Behandla pollenallergi

Behandla din pollenallergi

Det finns hjälp och lindring att få om du besväras av pollenallergi. Det är en god idé att påbörja behandlingen mot pollenallergi innan kroppen hunnit reagera fullt ut. Det är nämligen svårare att få bra effekt och bli symtomfri om näsan hunnit svullna igen. Dessutom kan du bli mycket trött av att kroppens immunförsvar går på högtryck. Med rätt läkemedel kan du få en smidigare vardag och inte besväras allt för mycket av dina symtom.

Behandla pollenallergi

Det bästa sättet att behandla din pollenallergi beror dels på hur länge du brukar ha besvär samt om dina besvär är lindriga, måttliga eller kraftiga.

Vid långvariga, kraftiga besvär och symtom från andningsvägarna ska du kontakta vården för att höra hur du bäst ska behandla din allergi. Du kan i så fall behöva receptbelagda läkemedel.

Om du säkert vet att det är pollen som är orsaken till dina allergiska besvär kan du ta receptfri medicin under hela pollensäsongen.

Tänk på att ... Avsvällande näsdroppar och nässprayer är inte allergimediciner. Om du använder sådana längre än tio dagar, kan du i stället skaffa dig en nästäppa som är svår att bli av med.

Lättare allergiska besvär

Om du upplever att du har lätta och tillfälliga allergiska besvär bör du i första hand välja antihistaminer. Antihistaminet minskar effekterna av histamin, som släpps ut av en viss typ av celler vid en allergisk reaktion.

Antihistamin fungerar bra mot röda och kliande ögon, rinnsnuva och nysningar och finns både som tabletter, nässpray och ögondroppar. Tabletter tar cirka en timme att börja verka medan ögondroppar verkar efter cirka 15 minuter.

Om du vill förebygga kortvariga besvär kan du ta antihistamin i tablettform eller som nässpray ungefär en timme innan du utsätter dig för allergenet, till exempel om du ska klippa gräset. Att skölja näsan med saltvattenspray kan ibland hjälpa eftersom mängden pollen som irriterar i näsan då helt enkelt minskar. Nasaline är en bra produkt för detta.

Måttliga till svåra allergiska besvär

Vid måttliga till svåra besvär, särskilt vid nästäppa, bör du i första hand välja en antiinflammatorisk nässpray som innehåller kortison, eftersom de även har effekt vid irriterande ögon. Om du hellre vill ha ett mekaniskt skydd som inte tas upp av kroppen finns det sprayer som lägger sig som ett skydd i näsan och blockerar pollen. Om du behöver ytterligare lindring kan du kombinera kortisonnässpray med en antihistamintablett och/eller ögondroppar.

Lindring ges vanligtvis inom några timmar, men kortison behöver några dagars behandling för att ge full effekt. Se därför till att börja behandlingen i tid. Många väljer att hålla koll på pollenprognosen och kartlägga var de värsta symtomen uppstår för att kunna välja rätt behandling.

Vid särskilt jobbiga besvär väljer många att boka en allergivaccination, vilket innebär att man vänjer immunförsvaret mot ämnena som du är allergisk mot gradvis. En pollenliknande lösning injiceras i armen vid läkarbesöket veckovis under en period på flera månader. Behandlingen fortsätter sedan i ett par år framåt. Symtomen försvinner inte helt men många upplever att allergibesvären blir betydligt lindrigare. Lösningen passar de som inte vill behöva tänka på att ta tabletter mot pollen.

Otillräcklig effekt av din pollenmedicin?

Om du känner att pollenmedicinen inte är tillräckligt effektiv kan du kombinera antihistamin och antiinflammatorisk nässpray. Antihistamin lindrar de tillfälliga, histaminutlösta besvären, medan antiinflammatorisk nässpray minskar inflammationen i näsan.

  • Trötthet

Om du är trött kan det bero på allergin i sig, men äter du allergitabletter kan det också bero på tabletterna. Testa gärna att byta till en tablett med ett annat verksamt ämne och se om du känner dig bättre.

  • Liten effekt av antihistamintabletter

Ta inte fler tabletter än vad det står på förpackningen. Pröva istället att byta till en tablett med ett annat antihistamin som kan ha en bättre effekt på dig. Det är individuellt vilka verksamma ämnen som passar bäst vid pollenallergi. Du kan testa att kombinera med ögondroppar eller nässpray mot allergi, till exempel en kortisonnässpray eller ögondroppar med kromoglikat.

  • Otillräcklig effekt av nässpray

Allerginässpray med kortison behöver tas regelbundet och gärna förebyggande för att ge bästa effekt.

Hjälper inte Apotekets råd och receptfria läkemedel?

Hos den digitala vårdgivaren Doktor24 kan du söka vård i mobilen, dygnet runt. Doktor24 kan hjälpa dig med bedömning, behandling och eventuellt recept vid pollenallergi.

Gå till Doktor24 hemsida

Tips för dig med pollenallergi

Förutom receptfri och receptbelagd medicin mot pollenallergi finns det saker du kan göra för att utsätta dig för så lite pollen som möjligt – speciellt då halterna är som högst utomhus.

Förutom receptfri och receptbelagd medicin mot pollenallergi finns det saker du kan göra för att exponera dig för så lite pollen som möjligt – speciellt då halterna är som högst utomhus.

  •  Följ pollenrapporterna och väderleken. Vackert väder leder gärna till ökade pollenhalter. Pollenspridningen ökar under blåsiga dagar utan nederbörd när det är torrt och varmt i luften.

  • Avstå från utomhusaktiviteter när det är extra mycket pollen i luften. Annars kan du få kraftiga besvär, även om du medicinerar dig.

  • Stäng fönstren i bilen och i sovrummet och låt bli att torka tvätt eller vädra sängkläder utomhus tills pollenhalterna gått ner. Det är bättre med inomhusluft eftersom den oftast innehåller mindre mängder pollen.

  • Skölj ur håret på kvällen, innan du går och lägger dig. Det kan fastna mycket pollen i håret när du är utomhus.

  • Ta din medicin i tid! En del sorter bör du börja med när pollensäsongen förväntas och en del sorter kan du vänta med och börja ta först när symtomen visar sig. Ta medicinen regelbundet så får du mindre problem under resten av säsongen.

  • Fimpa. Pollenallergi blir ofta värre om du röker själv, eller om du vistas i rökiga lokaler.

  • Kela inte med eventuella husdjur och duscha dem efter att de varit ute. Hundar, katter och andra pälsdjur kan bära med sig stora mängder av pollen i pälsen.

Vi hoppas att du ska hitta en behandling som lindrar dina besvär vid pollenallergi. Det går att kombinera olika läkemedel och vården kan hjälpa hela familjen under den pågående pollensäsongen.