För att lyckas gå ner i vikt behöver du främst få koll på din kosthållning samt hitta en bra morot som minskar risken att hamna ur fokus. Här listar vi tio punkter där alla bidrar till att det blir lättare att gå ned i vikt.  

1. Förändra inte allt på en gång

Om du har beslutat dig för att gå ner i vikt - håll fokus på det. Gör inte andra stora förändringar i din livsstil samtidigt. Däremot kan små förändringar som innebär att du rör mer på dig  vara bra, som till exempel att gå av bussen en station tidigare, ta trapporna i stället för hissen, det vill säga lägga in mer rörelse i din vardag.

2. Sätt upp ett mål och gör en handlingsplan

Vad får dig att vilja gå ner i vikt? Vilka fördelar och nackdelar ser du? Hinder? Vill du förbättra ditt blodtryck, orka leka med barnen, må bättre eller köpa kläder i en mindre storlek? Börja med att sätta upp ett mål för din viktminskning.

En viktig del i detta är att sätta upp en tidpunkt för när du ska ha uppnått målet. Bryt sedan gärna ner målen i delmål och unna dig en belöning när du når dem. Lägg även upp en strategi för hur du ska bemästra motgångar och återfall. Vad ska du till exempel göra vid julbordet, födelsedagskalaset och midsommarfirandet?

3. Ät regelbundet

Det bästa sättet för att inte äta för mycket är att äta regelbundet. Frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål. Använd gärna Tallriksmodellen men fyll halva tallriken med grönsaker istället för bara en tredjedel. Tänk också på portionsstorleken.

Du hittar mer tips för bra matvanor här

4. Ha kul - men bli inte "förförd"

Försök komma på vad det är som gör att du trillar dit i vardagssituationer och undvik det. Stanna upp och tänk efter innan du äter något onyttigt. Behöver du verkligen detta eller kan du ersätta det med något annat?

Tänk på att någon rolig aktivitet också kan hjälpa till att ersätta det onyttiga du är sugen på. Var gärna mer aktiv än vanligt när du går ner i vikt. Fyll tiden med sådana aktiviteter du tycker är roliga - till exempel bio, träning och friluftsupplevelser.

5. Handla när du är mätt

Hunger är ofta den överviktiges värsta fiende. Om du går och handlar med tom mage är risken stor att det hamnar saker i kassarna som du annars inte skulle ägna en tanke. Försök i stället att handla efter du ätit lunch eller middag, eller ta ett äpple innan du går in i affären. En inköpslista och en veckomatsedel gör det lättare att undvika impulsköp.

6. Lågenergipulver kan ge en bra start

På apoteken och i affärerna finns speciella näringspreparat, så kallade lågenergipulver som kan vara en start på ett viktminskningsprogram. Man kan ersätta några måltider per dag med lågenergipulver. Att vid en energibegränsad kost ersätta två måltider per dag med måltidsersättningar bidrar till viktminskning.

Det går också att ersätta alla måltider med näringspreparat, men du bör ta stöd av vården om det används längre tid än tre veckor. Viktminskningen brukar vara störst under den första tiden.

Det gäller att ändra sina mat- och motionsvanor samtidigt, annars kan du gå upp i vikt när du slutat med kostersättningen. 

Produkter som kan bidra till viktminsking 

7. Öka din fysiska aktivitet

När man börjar motionera regelbundet påverkas kroppen positivt. Generellt sett sänks blodtrycket, blodfetterna förbättras och riskerna för typ-2 diabetes minskar.

Den stora fördelen med att motionera under tiden du går ner i vikt, är att du inte förlorar lika mycket muskelmassa som du gör om du är fysiskt inaktiv. Det är bra, eftersom det framför allt är i musklerna som energiomsättningen sker. Dessutom stärker motionen leder och muskelfästen - och det blir lättare att behålla den vikt du går ner till. 

Du hittar mer information om träning här.

8. Bli inte ensidig

Att gå ner i vikt genom att enbart motionera är ofta svårare och mindre effektivt än att enbart göra en kostomläggning. Därför är det viktigt att du inte låter motion vara det enda verktyget utan också kombinerar det med ändrade matvanor.

9. Grupptryck kan vara bra - eller stöd från en kompis

Glöm inte bort att det där med grupptryck faktiskt kan vara riktigt bra ibland. Ta kontakt med vårdcentralen eller apoteket på din ort och fråga om det finns några viktminskningsgrupper.

Saknas de, finns kommersiella organisationer på många platser i landet. Deras idé innebär att deltagarna i grupperna får råd om kost och motion och dessutom stöd och uppföljning.

Ett annat alternativ kan vara att utmana en vän och på så sätt få draghjälp i sin viktminskning.

10. Låt viktminskningen ta tid

En långsam, men stadig viktminskning verkar vara det absolut bästa sättet för att gå ner i vikt och behålla den nya vikten. Man brukar räkna med att man minskar med ungefär 0,5-1,5 kg per vecka i början av ett program och därefter något mindre.