Detta visste du kanske inte om mens


Du kan faktiskt bli gravid under pågående mens

Trots att det är ganska osannolikt kan du faktiskt bli gravid trots att du har mens. Om du har en kort menscykel inträffar din ägglossning tätt inpå din senaste mens. Då spermier kan överleva upp till en vecka i äggledarna eller livmodern så kan du som har kort menscykel bli gravid vid samlag under din mens.

Din mammas mens kan påverka din egen

Det är inte ovanligt att din mens och menscykel följer liknande mönster som din mammas. Din mensdebut kan i vissa fall inträffa vid ungefär samma ålder som din mammas gjort.

Förbränningen kan öka under mens

Det finns forskning som visar att kvinnor har en högre förbränning under menscykelns andra fas. Detta på grund av höga nivåer av hormonet progesteron i kroppen. Progesteron är ett gulkroppshormon som bidrar till att livmoderns slemhinna växer till sig en tid innan det är dags för dig att få mens. Man har sett att progesteronet triggar en process som frigör fett ifrån fettcellerna.

PMS kan inträffa redan vid ägglossning

Många kvinnor upplever fysiska och känslomässiga förändringar i olika grader varje månad innan mens. Känslomässigt kan det yttra sig som humörsvängningar, ilska och nedstämdhet. Det är detta som brukar kallas PMS eller premenstruella spänningar.

Trots att många upplever tecken på PMS i nära anslutning till mens kan en del faktiskt drabbas av PMS redan vid tiden för ägglossning. Det är bra att känna till då det kan förklara om du känner dig nedstämd och olustig trots att det är ett bra tag kvar till att du ska få mens.

Vissa kvinnor går faktiskt upp i vikt veckan före mens

En del kvinnor ökar lätt i vikt innan mens. Viktökningen sker i regel perioden efter ägglossning, alltså en till två veckor före mens. Anledningen till viktuppgång är att hormoner gör så att kroppen samlar på sig vätska. Så fort mensen kommer igång gör sig kroppen av med den överflödiga vätskan och man återgår till samma vikt som tidigare.

Du kan ha mens utan att ha ägglossning

Om dina menstruationer kommer med oregelbundna eller långa intervall kan det vara så att du har mens utan att ha ägglossning. Detta kan i sin tur påverka möjligheten att bli gravid. Orsaken till utebliven ägglossning är ofta hormonell obalans, och är vanligt när man blir äldre. Ta kontakt med sjukvården om du har alltid har glesa menstruationer och önskar bli gravid.

Internationella mensdagen

Den 28e maj kan du fira internationella mensdagen. Den instiftades 2014 för att uppmärksamma att varje kvinna i världen skall ha rätt att kunna sköta sin menstruation på ett hygieniskt och värdigt sätt. Man valde datumet 28/5 då den genomsnittliga kvinnan har mens var tjugoåttonde dag och att denna pågår i fem dagar.