Diabeteskoll

Förstadiet till diabetes typ 2 kallas prediabetes och ger ofta inga symtom men går att upptäcka genom ett förhöjt blodsocker. I Sverige beräknas över en miljon människor löpa en ökad risk för att utveckla diabetes typ 2.

Hur går det till?

Du bokar en tid hos Doktor24 på ett utvalt apotek eller kommer förbi under våra drop-in tider. Besöket tar ca 15 minuter. Här kan du boka Diabeteskoll idag. 

Under besöket ser vårdpersonalen över ditt BMI och genom ett stick i fingret görs ett blodprov som ger en analys av flera värden för att mäta ditt blodsocker. Redan under besöker får du ta del av provsvaren. Provsvaren delas även med dig i Doktor24:s app.

Att tänka på inför kontrollen

Åldersgräns för att använda tjänsten är 18 år. Inför besöket behöver du fasta 10 timmar innan för att resultaten ska vara tillförlitliga och slippa tas om. Vatten och kaffe/te utan mjölk eller socker går bra att dricka även under fasteperioden.

Diabeteskoll – för vem?

Risken för att utveckla diabetes typ 2 ökar med åldern, av ärftlighet, en icke sund livsstil och övervikt. Är du orolig för att utveckla diabetes? Genom att se över dina blodsockervärden och riskfaktorer kan du få stöd i att hantera din hälsa och se till att få vård i rätt tid om behov finns.