Vuxenacne – vad kan man göra?

Vem minns inte hur jobbigt det var att ha ansiktet fullt av tonårsfinnar? Och hur skönt det var när den perioden var över? Tyvärr kan man även få acne i vuxen ålder vilket är mer vanligt än många tror. Det kan bero på många olika saker, vissa som vi kan kontrollera och fixa genom att ändra exempelvis vår hudvårdsrutin eller livsstil, och andra vi tyvärr inte kan. Utlösande faktorer kan vara allt från hormoner, ärftlighet, stress, sömnbrist, dåliga vanor till fel hudvårdsprodukter som plötsligt får huden i obalans. Oavsett anledning är det inte roligt att drabbas.

Vad kan man göra för att motverka och förebygga vuxenacne?

Jo, i ett första steg ska du se över dina hudvårdsrutiner och produkter. Var noga med rengöringen av huden och använd produkter som förebygger och förhoppningsvis minskar besvären långsiktigt. Kvarstår besvären kan det vara en bra idé att kontakta en hudläkare som kan göra en analys av din hud och ge dig medicinering, om det behövs.

Här är några av våra bästa tips mot vuxenacne:
• Leta efter produkter som innehåller AHA- och BHA-syror, till exempel salicylsyra. De finns i olika styrkor. Du hittar det bl.a. i Emma S. treatment enzyme peel och treatment niacinamide formula.

• Använd milda eller oparfymerade rengöringsprodukter som inte torkar ut eller irriterar huden. Välj bort produkter som innehåller alkohol eftersom de torkar ut. Tvätta inte ansiktet mer än två gånger om dagen och låt aldrig sminket sitta kvar över natten.

• Satsa på en fuktkräm som inte innehåller olja, exempelvis ett fuktserum, och undvik överhuvudtaget produkter med för mycket fett och olja. Många tror att man ska torka ut en oren hy och därmed slippa finnarna, men då reagerar huden med att producera ännu mer fett. Emma S. moisturising serum är ett oljefritt fuktserum med Hyaluronsyra.

• Sola inte om du har acne för då kan besvären förvärras – och dessutom ökar risken för mörka ärrbildningar.

• Se över din kost. Vissa upplever att deras acne blir bättre om de drar ner på raffinerat socker, gluten eller mejeriprodukter. Testa och se vad som fungerar för just dig.

• Kläm aldrig på finnar. Du kan få fula ärr eftersom en mogen hud tar längre tid på sig att läka.

• Sminka över plitorna om du tycker det känns jobbigt t.ex. med en bra concealer eller pensla över dem med ett mineralpuder.

Läs om Emmas tips för torr hy

Läs om Emma S. nya serie warm fig and bergamot

Läs mer om Emmas bästa tips för renare och fräschare hy

Emma S. favoriter för ansiktsrengöring