Tandbesvär - ett besvärligt tillstånd

När tandtrollen förklarat krig

Tandbesvär som tandvärk, ilningar och gnisslingar är vanligt och händer alla någon gång i livet. Ta del av våra tips och råd och hur du kan förebygga dessa åkommor samt hur du ska agera vid tandvärk. 

Ilningar i tänderna?

Om det ilar i dina tänder när du borstar dem eller äter något kallt har det oftast att göra med att tandhalsarna är blottade. Ilningar kan också bero på hål i tänderna. Som tur är har vi tandkräm som motverkar ilningar i tänderna samt munskölj som är speciellt utvecklade för känsliga tandhalsar. 

Anledningen till varför dina tandhalsar är blottade kan bero på tandköttsinflammation, att du har borstat med för hård borste, har en högslipande tandkräm, gnisslar tänder, har sprickor i tanden eller fått frätskador. 

 

Den smärtsamma tandvärken

En tandvärk uppstår oftast på grund av en inflammation i tandens nerv, även kallat pulpa, eller i benet vid tandens rotspets. Den här inflammation orsakas vanligtvis av en obehandlade hål i tänderna, karies eller tandröta. 

Från pulpan kan en infektion sprida sig till ditt tandben och en varbildning kan uppstå. Om du upplever tandvärk är det viktigt att du tar kontakt med din tandläkare. 

Lindra tandvärken och kontakta din tandläkare

En tandvärk uppstår oftast på grund av en inflammation eller infektion i tandens nerv, även kallat pulpa, eller i benet vid tandens rotspets. Den här inflammationen orsakas vanligtvis av obehandlade hål i tänderna, karies eller tandröta. 

Från pulpan kan en infektion sprida sig till ditt tandben och en varbildning kan uppstå. Om du upplever tandvärk är det viktigt att du tar kontakt med din tandläkare. 

Tandgnissling? Testa bettskena

En bettskena är ett skydd som används på nätterna för att minska skador på tänderna, minska spänningar och värk, ge bättre sömn samt förhindra det ljud som kan uppkomma vid tandgnissling eller tandpressning. 

Bettskena – forma själv

Du formar själv din egen bettskena genom att värma upp den i varmt vatten, bita ner i det mjuka materialet och trycka skenan mot tänderna så att det formas efter ditt bett.

Använd inte denna produkt om

  • Du behöver tandskydd. Produkten skyddar inte tänderna mot slag eller stötar.
  • Din tandläkare har berättat att du har problem med din käkled.
  • Du är under 18 år.
  • Du använder tandställning, tandprotes eller andra hjälpmedel.
  • Du har tänder som sitter löst.
  • Du inte blir bättre efter tre månader. Konsultera då tandläkare.