Mens


Mens är återkommande blödningar från livmodern som kvinnor får mellan puberteten och klimakteriet. Vanligast är att dessa blödningar kommer en gång i månaden.

De flesta kvinnor har även ägglossning en gång i månaden. Under menscykeln växer slemhinnan i livmodern till sig för att kunna ta emot ett ägg som blivit befruktat. Om ägget inte befruktas är den tjocka slemhinnan inte nödvändig och den stöts ut i form av en blödning. Det är alltså detta som är mensen.

Det är individuellt hur man mår tiden runt sin mens. En del besväras mycket av mensvärk och PMS, medan andra knappt känner sig påverkade alls.


Första mensen

Att få sin första mens kan kännas både märkligt och roligt. Det kan uppstå mycket tankar och funderingar kring vad som är normalt och inte. Förhoppningsvis hittar du svar på en del av dina frågor här.

Läs mer om första mensen


Mensvärk

Mensvärk är vanligt. Det gör ont i nedre delen av magen och strålar ofta ut mot ljumskarna, korsryggen eller lårens insida.

Läs mer och se produkter 


PMS

Dagarna före mens drabbas många kvinnor av så kallad premenstruell spänning, PMS. Då kan du få ömmande bröst och känna dig svullen i kroppen. Vid PMS kan det också hända att du känner dig ångetsfylld och drabbas av snabba humörförändringar.

Läs mer och se produkter


Oregelbunden mens

Att veta vad som räknas till oregelbunden mens, eller vad en oregelbunden mens kan bero på är inte alltid helt lätt.

Läs mer om oregelbunden mens


Mensskydd

Välj ett mensskydd som är säkert och sitter skönt. Tänk också på att byta ofta. En tampong bör till exempel inte sitta inne mer än 4 timmar i sträck.

Läs mer och se produkter


Riklig mens?

Behöver du byta mensskydd besvärande ofta eller använda dubbla mensskydd för att inte blöda igenom? Då är din mens är riklig. Det finns receptfria läkemedel som kan minska blödningen.

Läs mer och se produkter


Sista mensen

Klimakteriet, eller övergångsåldern, är den tid i livet då mensen upphör. De flesta kvinnor får sin sista mens, menopaus, när de är runt femtio.

Läs mer och se produkter


Detta visste du kanske inte om mens!

Ungefär halva jordens befolkning har mens- trots det finns det fortfarande en del saker som inte alla menstruerande kvinnor känner till...

Läs mer om mens


Vanliga frågor och svar om mens 

Här kan du hitta svar på vanliga frågor gällande din mens eller övriga fundringar kopplat till mensen.

Läs frågor och svar här