Vad är maskne?

Utslag och irritation som orsakas av frekvent munskyddsbärande har i hudvårdskretsar fått benämningen ”Maskne”. Det blir ofta varmt och fuktigt under ett munskydd, en miljö som är gynnsam för bakterier. Friktionen mellan huden och munskyddet nöter mekaniskt på huden vilket i kombination med den fuktiga miljön kan leda till irritation och utslag = maskne.

maskne-bild.jpg

Hur kan jag förebygga och lindra maskne?

Använd ett engångsmunskydd och släng det efter varje användning. Detta hjälper dig inte bara att förebygga maskne utan också – viktigast av allt - att säkerställa att munskyddet får bästa effekt. En bra hudvårdsrutin anpassad till din hudtyp kan också hjälpa.

Här är Apotekets hudvårdstips:

  • Rengör morgon och kväll med en mild och lugnande rengöring. Rengörinsgel är en mild och mycket effektiv rengöring. En rengöringsmjölk rengör skonsamt men effektivt utan att förstöra hudens naturliga balans samt tillför fukt.
  • Återfukta huden regelbundet med en fuktkräm. En irriterad hud behöver mycket fukt. En ansiktskräm gör irriterad hud mjuk och smidig. Det går alldeles utmärkt att också boosta med ett fuktserum. Ett serum återfuktar över tid och lugnar huden.
  • Exfoliera huden 2-3 gånger i veckan. Detta frigör döda och torra hudceller från översta hudlagret och stimulerar cellförnyelseprocessen så att ny, frisk hud kan komma fram. Vid märkbart irriterad hud bör du vara försiktig med exfoliering.
  • Punktbehandla utbrotten. Det kan göras med en punktbehandlare som lugnar huden eller genom en partiell kräm.
  • Undvik heltäckande foundation och välj istället en lättare färgad dagkräm med vårdande egenskaper.