Här publicerar vi löpande nyheter och information från Apodos.

Akut restsituation Lasix Retard 30 mg

Bakgrundsinformation

En akut restsituation har uppstått för Lasix Retard 30 mg. Orsaken är, enligt ansvarigt läkemedelsföretag Sanofi, att den nya batch som just tillverkats har underkänts i slutkontrollen. Därmed måste ny tillverkning ske av läkemedlet, vilket gör att leveransdatum skjutits fram till månadsskiftet oktober/november.

Lagret på dosapoteket i Örebro är snart slut och eftersom det rör sig om ett stort antal patienter så är läget väldigt akut och ordinationsändring krävs snarast möjligt.

Möjliga ersättande läkemedel

Ett möjligt alternativ till Lasix Retard 30 mg är Furix Retard 30 mg. Tyvärr finns ingen direkt utbytbarhet beviljad av Läkemedelsverket mellan dessa.

I dos-sortimentet har vi även Lasix Retard i styrkan 60 mg samt furosemid i tablettform (Impugan 20 och 40 mg).

Förskrivare för berörda patienter behöver snarast möjligt göra utsättning av Lasix Retard 30 mg och ta ställning till eventuellt ersättande läkemedel. Om man har några frågor så går det bra att kontakta vår kundservice. 

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev Oktober 2017

Apoteket lanserar e-tjänst för avvikelseanmälan

”Apodos är toppen. Det är smidigt och säkert för patienterna.” * Trots detta inträffar ändå i enstaka fall fel och då vill vi att det skall vara enkelt och smidigt att anmäla det till oss, så att vi snabbt kan minimera risken för att det händer igen.

Nu kan du göra din eventuella avvikelseanmälan direkt på vår hemsida.

När du har gjort din anmälan kommer du automatiskt att få ett bekräftelsemail på att vi har mottagit din anmälan. När avvikelsen är utredd får du också återkoppling via den mailadress du har angivit i ärendet.

*Källa: Apotekets kundundersökning hösten 2016

Retur av kylemballage 

Vi vill uppmana mottagare av varor som skickas med obruten kyltransport att skicka kylemballaget (ytteremballage, frigolitlåda och termosköldar) i retur till Dosapoteket i Örebro så fort som möjligt. Klistra på medföljande returetikett på lämpligt ställe på kylemballaget. På etiketten framgår vilken transportör som hanterar kylemballaget. För BIBAB: lämna över emballaget vid nästa leveranstillfälle. För Post Nord: boka transport med Post Nord 0771-333310 knappval 1.

Vid frågor gällande retur av kylemballage vänlig kontakta apoteket kundservice.
Apotekets kundservice tel 0771-210 210.

Vi kommer att fakturera mottagaren för kylemballage som inte returneras, enligt nedan:

Kylemballage

Belopp som faktureras

Kyllåda, 800 x 600 x 660 mm

5000 kr

Kyllåda, 645 x 455 x 355 mm

2200 kr

Kyllåda, 400 x 400 x 400 mm

1250 kr

Kyllåda, 345 x 345 x 345 mm

900 kr

Kyllåda, 315 x 265 x 220 mm

600 kr

 

Dosreceptet har bytt namn till ”Förteckning recept”

Dosreceptet upphörde, som tidigare meddelats, att gälla som receptblankett den 1 januari 2017. Till följd av detta genomfördes den 17 maj 2017 ändringar på utskriften av dosreceptet. Texten Dosrecept har ersatts med Förteckning recept och en vattenstämpel har lagts till på utskrifter med texten Ej giltig för förskrivning. Dessutom har ett antal rader och kolumner redigerats eller tagits bort.

Ni som har tillgång till Pascal och inte önskar få Förteckning recept skickad med doserna från Dosapoteket, kan avsäga er utskriften genom att skicka ett meddelande om det till oss via Pascal.

Angående korta kurer ordinerade som dispenserat i Apodos

Vid insättning av korta kurer av läkemedel (ofta antibiotika) i dispenserad dos är det ofta oklart om jourdoser delats ut och när i så fall behandling påbörjats. Dosapoteket har därför bestämt att oavsett om en sådan ordination är insatt akut eller med nästa leverans så flyttas den korta kuren momentant från dispenserad dos till expedition som originalförpackning. Ett meddelande skickas även i Pascal till förskrivaren: ”Hej! För kännedom flyttades ordinationen av XX så att patienten har möjlighet att hämta ut sitt läkemedel på ett lokalt apotek och kunna påbörja sin kur fortast möjligt. Med vänlig hälsning Dosapoteket.”