Hem / Tema / Mens / Första mensen

Första mensen


Att få sin första mens kan kännas både märkligt och roligt. Det kan uppstå mycket tankar och funderingar kring vad som är normalt och inte.

Hur gammal du är när du får mens kan variera mycket. Vissa får mens redan vid tio års ålder medan det för andra kan dröja ända upp till sexton år. Har du inte fått din mens då du fyllt sexton bör du kontrollera detta hos en läkare.

Menscykeln

Menscykeln, det vill säga tiden mellan första dagen av mensen till första dagen av nästa mens, brukar vara cirka 28 dagar.

När du är ung och precis fått mens är det dock inte konstigt eller ovanligt att den kommer lite oregelbundet. Ibland kan det till och med dröja månader emellan.

Hur mycket blöder man?

Hur riklig din mens är kan vara väldigt individuellt, vissa blöder mycket och andra lite. Den sammanlagda mängden är oftast inte mer än mellan 20 till 80 ml under en hel mens, vilket är ungefär detsamma som fyra fulla matskedar. Det kan dock uppfattas som betydligt mer då det blod som kommer ut är uppblandat med övrigt sekret från underlivet.

Är du besvärad av en alltför riklig mens? Läs mer här 

Vilket mensskydd skall man ha?

Vad för slags mensskydd man föredrar kan vara väldigt individuellt. Du kan läsa mer om de olika alternativen på vår sida om just mensskydd. Läs mer här 

Blodet ändrar färg

Det är helt normalt att blodet ändrar färg under din mensperiod. I början / mitten på mensen kan det vara klarrött medan det i slutet kan vara lite mörkare och ibland rödbrunt. Anledningen till detta är att blod som kommer i slutet av din mens inte är lika färskt som det som kom i början. Det är lite som när man skurit sig, först kommer färskt klarrött blod och sedan blir blodet lite mörkare och tjockare.

Mens och graviditet

Att få mens innebär att kroppen är redo att bli gravid (även om det kan kännas avlägset i tanken). Ungefär 10-14 dagar innan du får mens inträffar din ägglossning. Vid ägglossning är chansen/risken som störst att bli gravid.

Eftersom mensen kan vara oregelbunden då du är ung kan det vara svårt att hålla reda på när ägglossningen sker. Du ska därför aldrig förlita dig på så kallade "säkra perioder". Det finns många olika preventivmedel som skyddar dig mot graviditet, men kondom är det enda preventivmedlet som även skyddar dig mot könssjukdomar. Kondomer finns att köpa på apotek och i de flesta affärer.

Vad är egentligen ägglossning?

Under den tid som går mellan dina mensperioder mognar ett ägg i dina äggstockar. Hormoner i kroppen talar sedan om för ägget när det skall vandra ner mot livmodern genom äggledarna. För dig som har regelbunden mens sker detta varje månad ca två veckor innan mens.

Medan ägget mognar byggs livmoderslemhinnan upp så att den blir tjock och fyllig, detta för att kunna ta emot ett ägg som befruktats av en spermie. Befruktas inte ägget behövs inte heller den tjocka slemhinnan och den stöts istället ut. Det är detta som är själva mensblödningen. Om ägget däremot befruktas kommer det att fastna i livmoderns slemhinna där det börjar växa. Inträffar detta kommer ingen mens.

Mensvärk

Mensvärk känns som en molande smärta långt ned i magen, smärtan kan även stråla ut mot ryggen. Smärtan uppstår när livmodern drar ihop sig för att kunna stöta ut slemhinnan. Även om mensvärk är fullt normalt kan det vara väldigt besvärande.

Smärtstillande tabletter och värmedyna på magen kan hjälpa.

Läs mer om tips för att lindra mensvärk

TÄNK PÅ

Du skall inte behöva ha så ont att du inte klarar av att gå till skolan eller göra saker som du vanligtvis klarar av. Det finns receptbelagda läkemedel för dig som har smärtor som receptfria tabletter inte biter på. Prata med din skolsköterska, ungdomsmottagning eller annan vuxen om du behöver få hjälp med din mensvärk.