Pollenallergi eller Covid-19

Pollenallergi eller Covid-19 - så vet du skillnaden

Samtidigt som det nya coronaviruset sprider sig, börjar de första vårtecknen dyka upp i landet. För många pollenallergiker innebär detta starten på en säsong av återkommande allergiska besvär. Tillsammans med Doktor24 reder vi ut skillnaden mellan symptomen på pollenallergi och corona (Covid-19). 

Eftersom både Covid-19 och pollenallergi till en början kan förväxlas med förkylningssymptom är det ibland svårt att bedöma om besvären beror på pollenallergi eller om du blivit smittad av sjukdomen. Men det finns några skillnader som är bra att känna till.

Skillnad i symptom

Om du har nysattacker, röda, kliande ögon och snuva eller nästäppa i mer än en vecka kan det röra sig om pollenallergi. Vissa pollenallergiker utvecklar allergisk astma och kan då få problem med väsande, pipande andning och ihållande hosta. 

Vid Covid-19 är de mer framträdande symptomen istället feber, hosta eller andra influensaliknande symptom. 

– Feber, hosta och halsont brukar inte vara symptom på pollenallergi. Däremot är det vanliga symptom vid Covid-19, säger Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin hos Doktor24.

 

Så länge pågår besvären

Vid pollenallergi kan symptomen variera under en längre tid beroende på vilken pollen man är allergisk mot samt pollenhalten ute. Pollensäsongen delas in i träd, gräs och gråbo och pågår redan från mars till september. Beroende på vilken pollen du är allergisk mot förstärks symptomen när det är höga eller måttliga halter i luften, och dämpas när de är låga.

Vid Covid-19 har de flesta med lindriga symptom såsom feber och hosta blivit helt friska efter 2 veckor. De som blivit allvarligt sjuka tillfrisknade efter cirka 3-6 veckor. (Enligt WHO:s rapport "Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)".)

Vad ska man göra om man har symptom?

Om du vet att du är pollenallergiker är det viktigt att du börjar behandla i tid, redan innan symptomen brutit ut. Följ pollenprognosen så att du kan förutse när det finns höga halter av pollen i luften. Om du har symptom på pollenallergi och misstänker att du är allergisk mot pollen kan du testa att behandla dina besvär med receptfria läkemedel.

Stanna hemma om du har snuva, hosta eller ont i halsen även om symptomen är lindriga. Tar du läkemedel mot din allergi, fortsätt ta dem som vanligt. Om medicinen mot allergin hjälper beror symptomen troligtvis på allergi. Då behöver du inte stanna hemma.

Om du däremot får feber eller nya symptom som inte beror på allergin ska du stanna hemma tills du blivit helt frisk och sedan ytterligare två dagar. Undvik socialt umgänge, särskilt med äldre och sjuka. Om du behöver fysisk vård måste du alltid kontakta vårdmottagningen i förväg och berätta om dina symptom.

Hur kan Doktor24 hjälpa mig?

Om du är osäker kring dina symptom och vill ha rådgivning eller hjälp med behandling kan du kontakta Doktor24. Deras läkare kan hjälpa till med:

• Råd, behandling och recept på pollenmedicin. Oftast krävs inget test eller remiss.
• Förnya gamla recept som du fått förskrivet inom 15 månader.
• Få hjälp med ny behandling om din nuvarande pollenmedicinering inte fungerar.

Vad är Covid-19?

Det nya coronaviruset heter egentligen SARS-CoV-2, och sjukdomen som viruset ger upphov till kallas Covid-19. Viruset orsakar feber och luftvägsbesvär och i vissa svåra fall lunginflammation.

Vad är pollenallergi?

Allergi innebär att du är överkänslig mot något ämne, ett så kallat allergen. Det är ett ämne som är helt ofarligt för de flesta, men som gör att en del får allergiska besvär. Var femte tonåring eller vuxen har pollenbesvär.

Hos den som har benägenhet för pollenallergi kan kroppen börja producera allergiantikroppar, så kallat IgE, mot pollen. När pollenallergen kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna och får cellerna att släppa ut de retande ämnena (bl.a. histamin) som orsakar symtom såsom snuva, röda ögon, nysningar och astma.

Vill du veta mer om pollenallergi hittar du fler frågor och svar här.