Coronavirus

Vad är coronavirus?

Corona, eller covid-19, är en virussjukdom som påminner om influensa med feber eller hosta. De flesta blir lindrigt sjuka, men om du har symtom ska du stanna hemma tills du är frisk. Stanna sedan hemma i två dagar till. På så sätt undviker du att smitta andra.

Undvik att träffa andra som kan bli svårt sjuka, som äldre personer. Det gäller även om du eller ett barn bara har lindriga symptom.

Vilka är symtomen?

Covid-19 påminner ofta om en vanlig förkylning eller influensa och kom ihåg att de flesta blir lindrigt sjuka. Du kan få dessa symtom:

- hosta
- feber
- andningsbesvär
- snuva
- nästäppa
- halsont
- huvudvärk
- illamående
- värk i muskler och leder

Det är ganska vanligt med nedsatt lukt och smak. Vissa får diarré och man kan känna sig mycket trött.

Symtomen kommer oftast tre-fem dagar efter att man har blivit smittad, men det kan dröja upp till 14 dagar innan de märks.

En del får svårare besvär, som kan komma snabbt efter några dagar. Det kan t ex vara jobbigt med andningen. Då har man lunginflammation.

Covid-19 kan gå över efter några dagar, men ibland kan det ta flera veckor. Många har feber länge.

Du kan fortsätta att ha torrhosta eller inte känna smak eller lukt i några veckor efter att du har blivit frisk. Du kan gå tillbaka till skolan eller arbetet om det har gått minst sju dagar sedan du blev sjuk och minst 48 timmar sedan du hade några andra symtom.

När ska du kontakta vården?

För de flesta går besvären över av sig själv och de behöver inte söka vård.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du

- Plötsligt blir mycket sämre
- Du får andningsbesvär även när du vilar

Sök vård på en akutmottagning om vårdcentralen eller mottagningen är stängd.

Få vård i mobilen hos Doktor24

Du kan kontakta den digitala vårdgivaren Doktor24 om du misstänker att du är smittad eller har symptom på Covid-19. Doktor24 kan ge rådgivning, skriva intyg och hjälpa dig vidare vid behov. Tjänsten är öppen dygnet runt, alla dagar i veckan.

Läs mer och sök vård

Doktor24 har tagit fram en Coronakoll där du kan kostnadsfritt kan testa dina symptom, få råd kring Covid-19 och söka vård digitalt om det behövs. Coronakollen kan användas oavsett om du tror att du har symptom på Covid-19 eller bara har funderingar.

Coronakollen

 

Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning, hjälp att bedöma symptom eller hjälp med var du kan söka vård. Men tänk på att det kan vara svårt att komma fram. 1177 har mycket hög belastning just nu.

Ring först

Det är viktigt att ringa först istället för att åka direkt till en mottagning eller läkare. Det finns rutiner för hur smittade ska tas emot, så att inte viruset sprids.

Vad kan du göra själv?

- Tvätta händerna ofta och noga med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder
- Undvik att röra vid dina ögon, näsa och mun
- Om det går, undvik kontakt med människor som du vet är sjuka
- Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk

Vi på Apoteket har löpande kontakt med Folkhälsomyndigheten och följer även 1177. Vi uppdaterar informationen på denna sida när vi vet mer om utvecklingen.

Du hittar mer information på Krisinformation.se och hos Folkhälsomyndigheten. Du kan även få mer information kring leveranser och kundservice här.