Pollenallergi hos barn

Är ditt barn allergisk?

Bästa lösningen om ditt barn har allergi är förstås att undvika det barnet inte tål. Men ibland är det lättare sagt än gjort. Beroende på barnets ålder finns det olika receptfria läkemedel mot besvären.

Om barnet har pollenallergi som är konstaterad av vården går det bra att behandla med receptfria mediciner så länge barnet har besvär under pollensäsongen.

Om du misstänker att symtomen beror på allergi mot pälsdjur kan du prova med receptfria läkemedel anpassade för barnets ålder. Om symtomen inte lindras, kontakta vården. Om det istället är kvalster som är den troligaste orsaken rekommenderar vi inte receptfria läkemedel utan börja då med vårdkontakt.

Barn från 2 år

För barn från två år som har besvär i ögonen finns olika ögondroppar att välja mellan och mot besvär i näsan finns nässprayer. Med ögondroppar märker du skillnad inom 15 minuter. Om barnet har besvär i bara ett öga bör du kontakta läkare innan du ger ögondroppar eftersom allergiska besvär oftast orsakar irritation i båda ögonen.

Med Livostin nässpray, som är en antihistamin, får du effekt efter cirka 15 minuter.

Barn från 6 år

Barn över sex år med långvarig nästäppa och andra kraftiga näsbesvär orsakade av allergi, får bäst effekt av en nässpray med kortison. Lindring brukar uppnås inom några timmar, men den behöver några dagars regelbunden behandling för att ge full effekt, så börja behandlingen i tid.

Barn från 6 år kan som alternativ till nässpray pröva med en antihistamintablett eller flytande antihistamin (Clarityn sirap) om du tycker att det är lättare. Livicort nässpray kan kombineras med en antihistamintablett för att ge en kraftigare effekt.

Även vid lindriga eller måttliga besvär från både ögon och näsa kan barn från sex år pröva med en antihistamintablett. De lindrar besvären efter drygt en timme, och minskar effekterna av histamin som släpps ut i kroppen vid en allergisk reaktion.

Vid pollenallergi kan barnet använda antihistamin varje dag under säsongen och på så sätt förebygga besvären.

Tips från 6 år och uppåt

Vill du förebygga ditt barns besvär kan du ge antihistamin i form av en tablett, sirap eller nässpray minst en timme innan barnet utsätts för allergenet, till exempel leker i gräset, spelar fotboll eller hälsar på i en familj med pälsdjur. Det här fungerar om ditt barn bara har lätta eller måttliga besvär, annars måste du prata med en läkare.

Kontakta sjukvården om
- Barnet får svårt att andas, om det får pipande andning eller om barnet hostar mycket på nätterna.
- Bara ena ögat är irriterat.
- Barnet har allergibesvär året om.
- Barnet använt receptfria mediciner och inte blivit bättre trots att du följt föreskrifterna.

Du hittar fler produkter för allergi hos barn här.