Pollenallergi hos barn

Barn med pollenallergi

En snorig näsa och nysningar är inte roligt när kompisarna vill leka utomhus. Den bästa lösningen om ditt barn har pollenallergi är förstås att undvika det barnet inte tål. Ibland är det lättare sagt än gjort eftersom barnen ofta vill vara aktiva. Beroende på barnets ålder finns det olika receptfria läkemedel mot besvären. Här kan du läsa mer om hur barnets allergiska besvär kan lindras.

Hur vet jag om mitt barn har pollenallergi?

För att du ska veta om ditt barn har pollenallergi gäller samma symtom som för vuxna. Barnet är snorigt, nyser mycket och besväras av klåda i näsa och svalg.

Eftersom de kanske inte alltid uttrycker sina besvär kan symtomen visas i form av trötthet, koncentrationssvårigheter och huvudvärk. Om du och din partner har allergi ökar risken för att barnet ska ärva samma typ av besvär. En rekommendation är att sluta röka under graviditeten för att inte barnen ska utveckla allergibesvär i framtiden.

Det är inte ovanligt att barnet får korsallergi vilket innebär att det även är känsligt mot vissa födoämnen som nötter och stenfrukt. Symtomen är besvärliga, men inte särskilt farliga. De yttrar sig i form av hudutslag och klåda i munnen.

Skriv gärna ner symtomen och informera läkaren i samband med en allergiutredning.

Hitta en behandling som fungerar vid pollenallergi

Om barnet har pollenallergi som är konstaterad av vården går det bra att behandla med receptfria mediciner så länge barnet har besvär under pollensäsongen.

Det finns så klart andra allergener som leder till allergi och det gäller att utesluta alla källor till besvären. Vid en allergiutredning görs ett pricktest där flera olika allergener testas på barnet. Om du misstänker att symtomen beror på pälsdjursallergi kan du prova med receptfria läkemedel anpassade för barnets ålder.

Om symtomen inte lindras rekommenderas du att kontakta vården. Om det istället är kvalster som är den troligaste orsaken rekommenderar vi inte receptfria läkemedel utan i stället ta kontakt med vården.

Behandlingstips vid pollenallergi – barn +2 år

För barn som är två år och uppåt  med pollenallergi och besvär i ögonen kan du välja mellan ett antal olika ögondroppar. Med ögondroppar märks skillnad inom 15 minuter. Om barnet har besvär i bara ett öga ska du helst kontakta läkare innan du ger ögondroppar eftersom allergiska besvär oftast orsakar irritation i båda ögonen.

Om det är näsan som besväras finns nässprayer, bland annat Livostin nässpray, som är en antihistamin. Även här känner barnet en förbättring efter cirka 15 minuter.

Behandlingstips vid pollenallergi – barn +6 år

Barn över sex år med långvarig nästäppa och andra kraftiga näsbesvär orsakade av allergi, får bäst lindring av en nässpray med kortison. En förbättring sker inom några timmar, men det behövs några dagars regelbunden behandling för att ge full effekt - börja därför den i tid!

I stället för nässpray kan barn över 6 år prova att ta en antihistamintablett. Livicort nässpray kan kombineras med antihistamintabletter för att ge en kraftigare effekt.

Även vid lindriga eller måttliga besvär från både ögon och näsa kan barn från sex år ta antihistamintabletter. De lindrar besvären efter drygt en timme och minskar effekterna av histamin som släpps ut i kroppen vid en allergisk reaktion.

Förebyggande behandling är viktigt vid pollenallergi

Vid pollenallergi kan barnet använda antihistamin varje dag under säsongen och på så sätt förebygga besvären för resten av pollenperioden.

Om du vill lindra ditt barns besvär tillfälligt kan antihistamin ges i form av en tablett, sirap eller nässpray minst en timme innan barnet utsätts för allergenet. Till exempel om de ska leka i gräset, spela fotboll eller hälsa på hos en familj med pälsdjur.

Metoden fungerar om ditt barn bara har lätta eller måttliga besvär, annars måste du prata med en läkare. Var särskilt uppmärksam om barnen får akuta andningsproblem. Ni bör i så fall uppsöka akuten direkt.

Du hittar fler produkter för allergi hos barn här.

Kontakta sjukvården om

  • Barnet får svårt att andas, om det får pipande andning eller om barnet hostar mycket på nätterna.
  • Bara ena ögat är irriterat.
  • Barnet har allergibesvär året om.
  • Barnet använt receptfria mediciner och inte blivit bättre trots att du följt föreskrifterna.