Behandla pollenallergi

Behandla din pollenallergi

Det är alltid bäst att påbörja sin behandling mot pollenallergi innan kroppen hunnit reagera fullt ut. Det är nämligen svårare att få bra effekt och därmed bli symtomfri om näsan hunnit svullna igen.

Vill du förebygga kortvariga besvär kan du ta antihistamin i tablettform eller som nässpray ungefär en timme innan du utsätter dig för allergenet, till exempel om du ska klippa gräset.

Vill du ha ett mekaniskt skydd som inte tas upp av kroppen finns det sprayer som lägger sig som ett skydd i näsan och blockerar pollen.

Att skölja näsan med saltvattenspray kan ibland hjälpa eftersom mängden pollen som irriterar i näsan då helt enkelt minskar. Nasaline är en bra produkt för detta.

Tänk på att ...
Avsvällande näsdroppar och nässprayer inte är allergimediciner. Om du använder sådana längre än tio dagar, kan du i stället skaffa dig en nästäppa som är svår att bli av med.

Behandla pollenallergi

Hur du ska behandla din pollenallergi beror dels på hur länge du brukar ha besvär samt om dina besvär är lindriga eller kraftiga.

Har du långvariga eller kraftiga besvär och kanske symtom från andningsvägarna ska du kontakta vården för att höra hur du bäst ska behandla din allergi. Du kan då behöva receptbelagda läkemedel.

Vet du att det är pollen som är orsaken till dina allergiska besvär kan du ta receptfri medicin under hela pollensäsongen.

Lättare allergiska besvär

Om du upplever att du har lätta och tillfälliga allergiska besvär bör du i första hand välja antihistaminer. Antihistaminet minskar effekterna av histamin, som släpps ut av en viss typ av celler vid en allergisk reaktion.

Antihistamin fungerar bra mot röda och kliande ögon, rinnsnuva och nysningar och finns både som tabletter, nässpray och ögondroppar. Tabletter tar ca en timme att börja verka medan ögondroppar verkar efter cirka 15 minuter.

Tips
Om du använder kontaktlinser kan du fråga på apoteket vilka ögondroppar som du kan använda.

Måttliga till svåra allergiska besvär

Vid måttliga till svåra besvär, särskilt vid nästäppa, bör du i första hand välja en antiinflammatorisk nässpray innehållandes kortison, då de även har effekt vid samtidiga ögonsymtom.

Om du behöver ytterligare lindring kan du kombinera kortisonnässpray med en antihistamintablett och/eller ögondroppar.

Lindring uppstår vanligtvis inom några timmar, men kortison behöver några dagars behandling för att ge full effekt, så börja behandlingen i tid.

Otillräcklig effekt av din pollenmedicin?

Om du får otillräcklig effekt trots ovan behandlingsråd kan du kombinera antihistamin och antiinflammatorisk nässpray. Antihistamin lindrar då de tillfälliga, histaminutlösta besvären, medan antiinflammatorisk nässpray minskar inflammationen i näsan.

Trötthet

Om du är trött kan det bero på allergin i sig, men äter du allergitabletter kan det också bero på tabletterna. Pröva att byta till en tablett med ett annat verksamt ämne och se om det blir bättre då.

Liten effekt av antihistamintabletter

Ta inte fler tabletter än vad det står på förpackningen. Pröva istället att byta till en tablett med ett annat antihistamin och se om det blir bättre då.

Det kan vara individuellt vilket verksamt ämne som passar bäst. Du kan också pröva att kombinera med ögondroppar eller nässpray mot allergi, till exempel en kortisonnässpray eller ögondroppar med kromoglikat.

Otillräcklig effekt av nässpray

Allerginässpray med kortison måste tas regelbundet och gärna förebyggande för att ge bästa effekt.

Hjälper inte Apotekets råd och receptfria läkemedel?

Hos den digitala vårdgivaren Doktor24 kan du söka vård i mobilen, dygnet runt. Doktor24 kan hjälpa dig med bedömning, behandling och eventuellt recept vid pollenallergi.

Gå till Doktor24 hemsida

Andra bra tips mot pollenallergi

Förutom receptfri och receptbelagd medicin mot pollenallergi finns det saker du kan göra för att utsätta dig för så lite pollen som möjligt – speciellt då halterna är som högst utomhus.

  •  Följ pollenrapporterna och väderleken. Vackert väder leder gärna till ökade pollenhalter. Pollenspridningen ökar under blåsiga dagar utan nederbörd.

  • Avstå från utomhusaktiviteter när det är extra mycket pollen i luften. Annars kan du få kraftiga besvär, även om du medicinerar dig.

  • Stäng fönstren i bilen och i sovrummet och låt bli att torka tvätt eller vädra sängkläder utomhus tills pollenhalterna gått ner. Det är bättre med inomhusluft eftersom den oftast innehåller mindre mängder pollen.

  • Skölj ur håret på kvällen, innan du går och lägger dig. Det kan fastna mycket pollen i håret när du är utomhus.

  • Ta din medicin i tid! En del sorter bör du börja med när pollensäsongen förväntas och en del sorter kan du vänta med och börja ta först när symtomen visar sig. Ta sedan medicinen regelbundet så får du mindre problem under resten av säsongen.

  • Fimpa. Pollenallergi blir ofta värre om du röker själv, eller om du vistas i rökiga lokaler.

  • Kela inte med eventuella husdjur och duscha dem efter att de varit ute. Hundar, katter och andra pälsdjur kan bära med sig stora mängder av pollen i pälsen.