Hem / Rådgivning / Sol

Sola säkert

Solen är viktig för vårt välbefinnande och i rätt mängd även för vår hälsa då den hjälper oss att bilda viktig D-vitamin. Men solen gör också att huden åldras snabbare och kan ge solskador och ökad cancerrisk. Den korta sommar vi har i Sverige vill många utnyttja till max vilket lätt kan innebära en överdos av soltimmar. Här har vi samlat värdefull information om våra kvalitetssäkrade solskyddsprodukter, myter och sanningar om solen och många nyttiga tips på hur du skapar en trygg och bra solvårdsrutin för både dig själva och andra nära och kära.


Solprodukterna kvalitetkontrolleras

Vi på Apoteket har en tuff granskning. Ofta tackar vi nej till produkter som finns att köpa hos andra och vi är noga med att välja de innehållsämnen som är snällast mot hud och natur.

Läs mer om vår kvalitetskontroll för solskyddsprodukter


Håll koll på UV-strålningen

Ultraviolett (UV) strålning från solen syns inte men är skadlig för oss i stora mängder. För att ta reda på hur skadlig strålningen är på en viss plats en viss tid, kontrollera gärna den så kallade UV-indexprognosen.

Läs mer om UV-strålning 
Se UV-indexprognos hos SMHI


7 myter om solskydd

Har du koll på vad som verkligen är sant gällande solskydd? Vi har svarat på sju vanliga myter och vad som egentligen stämmer.

7 myter om solskydd


5 smarta soltips!

Njut av solen, men glöm inte att skydda dig mot de starka UV-strålarna. Vi har fem tips på hur du kan möta solen på bästa sätt.

Läs våra tips


Barn i solen – enkla tips!

  • Undvik direkt solljus mitt på dagen (kl. 11.00 - 15.00) - minskar UV-dosen med 50%
  • Välj en vattenfast solkräm med hög solskyddsfaktor
  • Skugga från ett större lövträd ger bra skydd (motsvarande faktor 15)
  • Luftiga kläder, till exempel stor t-shirt och långa shorts är bra solskydd
  • Solhatt eller keps bör användas och gärna solglasögon
  • Ha solkräm på förskolan/i barnets ryggsäcken som är enkel för barnet att använda själv
  • OBS! Barn under 1 år bör ej vistas i direkt solljus

Läs mer om solskydd för barn


Solskydd och riklig mängd

Studier visar att personer som använder spf 15 eller mer i högre utsträckning bränner sig i jämförelse med personer som inte använder solskyddsmedel eller använder solskyddsmedel sällan. Detta är ju en olycklig trend som tros bero på vårt solbeteende. Svenskar spenderar mest tid i solen på semestern och generellt sätt appliceras vi alldeles för liten mängd solskyddsmedel på kroppen. Personer som sällan eller aldrig använder sig av solskyddsmedel skyddar sig från solen och använder mer täckande kläder eller är i skuggan. Mängden solskyddsmedel som man generellt sätt applicerar är oproportionerligt med den tiden vi förväntas oss kunna vara i solen. I dagsläget appliceras endast 20-50 % av solskyddsmedel än vad som krävs. Därför är det väldigt viktigt att använda riklig mängd solskyddsmedel och återapplicera under en dag i solen för att säkerhetsställa att man har rätt mängd skydd på huden. En handfull kräm är tillräckligt för hela kroppen.

Det positiva är att användning av solskydd generellt sätt ökar och fler personer väljer att skydda sig med kläder och i skugga visar senaste undersökning från strålsäkerhetsmyndigheten.