Pollenallergi eller Covid-19

Pollenallergi eller covid-19? Lär känna de olika symtomen

Eftersom både pollenallergi och covid-19 kan förväxlas med förkylningssymtom kan det vara svårt att veta vad besvären beror på. Men det finns några skillnader som är bra att känna till. Här kan du ta reda på om du det är OK att gå till jobbet eller det är dags att bädda ner sig mellan lakanen för återhämtning.

Olika symtom vid covid-19 och snuva

Har du haft återkommande nysattacker, röda och kliande ögon samt snuva eller nästäppa i mer än vecka? Symtomen kan bero på pollenallergi. Vissa personer kan dessutom utveckla allergisk astma med väsande, pipande andning och ihållande hosta.

Vid covid-19 kan de tydligaste symtomen vara feber, hosta, huvudvärk, smak- och luktbortfall, diarré och magbesvär. Symtomen vid covid-19 kan dessutom variera från lindriga till svåra.

– Feber, hosta och halsont brukar inte vara symtom på pollenallergi. Däremot är de vanliga symtom på covid-19, säger Sanna Siljeholm, specialistläkare i allmänmedicin, Doktor24 och fortsätter:

– Med andra ord är det viktigt att ha en febertermometer hemma så att du kan utesluta att besvären kommer från pollenallergi. Om du eller någon av barnen har feber är det högst troligt inte allergi som är boven utan kan istället vara covid-19 eller influensa.

Vad är covid-19?

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen påminner ofta om förkylning eller influensa med feber och hosta, och en del får andra symtom. Ta prov om du har symtom och stanna hemma så länge det behövs. På Folkhälsomyndighetens hemsida finns de aktuella rekommendationerna för dig som insjuknat i covid-19.

Läs mer om våra åtgärder mot covid-19 här

Vad är pollenallergi?

Allergi innebär att du är överkänslig mot ett så kallat allergen. Det är ofarligt för de flesta, men var femte tonåring eller vuxen har pollenbesvär.

Hos den som har pollenallergi producerar kroppen antikroppar, mot pollen. När pollenallergener kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna och får cellerna att släppa ut retande ämnen (bl a histamin) som orsakar t ex snuva, röda ögon, nysningar och astma.

Hur länge har jag besvär?

Vid pollenallergi kan symtomen komma och gå under en längre tid, beroende vilka pollen du är allergisk mot samt hur hög pollenhalten är. De som är allergiska mot björkpollen brukar få besvär tidigt på våren medan gräspollenallergiker upplever mer besvär under sommarmånaderna.

Covid-19 kan gå över efter några dagar, men ibland kan det ta flera veckor eller månader innan du känner dig helt återställd. Febern försvinner oftast fortare men däremot kan du fortsatt känna dig trött och hängig. En del symtom varierar från person till person.

Vad ska jag vid symtom på allergi?

Om du vet att du är pollenallergiker:

  •  Ha koll på när pollensäsongen startar, så att du kan börja behandlingen i god tid. Med hjälp av pollenrapporten.se kan du se när det finns mycket pollen i luften.
  • Om du känner igen symtomen och märker att medicinen mot pollenallergi hjälper, behöver du inte stanna hemma.
  • Om du inte känner igen symtomen och misstänker att det inte är pollenallergi, bör du ta ett covid-test. Läs mer och boka på 1177.se

 Om du inte haft besvär med pollenallergi tidigare:

  • Följ Folkhälsomyndighetens riktlinjer och stanna hemma om du känner symtom, som du tror kan bero på covid-19. Läs mer och boka covid-test på 1177.se
  • Om det finns pollen i luften, du har typiska allergibesvär och ditt covid-test är negativt, så kan det vara pollenallergi. Fråga oss, så hjälper vi dig att hitta rätt receptfria produkter.
  • Om receptfria allergiläkemedel inte hjälper kan du få hjälp via Doktor24.

 

Hur kan Doktor24 hjälpa mig?

Kontakta Doktor24 om du är osäker och vill ha råd eller behandling. Deras läkare kan hjälpa dig med:

  •  Råd, behandling och recept på pollenmedicin. Oftast krävs inget test eller remiss.
  • Förnya recept som gått ut.
  • Få hjälp med ny behandling om din nuvarande pollenmedicinering inte fungerar.

Vill du veta mer om pollenallergi hittar du fler frågor och svar här.