Därför kan du lita på våra solskyddsprodukter

Det är härligt med sol! Men det gäller att ta det lite lugnt, och använda solkräm. Helst ofta och mycket för att få bästa skydd mot solens strålar.

Skydda huden

Att skydda huden mot sol är viktigt, men inte helt lätt. Det krävs effektiva ingredienser för att det ska funka. Inom EU finns det 28 olika UV-filter som är tillåtna att använda. Men alla går inte igenom vår kvalitetskontroll. Vi på Apoteket har en ovanligt tuff granskning. Ofta tackar vi nej till produkter som finns att köpa hos andra. Produkterna vi säljer gör garanterat jobbet. Men vi är samtidigt noga med att välja de innehållsämnen som är snällast mot hud och natur.

De här parametrarna kikar vi extra noga på när det gäller just solskydd:

Rätt solskyddsfaktor
Du blir inte snabbare brun om du struntar i solskydd – bara snabbare bränd. Faktorn säger en hel del om solkrämens förmåga att skydda mot UV-strålning och kan delas in i fyra kategorier: Lågt skydd (SPF 6–10), medelhögt skydd (SPF 15–25), högt skydd (SPF 30–50) och mycket högt skydd (SPF 50+).

Om det till exempel står SPF 30 på förpackningen innebär det att du kan vistas i solen 30 gånger längre utan att bränna dig, jämfört med om du struntat i att smörja in dig. Solkrämer med riktigt låg faktor, SPF 6 eller lägre, ger inte ett tillräckligt effektivt skydd, och går därför inte igenom vår kvalitetskontroll.

Tydlig användarinstruktion och dosering
Grundregeln är: Smörj ofta. Och mycket. Om du snålar blir den angivna solskyddsfaktorn avsevärt lägre. Räkna med ungefär 1/2 dl till hela kroppen. Tydlig information om hur produkten ska användas ska alltid finnas med på förpackningen om den ska säljas hos oss. Annars är det tack och hej.

Vattenresistens
Står det "vattenresistent" på någon av våra produkter, kan du lita på det. Vi har kollat upp att produkten tål ett dopp, eller att du svettas i värmen, utan att förlora effekt. Men om du torkar dig med handduk efter badet, tänk på att smörja på igen.

Solskydd för barn
Små barn ska helst inte vara i solen över huvud taget. Och alla barn, oavsett ålder, bör åtminstone vara i skuggan mitt på dagen när solen skiner som starkast. Men solen går inte alltid att undvika, och därför har vi solkräm och solspray speciellt utvecklade för barn. Alltid med hög faktor, och helt utan färgämnen, eteriska oljor och parfym. Kombinera med täckande kläder och solhatt.

På tal om parfym
När en produkt innehåller parfym, oavsett om doften är syntetiskt framställd eller från naturliga eteriska oljor, kan den ge upphov till allergi. Därför är de flesta av våra solskyddsprodukter helt parfymfria. Men vi säljer några med parfym också. I de fallen garanterar vår kvalitetskontroll att halten av parfym är tillräckligt låg för att minimera risken för allergi eller hudirritation.

Fin färg utan sol

Om du vill ha en fräsch bränna utan att utsätta huden för sol finns brun utan sol. Den här typen av produkter ger en gyllenbrun ton utan att skada huden. Bara att smörja på. Brun utan sol innehåller inte någon solskyddsfaktor.

Som du märker är solskydd en hel vetenskap, och det är många parametrar att ta hänsyn till. Om du köper solskydd hos oss behöver du inte fundera över vad produkterna innehåller. Det har vår kvalitetskontroll redan tagit hand om.

Se alla solprodukter

Vad ingår mer i kvalitetskontrollen?

Läs mer om kvalitetskontrollen och vår kvalitetsgaranti