Hem / Tema / Förkylning
 

Få hjälp med förkylningen

En förkylning kommer ofta i fyra faser (även om det kan kännas som fler...) och 85 procent av svenskarna drabbas av förkylning minst en gång varje år. Här guidar vi dig genom förkylningens faser och hur du bäst lindrar dem.

Rinnande näsa, ett huvud som känns som om det är invirat i bomull och stick i halsen när du sväljer kan alla vara symtom på en förkylning. Du kan också få feber och hosta. Både förkylning och influensa orsakas av virus och går inte att bota. Antibiotika är verkningslöst. Tvärtom medverkar man till att öka risken för att bakterier bildar motståndskraft mot läkemedlen om man använder antibiotika vid virusinfektioner. Den goda nyheten är att infektionerna oftast är ofarliga och att det finns receptfri lindring på ditt apotek.

Det finns många funderingar om förkylning. Läs vanliga frågor och svar här.


 

Fas 1: Värk och feber

Feber betyder högre kroppstemperatur i kroppen än normalt. Vad som är en normal kroppstemperatur varierar, men vanligtvis är runt 36-37°C i munnen. Man fryser ofta när febern stiger, och svettas när den sjunker. Små barn får lättare feber än vuxna, 39-40°C är inte ovanligt vid till exempel förkylning. Stirra dig inte blind på termometerns gradtal, försök istället bedöma barnets allmäntillstånd. Här kan du läsa mer om feber hos barn och vilka produkter som kan hjälpa.

Att tänka på vid feber
- Håll rummet svalt.
- Undvik varma kläder och sängkläder.
- Drick mycket.
- Träna aldrig när du har feber.
- Undvik ansträngning och avkylning de närmaste dagarna efter att febern har gått ner.


 

Fas 2: Halsont

En vuxen person får halsont i genomsnitt två till tre gånger per år och den vanligaste orsaken är en virusinfektion. Om du har mycket ont i halsen men utan några andra symtom på förkylning, kan det vara halsfluss. Har du väldigt ont kan du kombinera halstabletterna med receptfria värktabletter för att lindra besvären.

Tips vid ont i halsen:
- Drick varmt eller kallt så lindrar du besvären tillfälligt
- Prova sockerfria halstabletter som lenar i munhåla och svalg, till exempel Apoteket halstablett.
- Prova medicinska sugtabletter som är smärtstillande, till exempel Strepsils, Mucoangin, Zyx eller Bafucin.
- Har du mycket ont kan du ta en värktablett.

Här hittar du produkter för ditt barn vid halsont.


 

Fas 3: Snuva och nästäppa

Vid förkylning är det vanligt få en täppt näsa i kombination med en vattentunn snuva. Slemhinnorna i näsan och svalget svullnar av det ökade blodflödet som inflammationen vid förkylning orsakar. Dessutom bildas mer slem än vanligt. Det beror på att kroppen försöker skölja bort virus och bakteriepartiklar.

Tips vid snuva och nästäppa:
- Sov med huvudet och överkroppen högt. Då minskar svullnaden i slemhinnorna.
- Snyt dig i papper som är mjukt och inte irriterar huden runt näsan.
- Ta receptfria avsvällande näsdroppar eller spray, till exempel Nezeril. Det finns sorter både mot nästäppa och rinnsnuva. Använd dem inte för länge - då kan du bli ännu mer täppt. Läs i preparatets produktinformation hur länge du kan använda det. Där står också om du kan använda preparatet om du är gravid. Otrivin Comp hjälper mot både nästäppa och rinnsnuva.
- Näsdroppar eller spray med koksaltlösning gör slemmet mer rinnigt så att det blir lättare att snyta ut.

Här hittar du produkter för snuva och nästäppa hos barn.


 

Fas 4: Hosta

Den sista fasen är hosta och då är det bra att dricka mycket. Varm dryck, som honungsvatten eller te är ofta lenande för svalget och luftvägarna. Slemmet tunnas ut så att du får lättare att hosta upp det som irriterar.

Om hostan gör att du inte kan sova eller om hostan är torr (utan upphostat slem) och irriterande, kan du använda en hostmedicin som dämpar hostreflexen och gör att du hostar mindre. Hostdämpande sugtabletter lindrar och skyddar halsen mot ytterligare irritation. Använd hostmedicin före läggdags om du har svårare hosta som håller dig vaken på natten.

Observera att eftersom upphostning av slem är kroppens naturliga sätt att försvara sig mot främmande ämnen, ska den typen av hosta helst inte dämpas med hostmediciner. Om du har hosta med mycket segt slem kan du prova Bisolvon, Bromhex eller Theracough.

Här hittar du produkter för hosta hos barn.