Hem / Rådgivning / Fot
 

Ta hand om fötterna

- i nöd & lust


Fötterna mår bäst om du tar hand om dem i förebyggande syfte. Så kan vi sammanfatta råden från personer med olika typer av expertis om fötter, som vi har pratat med.

Hygien, bra strumpor och skor är några av nycklarna. Men det är svårt att helt undvika problem, så mycket som du använder dina fötter.

På Apoteket träffar vi många som har fotbesvär som hälsprickor, förhårdnader eller fotsvett. Här bjuder vi på några råd om hur du minskar problemen om de ändå dyker upp.


Skönare fötter - inte bara för skönhetens skull

Att vårda sina fötter är inte bara en fråga om utseende. Tryck och friktion mot fötterna är svårt att undvika och kan leda till förhårdnader som kan utvecklas till liktornar. Är huden mycket torr och tjock kan den få sprickor. Att både sprickor och förhårdnader kan göra rejält ont vet den som har råkat ut för dem. 

Läs om lindring av sprickor & förhårdnader


Svamp & svett? Lindring för instängda fötter

De flesta uppskattar inte att svettas mycket om fötterna. Mest på grund av lukten. Och att fotsvamp gillar värme och fukt gör inte saken bättre. Här finns råd och tips för att minska besvären.

Läs mer om fotsvamp
Läs mer om fotsvett


Vårtor = virus

Fotvårtor är vanligast bland barn i skolåldern. Eftersom de orsakas av virus smittar de, men det finns en rad botemedel att välja på. 

Läs mer om fotvårtor


Tantstämpeln är borta

Många har insett värdet av piggare ben, till vardags, under flygresan eller löparturen. Stödstrumpor är ett av de mest sökta orden på apoteket.se. Och allt fler upptäcker att det finns stödjande strumpor som tål att visas upp. Lär dig hur du hittar rätt!

Läs om stödstrumpans stilfulla återkomst


Vårda diabetesfoten

Det är extra viktigt att ta hand om sina fötter för den som har diabetes. Lär dig hur och varför av Maria Mattson, fotterapeut på ett diabetescentrum.

Läs intervju med Maria Mattson


Fötter som rör på sig mycket – gör som de erfarna för att undvika problem

Vi har frågat Carl Reinestam, friluftsentusiast och marknadschef på Naturkompaniet och Ulrika Asp, bergsguide, om deras bästa tips för att undvika obehagliga problem med fötterna vid motion och träning.

Läs deras tips