Apoteket hjälper till vid nystart

Med en dröm om att starta eget och ett brinnande hjärta för missbruksvård bestämde sig sjuksköterskan Carolina Nostell för att våga ta steget. Ett starkt inre driv och god hjälp utifrån har gjort att den egna mottagningen äntligen blivit verklighet.

- För att lyckas måste du tro på din idé, ha goda baskunskaper om entreprenörskap och våga ta in professionell hjälp utifrån. Apoteket kan definitivt vara en viktig partner i sammanhanget, säger Carolina med engagemang i rösten.

Hon har just slagit upp portarna till den nya LARO-mottagningen (Läkemedelsadministrerad rehabilitering vid opiatberoende) i södra Helsingborg. En 300 kvadratmeter stor lokal som inom kort kommer att ta emot uppåt 40 opiatberoende patienter för bland annat samtalsstöd och utlämnande av substitutionsmedicin (ersättningsbehandling mot exempelvis Heroin). Här finns specialistsjuksköterskor, psykiatriker, psykolog, kurator och administrativ personal och arbetsstyrkan växer i takt med att verksamheten nu håller på att ta fart.

Tuff väg till eget företagande

Vägen hit har varit lång och ibland mödosam. Ett massivt administrativt arbete har blandats med inköp av möblemang, medicinsk utrustning och kontorsmaterial vilket krävt ett stort lån från banken. Men efter att ha jobbat dag och natt är nu alla kartonger undanplockade och mottagningen färdiginredd.

– Jag har alltid haft ett stort engagemang i mitt arbete. Ett problem är inget besvär för mig utan bara en rolig utmaning. Det är en viktig inställning och en förutsättning om man ska vara egen företagare, säger Carolina.

Hennes tankar om att starta eget tog fart för drygt tre år sedan då hon fick en nackskada efter att ha blivit påkörd av en cykel. Smärtorna ökade behovet av att styra över det egna arbetslivet, samtidigt som hon ville använda sig av sina snart 25-åriga erfarenheter som specialistutbildad sjuksköterska inom missbruks- och psykiatrivård.

Apoteket leverantör av läkemedel

Under resans gång har det blivit många kontakter med olika myndigheter och leverantörer. Apoteket är en av dessa.

– Jag är jättenöjd med deras stöd. Informationen har varit tydlig och det har gått snabbt och smidigt att registrera oss som kunder. Min kontaktperson är mycket trevlig och professionell, säger Carolina om sina erfarenheter av Apoteket som kommer att stå för läkemedelsleveranserna till den nya mottagningen.

Hon ser fram emot samarbetet och tror att Apoteket även kan vara en god hjälp på andra områden inom hennes nystartade verksamhet. Mottagningen hanterar en del tunga narkotiska preparat där det både krävs medicinska kunskaper och rätt hantering och Carolina är inte främmande för att anlita Apotekets farmaceuter kring detta.

– De erbjuder ju skräddarsydda utbildningar och jag skulle gärna få läkemedelsrådgivning och utbildning om exempelvis hur Metadon interagerar med andra läkemedel. Det skulle också vara fantastiskt att få hjälp med kvalitetshöjande tjänster som till exempel ett styrdokument kring medicindelning och narkotikahantering, säger Carolina.

Apotekets tjänster kring läkemedelsservice och läkemedelsgenomgångar tror hon passar perfekt för mottagningar som hanterar många olika typer av preparat. Men oavsett verksamhet tycker Carolina att det är viktigt att satsa pengar på hjälp utifrån för att i slutändan kunna erbjuda en så bra och kvalitativ vård som möjligt. 

­– Ta in experthjälp och gör det du själv är bra på. Då kommer du lyckas, råder hon andra nystartade entreprenörer.

 Text: Pia Hellsing