Använd dina läkemedel rätt för renare vatten

Just nu pågår Världsvattenveckan. Det vill vi på Apoteket uppmärksamma eftersom vatten är nära förknippat med vår allra viktigaste hållbarhetsfråga: hållbar hälsa och läkemedel. Visste du till exempel att med hjälp från våra apotekare kan du bidra till ett renare vatten? Läs mer här.

Använd läkemedel rätt – lätt som en plätt?

Publicerat måndag 16 augusti

Det kanske låter enkelt, men i praktiken kan det vara ganska komplicerat att använda läkemedel på rätt sätt. Därför kan det bli fel ibland.

Förpackningarna kan vara svåra att öppna, pillren kan se olika ut och ha olika namn varje gång du hämtar ut dem från apoteket. Medicinerna ska tas vid olika tider, ibland i samband med måltid och ibland inte. Ibland kanske de helt enkelt inte passar för just dig och din kropp.

Då får läkaren ordinera någon annan mer passande kur, medan resterande olämpliga piller ligger orörda i medicinskåpet.

Apoteket hjälper dig

Vi på Apoteket kan det här med läkemedel. Tack vare vår fantastiska personal kan läkemedelsanvändningen faktiskt bli lätt som en plätt. Vi går igenom dina recept och guidar dig hur just du bör använda dina mediciner.

Vi spanar efter eventuella krockar med andra läkemedel, vi kontrollerar att doktorns recept är korrekt och dessutom kan vi ge dig goda råd om extra hjälpmedel som du och läkaren kanske har glömt att tänka på. Vi finns till hands oavsett om du möter oss i våra butiker eller online.

DosPac för dig som vill slippa sortera

Vi har också tagit särskild hänsyn till dig som använder extra många läkemedel, eller bara tycker att det är jobbigt att hålla reda på vilka mediciner som ska tas hur och när.

Tack vare vår tjänst DosPac får du alla dina piller färdigsorterade. Morgon, middag eller kväll? Det håller vi reda på åt dig. Läs mer om DosPac här.

 

Läkemedel på gott och ont

Läkemedel hjälper oss att må bättre, samtidigt som de kan ställa till med problem i naturen. Visste du att många av medicinerna vi använder hamnar i våra svenska vattendrag där vi hämtar vårt dricksvatten? Det beror på att de flesta avloppsreningsverken saknar tekniken som krävs för att avlägsna de läkemedelsrester som vi kissar ut.

Forskarna vet inte ännu hur det påverkar oss eller naturen på lång sikt. Men de har konstaterat att utsläpp av läkemedelsrester kan göra bakterier immuna mot antibiotika och förändra fiskars beteende.

Därför är det viktigt även ur miljösynpunkt att vi använder läkemedel på rätt sätt. På så sätt undviker vi onödiga utsläpp.  

När vi på Apoteket gör det vi är bäst på – att hjälpa dig använda dina mediciner rätt – så bidrar vi till renare vatten och en hållbar utveckling.

> Läs mer om hur vi arbetar för en hälsosam planet