
Mjuk julkaka
(Tillagningstid ca 40 min)
- Glutenfri • Laktosfri • Mjölkproteinfri • Utan tillsatt socker
Bara doften av denna saftiga och söta kaka i ugnen får dig att komma i julstämning. Ingen kommer märka att den inte innehåller något tillsatt socker. Dessutom är den fri från gluten och mejeriprodukter, fylld med vitaminer, mineraler och fibrer. God jul!
ca 6–8 bitar
- 2 dl mandelmjöl
- 1,5 dl kokosflingor
- 1 msk psylliumfiber/fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk kardemumma
- 1 nypa salt
- 4 ägg
- 8 färska dadlar (urkärnade)
- 1 dl mandeldryck eller annan mjölkdryck
- 2 msk rapsolja
- 25 ml aromatisk tinktur
- Rapsolja till formen
Sätt på ugnen på över- och undervärme 200 grader. Kör de torra ingredienserna i en mixer och häll sedan i en bunke. Kärna ur dadlarna och mixa med mjölken så att de löses upp till en smet. Häll nu alla ingredienser i bunken och vispa allt till en härlig smet. Smörj en brödform (ca 25x10 cm) ordentligt med olja så blir den lättare att få ut när den gräddats klart. Häll i smeten och grädda kakan i ugnen i ca 25–30 min. Känn gärna efter med en tandpetare i trä om kakan är färdig. Är den blöt när du sticker ner den i kakan ska den vara inne i ugnen några minuter till. Servera som den är eller varför inte med lite mögelost på? Kan förvaras i frysen.
Tips! Prova att baka denna goda kaka med lite lingon, russin och hackade valnötter i. Häll dessa i smeten och rör om precis innan du häller upp i den smorda formen.
Övrig info: Denna kaka innehåller alkohol från den aromatiska tinkturen. Även efter gräddning kan det finnas en liten mängd alkohol kvar. Alkohol bör inte ges till barn och gravida.
Recept: Isabelle Ståhl