Vanliga frågor och svar om mens

Kan man bada under mens?

Du kan bada under mens, men just under mensen ändras miljön i underlivet och du blir något mer mottaglig för infektioner. Du kan använda tampong när du badar men sätt i en ny innan du hoppar i och byt den sedan när du badat färdigt.

Vad är normalt?

Egentligen finns det inte något som heter normal mens. En del har mens i tre dagar, andra i åtta dagar. Några blöder lite, andra mycket. De flesta får sin första mens i 12-13-årsåldern, men det händer att mensen kommer redan vid 10 eller först vid 16 år. Har du inte fått din mens då du fyllt 16 år rekommenderas att du tar kontakt med läkare.

Hur lång tid ska de vara mellan mensen?

Menscykeln, det vill säga tiden mellan första dagen av mensen till första dagen av nästa mens, brukar vara cirka 28 dagar - lika lång tid som det tar för månen att gå ett varv kring jorden. Men variationer från 21 till 35 dagar är normalt. Det är också vanligt att mensen är lite oregelbunden de första och sista åren.

Varför ändrar mensen färg?

Blodet har olika färg i början och slutet av mensen. Det kan vara brunfärgat och lite tjärliknande när du blöder mindre. Det beror på att blodet inte rinner ut i slidan lika fort, då hinner blodet mörkna och binda ihop sig innan det kommer ut.

Känns det på lukten om man har mens?

Mensvätskan har sin egen speciella lukt, men knappast så kraftig att andra märker att du har mens. Om du ändå är orolig, byt mensskydd lite oftare.

Mens vid fel tidpunkt?

Ibland kan man få små blödningar innan det är dags för mens. Det brukar bero på att hormonhalterna i kroppen tillfälligt sjunker strax efter ägglossning. Det i sin tur leder till att en liten del av livmoderslemhinnan stöts ut. Små mellanblödningar är också vanligt om man precis börjat med p-piller, minipiller eller spiral. Sådana problem brukar försvinna efter några månader och kräver sällan behandling.

Orsaken kan också vara en infektion som överförts sexuellt, cellförändringar på livmodertappen eller myom. Kontakta din läkare om du är det minsta osäker.

Kan man skjuta upp mensen?

Om du väntar mens vid en olämplig tidpunkt, går det att skjuta upp mensen. Med hjälp av extra hormon kan man under begränsad tid förhindra att livmoderslemhinnan stöts ut. Fråga din läkare, gynekolog eller barnmorska om det är lämpligt.

Kan man ha sex under mens?

Du kan absolut ha sex under pågående mens, vissa kan till och med uppleva att de får ökad sexlust under menstruation. Det du kan tänka på är att infektionsrisken är något större så det kan vara bra att använda kondom.

Finns det något sätt att slippa mens helt?

Vissa preventivmedel kan göra så att du blir blödningsfri. Hur olika preventivmedel fungerar är dock olika från person till person så diskutera saken med din barnmorska eller gynekolog.

Kan tampongen försvinna i kroppen?

En tampong kan aldrig försvinna i kroppen då det finns ett naturligt stopp i form av livmodertappen högst upp i slidan. Om du inte skulle lyckas få ut tampongen själv skall du kontakta ungdomsmottagning, gynekolog eller sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.

Kan bantning påverka min mens?

Ja, en alltför sträng diet eller hård träning kan faktiskt göra så att din mens blir oregelbunden eller upphör. Kontakta vården om detta inträffar.