Apoteket - Apodos, personal

Hej du som jobbar med Apodos

Här har vi samlat blanketter, telefonnummer och svar på vanliga frågor som gör att du snabbt och smidigt hittar det du behöver i ditt dagliga arbete med Apodos. Ha en bra dag på jobbet!

De flesta kan få Apodos

Alla som dagligen tar läkemedel och behöver hjälp med sin läkemedelshantering kan få Apodos. Det gäller både personer i kommunal omsorg, men även av de som bor hemma. Beslutet om vem som ska få Apodos tas av läkaren.

Säkraste sättet att dosera läkemedel

I och med vår kvalitetskontroll, där alla påsar fotograferas och dokumenteras för full spårbarhet, är Apodos det säkraste sättet att dosera läkemedel. Apoteket ansvarar för innehållet i påsarna tills de öppnas varför en extra kontroll av varje dosrulle ej behöver genomföras vid leverans. Dospåsarna minimerar risken för att vårdpersonal eller brukare doserar fel. För att förhindra att brukaren står utan läkemedel skickas påminnelser ut vid varje leverans när det börjar bli dags att förnya receptet. Påminnelser kommer som standard fr om 3 månader innan sista leverans. Du kan aktivt välja att få påminnelser fr o m 2 månader eller 1 månad genom att kontakta Apodos kundservice. 

Efter att läkaren har anslutit en brukare till Apodos, får Apoteket automatiskt information via sitt dossystem att ny/ändrad ordination inkommit. Alla ordinationer som kommer in elektroniskt hanteras via det nationella dosregistret. Våra farmaceuter kontrollerar receptet för att säkerställa att alla läkemedel passar ihop. I den farmaceutiska kontrollen ingår bl a kontroll av:

  • Eventuella interaktioner och dubbelförskrivningar
  • Styrka
  • Dosering
  • Hög dos – äldre
  • Eventuellt synonymbyte
  • Läkemedel i originalförpackning kan ligga i dospåsen

Högst fem arbetsdagar att starta med Apodos

Från det att läkaren har anslutit en brukare till Apodos till det att doseringspåsarna levereras,tar det som längst fem arbetsdagar. Skulle receptet behöva ändras kan nya läkemedel levereras redan nästa dag. När Apodosabonnemanget är igång får brukaren leverans var 7:e eller 14:e dag.

Blanketter

Här har du de vanligaste blanketterna som underlättar din vardag när du jobbar med Apodos.

Apodos - Betalningslösning

Apodos - Val av betalningssätt

Autogiroansökan online med BankID

Autogiroansökan

Kreditansökan med delbetalning online med BankID

Kreditansökan med delbetalning

Apodos - Avvikelseanmälan

Avvikelseanmälan

Apodos - Patientbundna originalförpackningar

Patientbundna originalförpackningar

Apodos - Blanketterna nedan är endast avsedda att användas då kommunikation via Pascal inte är möjlig och skall betrakta som reservrutin

Enligt Datainspektionens vägledning är det inom vård och omsorg inte lämpligt att skicka personuppgifter med fax. Istället bör annan lösning väljas, t.ex. kryperat mail. Apotekets bedömning är således att ni bör undvika att skicka personuppgifter i fax.

Apodos - Extrabeställningar

Apodos - Patient vilande/aktiverad/flyttad/avslutad

Apodos - Patientbundna originalförpackningar

Apotekets Egenvårdsprodukter  

FAQ

Hur förskriver jag läkemedel till en Apodoskund?

Förskrivningarna sker i det nationella webbgränssnittet Pascal som tillhandahålls av Inera. Här görs även akuta förskrivningar. Journalsystemet fyller läkaren i som vanligt. Pascal, som är under ständig utveckling och förbättring, är ett enklare system än många tror. Hastigheten i systemet beror oftast på den egna uppkopplingen. Vid frågor angående Pascal kontaktas den lokala Pascal-supporten som finns i varje landsting. Läs mer på ditt landstings hemsida.

Kan man få akuta läkemedel?

Akuta förskrivningar kan levereras redan dagen efter. Brukaren betalar då för de extra doserna av läkemedel. Dospeng och eventuell avgift för direktleverans debiteras enligt avtal. Om receptet ändras medföljer ett uppdaterad förteckning recept i leveransen.

Hur beställs läkemedel som inte kan dosförpackas?

I stort sett alla tabletter och kapslar kan dosförpackas. Övriga läkemedel och andra apoteksvaror beställs av vårdpersonal via Pascal eller via detta formulär.

Kan jag se min originalförpacknings beställning i Pascal?

Ja, man kan både se ”mina beställningar” och även kollegors beställningar till leveransadressen via beställningsknappen på Pascals förstasida. Se länk i pascal.

Hur levereras Apodos?

Det finns flera alternativ att välja mellan. Direktleverans är ett av dem. Den görs enligt avtal till boendet, hemtjänstkontoret, vårdcentralen etc. Leveransen levereras mellan klockan 8–16. Om du vill säkerställa att din leverans kommer före klockan 12 tillkommer en extra avgift. För enklare sortering av leveransen kan du också välja att dela upp leveransen per avdelning på till exempel boendet. Apodos går även att hämta ut på utvalda apotek, apoteks- eller postombud.

Hur fungerar det om en brukare har flera läkare?

I ordinationsverktyget Pascal ser man en samlad bild övervad de olika läkarna har förskrivit. Här kan varje läkare lägga till, ändra och ta bort förskrivningar, även de som andra läkare har gjort.

Vad händer om brukaren läggs in eller skrivs ut från sjukhus?

Vi på Apoteket finns alltid till hands för att hjälpa till med att skapa smidiga vårdövergångar för patienten. Kontakta vår kundservice för mer information.

Vad händer om brukaren tillfälligt ändrar adress?

Då kontaktar brukaren Apotekets Kundservice och meddelar detta, så skickar vi doserna till den nya adressen. Avgift tillkommer t ex vid leverans utanför det egna landstinget.

Vad kostar det för brukaren?

Det är landstinget som upphandlar och betalar för tjänsten. Brukaren betalar bara för läkemedel samt de övriga varor och tilläggstjänster som beställs. Högkostnadsskyddet gäller, som för alla receptkunder. Brukaren kan välja att antingen betala kontant, via faktura eller delbetalningsavtal . Skulle man vilja avsluta sitt Apodosabonnemang går det att göra via kontakt med läkaren.

Hör av dig mellan 8-18

Har du några frågor om Apodos eller vill komma i kontakt med våra kundansvariga går det utmärkt att kontakta vår kundservice mellan 08.00 och 18.00 måndag till fredag: 

  • Vårdpersonal och förskrivare: 0771 - 210 210.
  • Privatpersoner: 0771 - 450 450.
  • Det går också bra att maila till apodos@apoteket.se