Hem / Rådgivning / Sol

Njut av solen på ett smart sätt

Solen är viktig för vårt välbefinnande och i rätt mängd även för vår hälsa då den hjälper oss bilda viktig D-vitamin. Men solen gör också att huden åldras snabbare och kan ge solskador samt ökad cancerrisk.

Här har vi samlat värdefull information om våra kvalitetssäkrade solskyddsprodukter och nyttiga tips på hur du skapar en trygg och bra solvårdsrutin - för dig själv och andra i din närhet. 

Välkomna solen varsamt

Njut av solen, men glöm inte att skydda dig mot de starka UV-strålarna. Här hittar du bra tips på hur du kan möta solen på bästa sätt.

Apotekets soltips

Vanliga skrönor om solskydd

Har du koll på vad som verkligen är sant gällande solskydd? Vi har svarat på sju vanliga skrönor och vad som egentligen stämmer.

Skrönor om solskydd

Håll koll på UV-strålningen

För att ta reda på hur skadlig UV-strålningen är på en viss plats en viss tid, ta en titt på den så kallade UV-indexprognosen.

Mer om UV-strålning 

Solprodukternas kvalitetkontroll

Vi på Apoteket har en tuff granskning och vi är noga med att välja ut innehållsämnen som är snälla, både mot dig och naturen.

Kvalitetskontroll för solskyddsprodukter

Dagkräm med SPF

När solens starka strålar påminner oss om att använda krämer med SPF, kan det vara en god idé att använda en dagkräm som innehåller solskydd. Istället för att behöva använda både sin dag- och solskyddskräm kan en solkräm för ansikte fungera lika bra som en dagkräm.

Ta del av Apotekets produkt och rådgivningstips för ansiktskräm med spf här.

Barn i solen – enkla tips

  • Undvik direkt solljus mitt på dagen (kl. 11.00 - 15.00)
  • Välj en vattenfast solkräm med hög solskyddsfaktor
  • Skugga från ett större lövträd ger bra skydd (motsvarande faktor 15)
  • Luftiga kläder, till exempel stor t-shirt och långa shorts är bra solskydd
  • Solhatt eller keps bör användas och gärna solglasögon
  • Packa ner solkräm i ryggsäcken som barnet enkelt kan använda själv
  • OBS! Barn under 1 år bör ej vistas i direkt solljus

Kom till alla våra solskydd för barn här

Visste du att ...

Svenskar spenderar mest tid i solen på semestern och generellt sätt applicerar vi alldeles för liten mängd solskyddsmedel på kroppen. Personer som sällan eller aldrig använder solskyddsmedel skyddar sig från solen och använder mer täckande kläder eller är i skuggan. En handfull kräm är tillräckligt mycket för hela kroppen - så glöm inte att skydda dig ordentligt.