Vanliga skrönor om solskydd

Har du ljus hud och tror att du inte blir brun om du använder hög skyddsfaktor? Eller har du mörk hud och tror att du inte kan bränna dig? Ta del av vanliga skrönor och Apotekets svar här..

 

  • Om jag som är ljus smörjer in mig med hög skyddsfaktor blir jag inte brun.

Du blir brun, men inte bränd. Dessutom håller färgen längre.

  • Om jag använder solskydd kan kroppen inte producera D-vitamin. 

Vitamin D kan fås via födan men bildas också när du vistas i solen. En daglig dos på ca 15 minuter i svenska sommarsolen är tillräckligt för att dagsbehovet ska fyllas. Det räcker att solen lyser i ansikte och på händer.

Om du har mörkt pigment krävs det längre tid för att dagsbehovet ska fyllas. I områden där UV-strålningen är starkare räcker det med ännu kortare tid i solen för samma dos av D-vitamin. 

  •  Solskydd som inte är naturliga/ekologiska innehåller farliga, hormonstörande och cancerframkallande kemikalier.

Solskydd innehåller inga hälsoskadliga ingredienser som kan orsaka skada på din hud eller hälsa. Skillnaden på naturligt/ekologiskt solskydd och ”vanligt” solskydd är att det används fysikaliska UV-filter som titandioxid och zinkoxid. Utöver detta innehåller ekologiskt solskydd andra naturliga och ekologiska ingredienser.

Alla godkända UV-filter är utvärderade och bedöms som säkra. Det är alltså varken bättre eller sämre med naturligt/ekologiskt solskydd.

Läs hur vi granskar våra solskyddsprodukter

  • Jag som har mörk hud behöver inte använda solskydd.

Mörk hud har ett bättre skydd mot solens strålar än ljus hud, men man kan fortfarande bränna sig och få solskador, till exempel soleksem, eller hyperpigmentering av solen. Att mörkhyade drabbas av hudcancer är ovanligt men det kan förekomma.

Enligt Cancerfonden så drabbas en person på 100 000 i den svarta befolkningen av malignt melanom. Så skydda dig även om du har mörk hud!

  • Om det är molnigt ute behöver jag inte använda solskydd.

Du har inte lika hög exponering från solen när det är mulet ute, men om du befinner dig på sydligare breddgrader och nära ekvatorn är strålningen stark även när det är molnigt. Du ska absolut smörja in dig med solskydd även när det är mulet.

Solstrålar reflekteras av material och även marken, så det är bra att skydda sig även när du sitter i skuggan.

  • Vissa solskydd innehåller nanopartiklar och dessa går in i min kropp eftersom de är så små.

Nanopartiklar gör man av titandioxid eller zinkoxid för att krämen ska gå lättare att smörja ut, och inte bli så tjock. Dessa nanopartiklar är i själva verket ganska stora och lägger sig som en skyddande hinna på ytan av huden.

Det är vetenskapligt bevisat att UV-filter i nano storlek inte penetrerar huden.

  • Det är bara om jag bränner mig som risken för cancer ökar.

Att bränna sig ökar risken för hudcancer och det är extra farligt att bränna sig i unga år eftersom barns hudceller är extra känsliga. Men faktum är att ju mer sol huden utsätts för desto större blir risken för hudcancer.

Se Apotekets film för mer kunskap om solens påverkan