Tidigare vinnare i Årets skönhetsskribent

Årets skönhetsskribent är en utmärkelse som instiftades av Apoteket 2014 för att uppmärksamma och synliggöra rapportering om skönhet som är nyanserad, bygger på kunskap och inspirerar. Apoteket strävar efter att slå hål på myter och främja kunskapsnivån om skönhetsprodukter hos konsumenter. Som en aktör på skönhetsmarknaden vill Apoteket att Årets skönhetsskribent ska verka för en bättre skönhetsindustri. 

2016 års nominerade har noga valts ut med grund i att de särskilt bidragit till att återspegla vårt samhälle i dagens skönhetsindustri. De har utöver detta även aktivt engagerat sig för att motverka bilden av att det finns ett ”vi och dom” inom skönhet och de har ett inkluderande tilltal som motiverar underrepresenterade grupper att ta plats i skönhetssamtalet.

Vinnare 2016 Annahita Yazdi

Motivering:

Annahita är juridikstudenten, antirasisten och feministen som driver smink- och hudvårdsbloggen Whinar. Hon beskriver sin blogg som en frizon för alla skönhetslovers oavsett hur man identifierar sig. Med ett fyndigt språkbruk och en ifrågasättande attityd recenserar hon parfymer, dissekerar säljargument, testar läppstift, foundations och nagellack för alla plånböcker. Mest av allt brinner Annahita för att alla ska få ta plats i skönhetssamtalet. Hennes vision om att skönhetsbloggarscenen ska representera Sverige så som det faktiskt ser ut är närvarande och stark, och inspirerar många som ännu inte tagit plats.

Nominerade 2016:

 • Thomas Sekelius, youtube.com/channel/UCJKIi6ysvTD9gtrpiamJ6jw
 • Linnea Öst, Frilansjournalist skönhet, daisybeauty.com/bloggare/arga-tanten
 • Black Vogue, Facebookgruppen Black Vogue – sminkforum för svarta, grundad av Lovette Yallow och Antoinette Guede
 • Kakan Hermansson, kakan.elle.se, podcast Under huden
 • Annahita Yazdi (vinnare), whinar.se

Vinnare 2015 Jessica Blockström

Motivering:

Feminas skönhetsredaktör Jessica brinner för att hjälpa konsumenter till en frisk och välvårdad hy. Oavsett inriktning på hennes artiklar – anti-age, rengöring, solskydd – hjälper hon alltid konsumenten att hitta det som passar varje individs hudtyp. Med stor kunskap om hudvård och ingredienser guidar och inspirerar hon läsarna till hudvårdsrutiner anpassade efter hudtyp och tipsar om hur du bäst tar hand om de problem som kan uppstå med din hud. 

Nominerade 2015:

 • Agneta Elmegård, Journalist Aftonbladet, skonhetsredaktorerna.se
 • Jessica Blockström (vinnare), Skönhetsredaktör Femina, jessicas-skona-varld.femina.se
 • Kicki Norman, Chefredaktör Daisy Beauty, daisybeauty.com/bloggare/kicki/
 • Linnea Öst, Skönhetsredaktör Tara, daisybeauty.com/bloggare/arga-tanten/

Vinnare 2014 Kicki Norman

Motivering:

En initiativrik stjärna som med tidningen Daisy Beauty gett skönhetsbranschen ett verkligt ansikte. Med ett team av skönhetsentusiaster engagerar hon omvärlden i en alltjämt växande skönhetsindustri och drar sig inte för att säga nej till bullshit. Kvalitet och effekt står i centrum samtidigt som hon jobbar för att bidra med en mer nyanserad diskussion. Liksom skönhetsindustrin tar Kicki emot nya influenser och driver utvecklingen på ett sätt som ibland kan ses som provokativt men som alltid är omtänksamt och konstruktivt. Kicki spelar över ett brett register och ger en nyanserad bild av skönhetsprodukters ingredienser.

Nominerade 2014:

 • Hannah Sjöström, naturligtsnygg.se
 • Mitte Blomqvist, beautycomesclean.se
 • Hedvig von Mentzer, frilansjournalist inom skönhet
 • Kicki Norman (vinnare), chefredaktör Daisy Beauty, daisybeauty.com/bloggare/kicki/
Årets skönhetsskribent - Apoteket