Ta hand om barnens tänder

Tandvård från första tanden

Tandborstning morgon och kväll är viktigt för barn precis som vuxna. Från den första lilla tanden, till att barnet är cirka tio till tolv år kan de behöva din hjälp med borstningen. Här hittar du rådgivning om hur du på bästa sätt underhåller ditt barns tänder.

Fluor i lagom halt i tandkrämen

Fluor ger skydd mot karies hos barn, men de ska ha en mindre mängd än vuxna. I tandkrämer för barn är fluorhalten lägre än i vuxentandkrämer.

Fluorinnehåll mäts i enheten ppm. Tandkräm för barn under 6 år har en fluorhalt på 1000ppm medan en vuxentandkräm innehåller 1450ppm fluor. Läkemedelsverket rekommenderar att barn använder en tandkräm som är anpassad för just barn.

För mycket fluor kan skada barntänder som ännu inte vuxit fram. Om mängden tandkräm motsvarar en ärtas storlek går det att använda även vuxentandkrämens högre fluorhalt för barn. Det är då viktigt att försöka se till att barnet inte sväljer tandkrämen. Det kan också finnas annat innehåll i tandkräm för vuxna som inte gör den lämplig för barn.

Tandläkarförbundet rekommenderar generellt följande mängder och fluorstyrkor:

  • Barn 0-2 år: Barntandkräm. Stryk lite tandkräm på topparna på tandborsten.
  • Barn 2-6 år: Barntandkräm. Tandkräm motsvarande en ärtas storlek.
  • Barn >6 år: Barntandkräm eller vuxentandkräm. Om vuxentandkräm används ca 1 cm tandkräm. Om barntandkräm något mer.
  • Barn >12 år: Vuxentandkräm. 2 cm tandkräm på tandborsten.

Gå till tandläkaren regelbundet

Den bästa kollen på de små tänderna får du genom att ni går till tandläkaren regelbundet. Det år ditt barn fyller 3 år är det dags att gå för första gången. Det kommer ett brev hem i brevlådan när tiden är inne.

Undvik småätande mellan målen

Hur vi äter har stor betydelse för om vi får karies. Barnets tänder behöver vila från mat och dryck ett par timmar mellan måltider. Vatten släcker törsten bäst och är också bäst för tänderna. Det skadar tänderna snabbare än man kan tro att dricka söta drycker mellan måltider eller på natten. 

Barns sexårständer är lätta att missa

Sexårstanden är den mest lagade tanden i Sverige. Dessa kindtänder växer fram bakom de sista mjölktänderna utan att barnet tappar en mjölktand innan. Det är lätt att missa dem när de smyger fram och de har ofta gropar på tuggytorna där bakterier samlas. Tänderna är också extra känsliga när de är nya.

I samband med att sexårständerna kommer bör barnet börja använda en tandkräm med högre flourhalt, till exempel Zendium Junior, eller en vuxentandkräm.

Vill du ge dina barns tänder de bästa förutsättningarna? Skaffa bra och roliga produkter som du hittar nedan. Och utrusta dig med tålamod och envishet.