Hosta

Färgglada vimplar
I sällskap med förkylningar kommer ofta hosta. Hostan bör endast dämpas om den exempelvis stör barnets sömn. Här finns receptfria hostdämpande och slemlösande mediciner som kan användas av barn beroende på deras ålder.

Behandla hostan om den stör barnets sömn

I sällskap med förkylningar kommer ofta hosta. Hostan är barnets naturliga sätt att göra sig av med det slem som bildas när luftrören blir irriterade. Därför ska hostan inte dämpas i onödan. Efter att förkylningen gått över kan hostan fortsätta ett tag eftersom slemhinnorna fortfarande är känsliga. Men den brukar ge med sig efter 2-4 veckor.

Slemlösande från 1 år

Du kan ge barnet receptfri medicin som kan hjälpa till att lösa upp slemmet.  Du kan prova att ge Bisolvon, Bromhex, Quilla simplex eller Theracough. Om barnet har besvärande hosta bör du vända dig till sjukvården.

Hostdämpande från 2 år

Om ditt barn är över två år och inte kan sova på grund av hosta, kan du ge hostdämpande medicin. Ge inte hostdämpande medicin till barn under två år utan att först rådgöra med sjukvården.

Nipaxon finns både som tabletter och i flytande form.

Lindra besvären med dryck

När man har hosta kan det vara skönt att dricka mycket. Varm dryck verkar ofta lenande i svalget och luftvägarna och hostan lindras. Men kall dryck som vanligt vatten går också bra. Slemmet tunnas ut så att det blir lättare att hosta upp. Vid läggdags kan det hjälpa att komma upp lite i sängen, prova att låta barnet sova på en extra kudde.

Viktigt

Ge aldrig honung till barn under 1 år. Det kan i sällsynta fall finnas sporer från en viss typ av bakterier i honungen, som kan orsaka en mycket allvarlig sjukdom hos barnet. 

Andra orsaker till hosta

Efter vissa infektioner i luftvägarna kan man få långvarig hosta. Astma och andra sjukdomar i luftvägarna kan också ge hosta. Hostar barnet så att det kiknar kan det vara kikhosta. Och låter hostan hård och skällande och barnet har svårt att andas kan orsaken vara krupp.

På 1177.se (Sjukvårdsrådgivningen) kan du läsa mer om kikhosta och krupp.

Sök läkare om

  • Hostan är kombinerad med andnöd eller allmänpåverkan.
  • Hostan är kombinerad med stickande smärta i bröstkorgen vid djupandning.
  • Det upphostade slemmet är blodigt.
  • Barn under 1 år får hosta med kikningar.
  • Barn under 2 år har besvärande hosta.
  • Hostan är kombinerad med feber över 38° i mer än 4 dygn.
  • Hostan inte har gått över efter 3 veckor.