Skötselråd vid tandprotes

Tandprotes – viktigt med noga utprovning

Varje protes är unikt framtagen för varje användare. När det blir aktuellt att ta fram en protes sker det genom noggranna förberedelser där bland annat käken avgjuts.

Protesen framställs på avgjutningen för att sen placeras i patientens mun. Innan det finns en färdig protes brukar det ta mellan fyra och fem behandlingar där tandläkare och tandtekniker samarbetar.

För att protesen ska fungera på ett bra sätt kontrollerar tandläkaren dess tuggfunktion och slemhinnorna i munnen samt justerar protesen om det behövs.

TÄNK PÅ ATT

Munnen behöver lite tid på sig för att vänja sig vid tandprotesen. Dels kan det ömma lite, dels kan det vara svårt att tala och tugga obehindrat i början. Munnens muskler behöver lite träning för att kunna kontrollera protesen.

Skötselråd vid tandprotes

Protesen är dina tänder och sköts i mycket på samma sätt. Den bör rengöras ordentligt två gånger om dagen, sköljas efter varje måltid och alltid förvaras vått.

Använd en mjuk tandborste och protestandkräm, oparfymerad flytande tvål eller diskmedel. Det är viktigt att aldrig använda vanlig tandkräm, då det kan skada protesen. Borsta även gom och tandkött för att få rent, men även för att få ordentlig blodcirkulation i slemhinnorna. När protesen inte är i munnen kan du förvara den i ett glas vatten, den ska aldrig bli torr.

Källa: Folktandvården.