Grafik UV-index exempel

Ta skydd från den ultravioletta strålningen

Beroende på hur energirik den är delas ultraviolett (UV) strålning in i olika typer, UVA, UVB och UVC. Ingen av dem är synliga för det mänskliga ögat och från solen är det endast UVA och UVB-strålningen som når oss. Genom UV-index-progonoser kan du ta reda på hur stark den skadliga strålningen är där du befinner dig.

UVA

UVA-strålarna är minst energirika, utgör 90 procent av solljuset och tränger djupt ner i huden. Dessa strålar gör pigmentet i din hud brun men huden blir också torr, rynkig och åldrad i förtid. UVA-strålningen kan skada hudens vävnad och leda till cancer vid för stora mängder. Solarier har ofta relativt sett en större andel UVA-strålning än solljuset.

UVB

UVB-strålningen hjälper till med att bygga upp ett skyddande pigment, gör huden tjockare och startar bildningen av det nyttiga D-vitaminet. Men det är samtidigt UVB som gör att du kan bränna dig. UVB gör, precis som UVA, så att huden åldras och kan ge cancer vid långvarig och hög exponering.

Solskyddsfaktorn (till exempel spf 15) anger skyddet mot UVB-strålarna.

UVC

UVC är den mest energirika ultravioletta strålningen.  Den UVC-strålning som kommer från solen absorberas dock av jordens atmosfär.

Så fungerar märkningen av solskydd

Rekommendationerna om vilket skydd som solskyddsmedlen ska ge, och hur de ska vara märkta är desamma inom hela EU. Syftet med märkningen är att du som konsument ska få det enklare att välja rätt nivå på ditt solskydd. Du ska kunna lita på att det ger ett tillräckligt skydd och dessutom bli informerad om hälsoriskerna.

Solskydd i fyra kategorier

  • Lågt skydd (Low): spf 6-10
  • Medelhögt skydd (Medium): spf 15-25
  • Högt skydd (High): spf 30-50
  • Mycket högt skydd (Very high): spf 50+

Solskyddsfaktorn förlänger tiden i solen

Solskyddsfaktorn anger skyddet mot UVB-strålningen. Säg att din solskyddsprodukt har faktor 10. Det betyder att du teoretiskt kan vara i solen 10 gånger så lång tid utan att bli bränd – jämfört med om du inte haft något skydd alls. Välj faktor efter din hudtyp, var du ska vara och vad du ska göra i solen.

Skyddsnivån mot UVA-strålarna rekommenderas vara minst 1/3 av UVB-skyddet. Märkningen av UVA-skyddet ska vara likadant på alla solskyddsprodukter och märkas med en särskild symbol UVA i en cirkel.

 

UV-index

UV-index är ett mått på hur stark solen är och ger en signal om hur mycket skydd du behöver. Årstid och tid på dygnet styr förstås hur stark strålningen är och därmed indexet. Men även om det är molnigt och hur tjockt ozonskiktet är påverkar.

På bilden längst upp på sidan ser du ungefärligt UV-index dagtid i olika städer i juli. I Sverige är denna period den med starkast sol, medan det längre ner på södra halvklotet är under vår vintertid som UV-index är som högst. Nära ekvatorn är UV-index i allmänhet högst, för att minska med avståndet från ekvatorn.

Det enda tillfället när det är riskfritt att vara ute i solen hela dagen utan skydd är när UV-index är lågt.

UV-indexRekommenderat skydd
Lågt:  1-2  
Medel: 3-5

Skydd mot solen:

  • Kläder, hatt & solglasögon.
  • Skugga mitt på dagen.
  • Komplettera med solskyddsprodukter.
Högt 6-7
Mycket högt   8-10

Extra skydd:

  • Undvik helst att vara ute mitt på dagen.
  • Sök skugga!
  • Skydd för både kropp och huvud är ett måste. Kroppen behöver skydd både i form av kläder och solskyddsprodukter.
Extremt högt 11+

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten och WHO.