Att äta en balanserad och näringsrik kost vid amning är viktigt för både barnet och dig som mamma. I den här artikeln tittar vi på vad som är bra att äta när du ammar. Vi tar också reda på vad du bör undvika och hur du bör tänka runt läkemedel och alkohol.
Att göra medvetna val i vad du äter och dricker kan hjälpa både dig och ditt barn att få den näring ni behöver. Här är några saker att undvika under amningen.
Mat att undvika vid amning
De flesta livsmedel är säkra att äta när du ammar, men vissa miljögifter och skadliga ämnen i maten kan påverka den ammande bebisen. Särskilt viktigt att ha koll på är fisk, som ofta kan innehålla miljögifter. Här är några exempel på fisksorter du bör undvika:
Alger: Ammande som inte äter fet fisk kan använda algolja med omega-3-fettet DHA som alternativ. Andra typer av algprodukter, till exempel torkade alger, kan innehålla för mycket jod, vilket kan vara skadligt för barnet.
Vissa kryddor: Du kan med ro äta normala mängder kryddor och örter i maten. Att äta stora mängder varje dag av en krydda, eller kryddor i koncentrerad form, kan dock vara skadligt både för barnet och dig själv. Det gäller bland annat kanel, eftersom det innehåller ämnet kumarin som kan skada levern i stora doser under längre tid.
Uteslut ingen mat i onödan
Vissa barn kan bli gasiga och få ont i magen om du äter vissa saker så som kryddstark mat, baljväxter och citrusfrukter, men inte alla. Om du har ätit gasbildande mat under graviditeten brukar bebisens mage också vara van och kunna bryta ner den.
Om du är orolig att din bebis ska få gaser i magen av ett visst livsmedel kan du kan prova dig fram. Börja med att äta maten i små mängder för att se hur din bebis reagerar.
Semper Magdroppar, 10 ml har tagits bort från mina favoriter
Dryck att undvika vid amning
När du ammar behöver du ungefär en liter extra vatten per dygn, eftersom det går åt vätska för bröstmjölken att produceras. Fokusera på att dricka vatten för att hålla dig hydrerad. Undvik sockrade drycker. De ger varken barnet eller dig näring - bara onödiga kalorier.
Alkohol kan påverka både din mjölkproduktion och ditt barns utveckling. Se avsnittet om alkohol längre ner i artikeln. Det går däremot bra att dricka kaffe och te i rimliga mängder. Den lilla mängden koffein som förs över till bröstmjölken är inte skadlig för barnet.
Rooibos och örtteer så som kamomillte kan för många framstå som mer säkra att dricka, eftersom de inte innehåller koffein. Sanningen är dock att det saknas tillräckliga studier på om de är säkra att dricka vid amning. Därför rekommenderar livsmedelsverket ammande kvinnor att vara försiktiga med den här typen av drycker.
Kosttillskott att undvika vid amning
Vissa kosttillskott kan vara olämpliga under amning, så som högdoserade vitaminer och örtextrakt. Dessa produkter bör du utesluta helt när du ammar:
· Ginsengprodukter
· Algprodukter
· Fänkålste
Det är alltid bäst att rådgöra med din läkare eller barnmorska innan du tar några kosttillskott för att säkerställa att de är säkra att använda. Detta gäller också naturläkemedel, örtteer, traditionella växtbaserade läkemedel och naturprodukter.
Läkemedel och alkohol
Alkohol och läkemedels påverkan vid amning och spädbarn är en viktig fråga för nyblivna mammor. Det här bör du tänka på när det gäller alkohol och mediciner när du ammar.
Alkohol vid amning
När en ammande kvinna konsumerar alkohol kan det överföras till bröstmjölken och därmed påverka barnet. Forskning visar att det sannolikt inte innebär några medicinska risker för barnet om du dricker alkohol med måtta. Med måttligt menas 1–2 glas vin eller motsvarande per vecka. Mängden alkohol barnet får i sig vid den här mängden är väldigt liten.
Vid högre konsumtion av alkohol finns däremot större risker. Barnets utveckling kan påverkas, barnets sömn kan störas och produktionen av bröstmjölk kan minska. Man vet inte exakt vilka mängder alkohol som kan orsaka dessa skador, så det säkraste är att avstå helt från alkohol när du ammar.
Läkemedel vid amning
Det också viktigt att vara medveten om vilka läkemedel du bör undvika när du ammar. Vissa läkemedel kan överföras till bröstmjölken och potentiellt påverka barnet negativt. Innan du tar något läkemedel, är det alltid bäst att rådgöra med din läkare eller apotekspersonal. Detta för att säkerställa att det är säkert för både dig och ditt barn.
Om du har ont kan du tillfälligt ta receptfria smärtstillande läkemedel, till exempel med paracetamol eller ibuprofen. Läs bipacksedeln noga för att se vad som gäller när du ammar och rådgör med din läkare eller apotekspersonal om du känner dig osäker.
Bra mat när du ammar
När du ammar är det viktigt att din kost är näringsrik och balanserad. Att producera bröstmjölk kräver både näring och energi, så när du ammar behöver du lite mer näring och kalorier än vanligt. Näringsrik mat gynnar både din egen hälsa, samt stöder mjölkproduktionen och barnets utveckling.
Försök att äta mat som är rik på vitamin D, omega-3, jod och folsyra och järn. Om du äter allsidigt och inte exkluderar några livsmedel får du oftast i dig tillräckligt via maten. Ibland kan det dock behövas extra tillskott, till exempel av D-vitamin och omega-3. Här är några exempel på mat som innehåller dessa näringsämnen:
Fet fisk. Feta fiskar som går bra att äta när du ammar är till exempel odlad lax och inlagd sill.
Berikade mjölkprodukter
Kött och ägg innehåller också en del D-vitamin
Livsmedelsverket rekommenderar kosttillskott med 10 mikrogram D-vitamin dagligen till vissa grupper. Detta gäller till exempel om du inte äter fisk eller berikade livsmedel. Tillskott kan också behövas om du inte vistas ute under sommaren eller bär kläder som täcker ansiktet, armarna och benen.
Bland omega-3-fetterna är DHA det viktigaste för bröstmjölkens innehåll. DHA finns framför allt i fet fisk, men om du inte äter fisk kan algolja som innehåller DHA vara ett alternativ.
Om du tar kosttillskott med omega-3 är en lagom dos 200 milligram DHA om dagen. Se till att läsa innehållsförteckningen på förpackningen noga så att DHA-mängden framgår tydligt.
Jod
Jodberikat salt
Fisk
Mjölk
Ägg
Använd jodberikat salt i matlagningen för att se till att du får i dig tillräckligt med jod. För mycket salt är dock inte bra för hälsan, så salta inte extra på maten. Det behövs inte stora mängder salt för att få i sig tillräckligt med jod. Kolla i ingredienslistan på saltet om det är jodberikat eller inte.
Rekommenderat intag av folsyra när du ammar är 490 mikrogram per dag. Om du äter mycket livsmedel som är rika på folsyra får du förmodligen i dig tillräckligt via maten. Gör du det inte kan du överväga att ta ett extra folsyratillskott.
För det mesta behöver du inte ta något järntillskott när du ammar. Men det är bra att äta järnrik mat för att fylla på järnlagret efter graviditeten. Att ta hand om en bebis kan ta på krafterna och därför är det viktigt undvika järnbrist som kan göra dig tröttare än nödvändigt.
Läs mer på Livsmedelsverket för mer information och kostråd vid amning.