Hormonläkemedel hör inte hemma i naturen

Vissa läkemedel påverkar miljön mer än andra. P-piller och andra hormonläkemedel kan skada vattenlevande djur även vid mycket låga koncentrationer. Därför är det viktigt att du använder dina mediciner klokt och lämnar in det som blir över till Apoteket.

”Jag tror jag har fått klimakteriebesvär”

För oss på Apoteket finns inga pinsamma besvär. Vi söker gärna upp dig när du står ensam med dina funderingar vid intimhyllan. Vi har lyssnat till många kvinnors berättelser om vallningar på nätterna, sömnsvårigheter och humörsvängningar. Och vi hjälper dig gärna att må lite bättre.

Vissa kvinnor kommer till oss efter sitt läkarbesök för att hämta ut receptbelagda hormonläkemedel. Oftast tabletter men det finns också plåster, krämer, spiraler, ringar och vagitorier. Andra kvinnor behöver vår vägledning bland receptfria alternativ som sojabaserade kosttillskott, vitaminer, skonsam rengöring och glidmedel.

Vi är stolta över vår fingertoppskänsla i vårt möte med dig som kund. Vi vet när vår hjälp räcker till och när det är dags för dig att söka dig till vården vid allvarligare besvär. Vi vet också hur viktigt det är att du som kund hjälper till genom att lämna tillbaka dina överblivna hormonläkemedel till oss.

Östrogen kan ge missbildning hos hanfiskar

Östrogen som spolas ned i avloppet försvinner inte i reningsverket och kan därför skada vattenlevande djur som fiskar och grodor. Fortplantningsförmågan hos handjur kan försämras på grund av missbildade könsorgan och att ägg utvecklas i deras testiklar.

Plåster och ringar innehåller mer hormon än kroppen tar upp. Upp till 90 procent av hormonerna kan finnas kvar efter användning och det är därför väldigt viktigt att inte bara hormontabletter, utan även plåster och ringar lämnas in till apotek.

Läs mer om Apotekets hållbarhetsarbete här.

Så undviker du att hormonläkemedel hamnar i naturen:

  • Bada inte i sjöar och hav om du använder hormonplåster, ring eller kräm.
  • Duscha eller skölj inte av hormonkräm eller gel i avloppet.

Lämna in använda hormonplåster, ringar och andra överblivna läkemedel till apotek. Apotekets kit för retur av överblivna läkemedel är gratis och går att lämna in antingen via butik eller post. 

Beställ dina returpåsar här