Citron- och lakritsrutor

(Tillagningstid ca 15 min + en stund i frysen)

  • Glutenfria • Veganska • Laktosfria • Mjölkproteinfria • Utan tillsatt socker

Allt godis på julbordet behöver inte vara onyttigt. Baka dessa urgoda och enkla rutor fyllda med bland annat järn, magnesium, vitamin C och fibrer.

ca 14 st

  • 1 dl melonkärnor
  • 1 dl kokosflingor
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 1 nypa salt
  • rivet skal från 0,5 ekologisk citron
  • 2 msk pressad ekologisk citron
  • 1 msk kokosolja
  • 35–50 g lakritsstång
  • 7 färska dadlar (urkärnade)
  • 1­–2 msk kokosflingor att toppa med

Krossa lakritsstången med mortel och kärna ur dadlarna. Rengör citronen och finriv det yttersta skalet. Häll alla ingredienser i en mixer och kör till önskad konsistens. Lite tuggmotstånd är gott i dessa. Tryck ut degen på bakplåtspapper i t ex en avlång brödform (ca 25x10 cm). Strö några kokosflingor över och ställ in i frysen tills den stelnat. Ta ut och skär i rutor. Klart! Funkar utmärkt att frysa in. Håller i kylskåp ca en vecka.

Övrig info: Barn under fem år bör inte regelbundet äta lakrits, men några enstaka bitar någon gång ibland går bra.

Recept: Isabelle Ståhl

@mellistipset