Pollenallergi eller Covid-19

Pollenallergi eller covid-19 - så vet du skillnaden

Eftersom både covid-19 och pollenallergi till en början kan förväxlas med förkylningssymtom är det ibland svårt att veta vad besvären beror på. Men det finns några skillnader som är bra att känna till.

Skillnad i symtom

Om du har nysattacker, röda, kliande ögon och snuva eller nästäppa i mer än en vecka kan det röra sig om pollenallergi. Vissa pollenallergiker utvecklar allergisk astma och kan få problem med väsande, pipande andning och ihållande hosta. 

Vid covid-19 kan de mer framträdande symtomen vara feber, hosta eller andra influensaliknande symtom. 

– Feber, hosta och halsont brukar inte vara symptom på pollenallergi. Däremot är det vanliga symptom vid covid-19, säger Sanna Siljeholm, specialistläkare i allmänmedicin hos Doktor24.

Så länge pågår besvären

Vid pollenallergi kan symptomen variera under längre tid, beroende på vilken pollen man är allergisk mot samt pollenhalten ute.

Covid-19 kan gå över efter några dagar, men ibland kan det ta flera veckor.

Vad ska man göra om man har symptom?

Om du vet att du är pollenallergiker är det viktigt att börja behandla redan innan symptomen brutit ut. Pollenprognosen hjälper dig att förutse när det finns höga halter av pollen i luften. Om du har symtom på pollenallergi eller misstänker att du är allergisk kan du testa att behandla dina besvär med receptfria läkemedel.

Stanna hemma om du har snuva, hosta eller ont i halsen även om symtomen är lindriga. Tar du läkemedel mot din allergi, fortsätt ta dem som vanligt. Du behöver inte stanna hemma om medicinen hjälper.

Om du får feber eller nya symtom som inte beror på allergin ska du stanna hemma tills du blivit helt frisk och sedan ytterligare två dagar. Undvik umgänge, särskilt med äldre och sjuka. Om du behöver vård måste du alltid kontakta vårdmottagningen i förväg och berätta om dina symtom.

Hur kan Doktor24 hjälpa mig?

Om du är osäker och vill ha rådgivning eller hjälp med behandling kan du kontakta Doktor24. Deras läkare kan hjälpa till med:

• Råd, behandling och recept på pollenmedicin. Oftast krävs inget test eller remiss.
• Förnya recept som är högst 15 månader gamla.
• Få hjälp med ny behandling om din nuvarande pollenmedicinering inte fungerar.

Vad är Covid-19?

Det nya coronaviruset heter egentligen SARS-CoV-2, och sjukdomen som viruset ger upphov till kallas Covid-19. Viruset orsakar feber och luftvägsbesvär och i vissa svåra fall lunginflammation.

Vad är pollenallergi?

Allergi innebär att du är överkänslig mot ett så kallat allergen. Det är helt ofarligt för de flesta, men en del får besvär. Var femte tonåring eller vuxen har pollenbesvär.

Hos den som har benägenhet för pollenallergi kan kroppen börja producera allergiantikroppar, så kallat IgE, mot pollen. När pollenallergen kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna och får cellerna att släppa ut retande ämnen (bl a histamin) som orsakar symtom som snuva, röda ögon, nysningar och astma.

Vill du veta mer om pollenallergi hittar du fler frågor och svar här.