Pollenallergi eller Covid-19

Pollenallergi eller covid-19?

Eftersom både pollenallergi och covid-19 kan förväxlas med förkylningssymtom kan det vara svårt att veta vad besvären beror på i början. Men det finns några skillnader som är bra att känna till.

Olika symtom

Har du nysattacker, röda och kliande ögon samt snuva eller nästäppa i mer än vecka? Då kan det vara pollenallergi. Vissa personer kan dessutom utveckla allergisk astma med väsande, pipande andning och ihållande hosta.

Vid covid-19 kan de tydligaste symtomen vara feber, hosta, huvudvärk, smak- och luktbortfall, diarré och magbesvär. Symtomen vid covid-19 kan dessutom variera från lindriga till svåra.

– Feber, hosta och halsont brukar inte vara symtom på pollenallergi. Däremot är de vanliga symtom på covid-19, säger Sanna Siljeholm, specialistläkare i allmänmedicin, Doktor24.

Så länge pågår besvären

Vid pollenallergi kan symtomen komma och gå under en längre tid, beroende vilka pollen du är allergisk mot samt hur hög pollenhalten är. 

Covid-19 kan gå över efter några dagar, men ibland kan det ta flera veckor eller månader innan du känner dig helt återställd.

Vad ska du göra om du har symtom?

Om du vet att du är pollenallergiker:

  •  Ha koll på när pollensäsongen startar, så att du kan börja behandlingen i god tid. Med hjälp av pollenrapporten.se kan du se när det finns mycket pollen i luften.
  • Om du känner igen symtomen och märker att medicinen mot pollenallergi hjälper, behöver du inte stanna hemma.
  • Om du inte känner igen symtomen och misstänker att det inte är pollenallergi, bör du ta ett covid-test. Läs mer och boka på 1177.se

 

Om du inte haft besvär med pollenallergi tidigare:

1. Följ Folkhälsomyndighetens riktlinjer och stanna hemma om du känner symtom, som du tror kan bero på covid-19. Läs mer och boka covid-test på 1177.se

2. Om det finns pollen i luften, du har typiska allergibesvär och ditt covid-test är negativt, så kan det vara pollenallergi. Fråga oss, så hjälper vi dig att hitta rätt receptfria produkter.

3. Om receptfria allergiläkemedel inte hjälper kan du få hjälp via Doktor24.

Hur kan Doktor24 hjälpa mig?

Kontakta Doktor24 om du är osäker och vill ha råd eller behandling. Deras läkare kan hjälpa dig med:

  •  Råd, behandling och recept på pollenmedicin. Oftast krävs inget test eller remiss.
  • Förnya recept som gått ut.
  • Få hjälp med ny behandling om din nuvarande pollenmedicinering inte fungerar.
  • För dig som är symtomfri erbjuder Doktor24 även antigentest och antikroppstest vid covid-19.

Vad är covid-19?

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen påminner ofta om förkylning eller influensa med feber och hosta. Men en del får andra symtom. Ta prov om du har symtom och stanna hemma så länge det behövs.

Läs mer om våra åtgärder mot covid-19 här

Vad är pollenallergi?

Allergi innebär att du är överkänslig mot ett så kallat allergen. Det är ofarligt för de flesta men var femte tonåring eller vuxen har pollenbesvär.

Hos den som har pollenallergi producerar kroppen antikroppar, mot pollen. När pollenallergen kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna och får cellerna att släppa ut retande ämnen (bl a histamin) som orsakar t ex snuva, röda ögon, nysningar och astma.

Vill du veta mer om pollenallergi hittar du fler frågor och svar här.