Få hjälp med förkylningens 4 faser

En förkylning kommer ofta i flera faser och 85 procent av svenskarna drabbas av förkylning minst en gång varje år. Här guidar vi dig genom förkylningens faser och hur du bäst lindrar dem.

Rinnande näsa, ett huvud som känns som om det är invirat i bomull och stick i halsen när du sväljer kan alla vara symtom på en förkylning. Du kan också få feber och hosta.

Förkylning orsakas oftast av virus medan influensa alltid orsakas av virus. Infektionerna är oftast ofarliga och det finns lindring mot förkylningssymtomen men antibiotika är verkningslöst. Tvärtom medverkar de till att öka risken för att bakterier bildar motståndskraft mot läkemedlen om man använder antibiotika vid virusinfektioner.

Den goda nyheten är att det finns receptfri lindring på ditt apotek.

 

Fas 1: Värk och feber

Feber betyder högre kroppstemperatur i kroppen än normalt. Vad som är en normal kroppstemperatur varierar, men vanligtvis är runt 36-37°C i munnen. Man fryser ofta när febern stiger, och svettas när den sjunker. Små barn får lättare feber än vuxna, 39-40°C är inte ovanligt vid till exempel förkylning. Stirra dig inte blind på termometerns gradtal, försök istället bedöma barnets allmäntillstånd. Här kan du läsa mer om feber hos barn och vilka produkter som kan hjälpa.

Att tänka på vid feber

 • Håll rummet svalt.
 • Undvik varma kläder och sängkläder.
 • Drick mycket.
 • Träna aldrig när du har feber.
 • Undvik ansträngning och avkylning de närmaste dagarna efter att febern har gått ner.

Fas 2: Halsont

En vuxen person får halsont i genomsnitt två till tre gånger per år och den vanligaste orsaken är en virusinfektion. Om du har mycket ont i halsen men utan några andra symtom på förkylning, kan det vara halsfluss. Läs mer om halsfluss här.

Tips vid ont i halsen

Fas 3: Snuva och nästäppa

Vid förkylning är det vanligt få en täppt näsa i kombination med en vattentunn snuva. Slemhinnorna i näsan och svalget svullnar av det ökade blodflödet som inflammationen vid förkylning orsakar. Dessutom bildas mer slem än vanligt. Det beror på att kroppen försöker skölja bort virus och bakteriepartiklar.

Tips vid snuva och nästäppa

 • Sov med huvudet och överkroppen högt. Då minskar svullnaden i slemhinnorna.
 • Snyt dig i papper som är mjukt och inte irriterar huden runt näsan.
 • Ta receptfria avsvällande näsdroppar eller spray, till exempel Nezeril. Det finns sorter både mot nästäppa och rinnsnuva. Använd dem inte för länge - då kan du bli ännu mer täppt. Läs i preparatets produktinformation hur länge du kan använda det. Där står också om du kan använda preparatet om du är gravid. Otrivin Comp hjälper mot både nästäppa och rinnsnuva.
 • Näsdroppar eller spray med koksaltlösning gör slemmet mer rinnigt så att det blir lättare att snyta ut.
 • Känner du dig torr i näsan? Näsolja smörjer nässlemhinnan.

  Här hittar du produkter för snuva och nästäppa hos barn.

Fas 4: Hosta

I förkylning ingår ofta hosta, som ibland kan hålla i sig i flera veckor. Hosta är kroppens sätt att försvara sig genom att göra sig av med det som irriterar luftvägarna. Se till att dricka ordentligt. Dryck gör att slemmet blir mindre segt och lättare att hosta upp. Varm dryck som honungsvatten eller te kan kännas skönt för halsen.

Om hostan gör att du inte kan sova eller om hostan är torr (utan upphostat slem) och irriterande, kan du använda en hostmedicin som dämpar hostreflexen och gör att du hostar mindre. Använd hostmedicin före läggdags om du har svårare hosta som håller dig vaken på natten. Hos Apoteket hittar du också medicintekniska sugtabletter och växtbaserade läkemedel som kan lindra irritationen.

Observera att eftersom upphostning av slem är kroppens naturliga sätt att försvara sig mot främmande ämnen, ska den typen av hosta helst inte dämpas med hostmediciner. Om du har hosta med mycket segt slem kan du prova Bisolvon, Bromhexin Apofri eller Theracough.

Här hittar du produkter för hosta hos barn.

Få snabb hjälp vid förkylning

Det finns många funderingar om förkylning. Läs vanliga frågor och svar här.

Hjälper inte Apotekets råd och receptfria läkemedel? Hos den digitala vårdgivaren Doktor24 kan du söka vård i mobilen, dygnet runt. Doktor24 kan hjälpa dig med bedömning, behandling och eventuellt recept vid förkylning.

Gå till Doktor24 hemsida