan bidra till att hantera irritabilitet och rastlöshet.
Elexir Me-No! Menopause Balanceinnehåller rödklöver och jamsrot. Dessa örter hjälper till att hantera kännetecknen i samband med klimakteriet, som värmevallningar, svettningar, rastlöshet och irritabilitet.
Weleda Cactus Hydrating Facial Mistär en ansiktsmist som ger huden en uppfriskande fuktboost vid behov under dagen. Innehåller bland annat svalkande aloe vera-juice.
Emma S. soothing facial mistär en lugnande ansiktsmist som svalkar och återfuktar stressad, torr eller irriterad hud. Innehåller niacinamid, hyaluronsyra och aloe vera.
Motverka svett
Dermix Absolut Torr Roll-onär en extra effektiv antiperspirant-deodorant som motverkar svett och dålig lukt i upp till sju dagar, även när du duschar som vanligt under tiden.
Absolut Torr Wipesär en antiperspirant i våtservettsformat som motverkar armsvett, handsvett och fotsvett med effekt i upp till sju dagar.
Vichy Antiperspirant 72h parf är en effektiv antiperspirant-deodorant mot svåra svettningar i armhåla, händer och fötter. Motverkar dålig lukt i upp till 72 timmar. Formula som torkar snabbt. Speciellt lämplig för känslig hud.
Vichy Antiperspirant 72h parf, 50 ml har tagits bort från mina favoriter
Vård & Behandling
Om man har så pass mycket besvär att det inte hjälper med egenvård och att det påverkar ens vardag bör man söka vård.
Det finns starka bevis för att hormonbehandling i samband med klimakteriet är effektiv mot symtom relaterade till östrogenbrist. Det bästa och mest gynnsamma för att få positiva hälsoeffekter av behandlingen är att den påbörjas i nära anslutning till den sista menstruationen. Efter 60 års ålder och 10 år efter den sista menstruationen (menopaus) är start av hormonbehandling ingen självklarhet på grund av ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det krävs då en individuell bedömning av erfaren vårdpersonal för att se om en hormonbehandling är möjlig.
Vårdgivare vi rekommenderar
Womni erbjuder klimakterierådgivning och individuell behandling av vårdpersonal med specialkompetens inom kvinnohälsa. Hos Womni kan du boka tid med läkare, oavsett var i Sverige du befinner dig, för att snabbt få hjälp med dina klimakteriebesvär.