Skär- och sticksår

Vård vid skär- och sticksår

Gör alltid rent om du fått ett sticksår eller skärsår. Börja med att tvätta dina händer. Rengör runt såret och tvätta sen själva såret med tvål och vatten. Skölj noga under rinnande vatten.

Sårtvätt kan vara ett alternativ om du inte har tillgång till rent vatten. Om såret blir ömt, rött eller svullet kan det bero på att det blivit infekterat.

Om det inte går att få såret helt rent, eller om du misstänker att det blivit infekterat, kan du använda LHP kräm. Den håller rent från bakterier.

Om såret blir ömt, rött eller svullet kan det bero på att det blivit infekterat. Rengör flera gånger om dagen under några dagar, och sök hjälp om såret inte förbättras eller blir värre.

Behandling av skärsår

Små skärsår kan man lätt behandla själv. Om det är ett mindre sår kan du låta det blöda en liten stund. Blodet rengör då såret. Tvätta området runt såret och själva såret noga med tvål och vatten. För ihop sårkanterna med Steri-Strip sårtejp eller ett plåster, så läker skadan snabbare och lämnar mindre ärr.

Behandling av sticksår

Rengör såret noga. Se till att inget blir kvar längst inne och ger infektion. Det är speciellt viktigt vid djupa sticksår som kan se små ut på ytan. Stoppa blödningen genom tryck och sätt på ett skyddande plåster.

Kontakta sjukvården

  • Om såret inte läker som det ska, utan börjar göra ont, blir varmt och svullet, vätskar sig eller luktar illa. Då kan det ha blivit infekterat.
  • Om du har skärsår som är eller verkar vara längre än en centimeter, eller om det glipar mer än ett par millimeter, kan nerver och senor ha skadats. En läkare bör därför undersöka såret inom några timmar.
  • Om skärsåret ligger nära leder eller senor eller i ansiktet
  • Vid djupa sticksår, särskilt i huvudet, på bålen, händer eller fötter.
  • Om du fått ett sticksår från föremål som legat i jord, eftersom det då finns risk för stelkrampsinfektion. Är din stelkrampsvaccinationen fortfarande verksam, eller behöver den förnyas?