Hållbar planet

Vårt sortiment ska ha minimal klimatpåverkan

Vi vill att de produkter vi erbjuder ska ge minsta möjliga avtryck på vår planet. Från fabriken hela vägen till återvinningen. Apoteket ställer höga krav (orimligt höga, tycker vissa leverantörer) på sortimentet som vi kan påverka – det som inte är läkemedel. Du kan läsa mer om hur vi kontrollerar sortimentet här.

Vi vet att läkemedel påverkar miljön när de tillverkas, används och kasseras. Därför ger vi kloka råd om hur läkemedlen ska användas och uppmuntrar våra kunder att återlämna sina överblivna läkemedel. Dessutom samarbetar vi i branschen för att på sikt nå vårt mål om en mer hållbar läkemedelstillverkning. 

Läkemedel och miljö

Läkemedel behövs för att förebygga, lindra och bota sjukdomar. Men samtidigt kan vår användning av läkemedel göra att läkemedelsrester sprids i naturen. I Sverige sprids läkemedel till miljön främst vid användningsfasen, via avloppen, eftersom många av våra kommunala och enskilda avloppsreningsverk fortfarande inte är anpassade för att rena bort läkemedel.

När det gäller läkemedel finns inga lagstiftade begränsningar för utsläpp, vare sig vid tillverkning eller användning. 

Nedan kan du läsa mer om hur läkemedlet påverkar vår miljö.

Tillverkning

Innehållet

Under och efter användning

Säker hantering av överblivna läkemedel

Lämna tillbaka läkemedel

Tips! Lämna tillbaka överblivna läkemedel och få 250 medlemspoäng. Du behöver inte ens stå i kö. Läs mer här hur du gör. 

Välvald

Vi och de andra apoteken i Sverige vill sätta press på läkemedelsföretagen att öka transparensen i sitt hållbarhetsarbete. Du kan stödja oss i detta viktiga arbete genom att välja receptfria läkemedel med Välvald-symbolen. Läs mer här.

Vårt övriga sortiment

Innehållet

Redan 2014 sa vi att ”..det blir allt viktigare för kunderna att produkter är skonsamma mot människa, miljö och att de har tillverkats under ansvarsfulla förhållanden”. Sedan dess har vi på Apoteket haft branschens hårdaste kontroll av innehållet i de egenvårdsprodukter som säljs hos oss.

Du som kund ska alltid kunna handla våra varor med gott samvete. Vår kvalitetskontroll omfattar sex steg där vi bland annat säkerställer att produkten inte innehåller farliga eller onödiga ämnen. Då säger vi nej. Vi kontrollerar även att produkten belastar miljön i minsta möjliga mån, t ex att innehållet kan brytas ner, inte ansamlas i naturen eller påverkar vattenlevande organismer. Läs mer om vår kvalitetskontroll här.

Några milstolpar

1992 rensade vi hyllorna från termometrar med kvicksilver

2014 fasade vi ut all kosmetika med mikroplaster

2015 fasade vi ut alla produkter som innehåller hormonstörande cykliska silikoner, trots att lagstiftningen ännu inte krävde det.

Vad innehåller egentligen dina skönhetsprodukter?

Apoteket möter fyra kända profiler för att reda ut vad dina skönhetsprodukter innehåller

Apoteket möter Linda Hallberg

Apoteket möter Sandra Beijer

Apoteket möter Emma Sundh

Apoteket möter Caroline Hainer

Förpackningen och skyddande emballage

För att en produkt ska säljas av oss ska även förpackningen kunna återvinnas. Det är även viktigt att dina varor skyddas hela vägen hem till dörren och inte förstörs eller läcker. Plast har länge varit det material som använts men vi arbetar nu med att fasa ut plasten.

Vi undviker onödiga förpackningar och siktar på så mycket återvunnet och återvinningsbart material som möjligt. Här finns flera goda exempel i vårt sortiment. 

Vår egen produktserie Apoteket Baby är snäll både mot bebisar och miljön. Tuberna för salva, rengöring och lotion är tillverkade i bioplast från sockerrör. Flaskan för oljan är gjord av 25 procent återvunnen plast. Babybomullspinnarna är ekologiskt certifierade, tillverkade av papper och ligger i en ask av kartong.

Ett annat exempel är vår nya hår- och hudvårdsserie där samtliga produkter är förpackade i klimatsmarta förpackningar. Alla tuber är tillverkade av bioplast från sockerrör och alla flaskor består av 50 procent återvunnen plast.

Ett av våra fokusområden framöver är att alla våra egna varumärken ska ha klimatsmarta förpackningar. Vi är inte i mål men en bra bit på väg.

Just nu jobbar vi bland annat med

Klimatsmarta förpackningar och emballage

- Vi börjar fasa in en ny kartongdesign som vi använder när du e-handlar. Kartongen består av 100% återvunnen wellpapp med en klimatpåverkan på cirka 0.44kg CO2 ekv/kg wellpapp.

- Vi kommer ersätta bubbelplasten i alla våra paket till en miljövänlig pappersvariant

- Vi undersöker just nu möjligheten att ersätta plasten som skyddar t.ex. korken på vissa produkter för läckage med ett annat klimatsmart alternativ

- Vi testar även att ersätta tejpen som försluter paketen med en 100% återvinningsbar papperstejp.

 

Våra varutransporter och hemleveranser

- Utöka andelen transporter och leveranser med 100% fossilfria bränslen.

- Optimera vårt transportnät för kortast möjliga transportväg

- Utöka andelen fordon som har miljöklass 6

 

Vi klimatkompenserar med Solvatten

Vi klimatkompenserar genom att investera i Solvatten för de transporter som till viss del fortfarande drivs med fossila drivmedel. Solvatten är en innovativ lösning som renar och värmer vatten med hjälp av solens strålar. Tack vare vårt samarbete får fler människor tillgång till rent vatten utan att behöva elda med kol eller ved. Läs mer om Solvatten här.

Visste du att

... vi testade våra första 100% fossilfria hemleverans redan 2019. 

... under hösten 2019 testade vi hemleveranser med cykel. Vi utvärderar just nu möjligheten att utöka detta test, då det är både ett snabbt och klimatsmart alternativ.

... sedan 2020 är vi stolta över att vara den enda apotekskedjan med 100% fossilfri leverans när du väljer Instabox.

 

Fördjupa dig

Läs mer om bättre hälsa

Läs mer om socialt ansvar