Apoteket tar bort alla produkter med cykliska silikoner

Produkter med tveksamma ingredienser vill vi inte ha på våra hyllor. Genom vår kvalitetskontroll granskar vi alla produkter innan vi tar in dem i sortimentet. Givetvis utvecklas kontrollen i takt med att det kommer ny kunskap om innehållsämnen. Därför har vi tagit bort alla produkter som innehåller cykliska silikoner.

 

Cykliska silikoner finns ofta i smink och hud- och hårvårdsprodukter. Tyvärr verkar vissa av dem ha en del otrevliga egenskaper. Man misstänker att cyklopentasiloxane i hög halt kan påverka lever och andningsorgan och att den besläktade cyklotetrasiloxane i hög halt påverkar fertiliteten. Inte bara vi och vår ständigt pågående kvalitetskontroll som har uppmärksammat detta. EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet, SCCS, bedömer att hög exponering för cyklopentasiloxane inte är säker. 

Frågor och svar med toxikologen

Här berättar vår toxikolog Winta Woldai mer om cykliska silikoner, vilken effekt de har och varför Apoteket väljer bort alla cykliska silikoner. Även om lagen inte kräver det. Du kan välja att se en fråga i taget eller hela filmen på en gång.

 

Hela filmen

 

 

Ordlista

  • SCCS = Scientific Committee on Consumer Safety. EUs vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet.
  • Cykliska silikoner = Föreningar byggda på ett skelett av kisel och syre i form av runda strukturer. Små molekyler.
  • Rakkedjade silikoner = Långa raka kedjor byggda på kisel och syre. Stora molekyler.
  • Antistatisk = motverkar elektrisk laddning som kan göra till exempel håret flygigt.
  • Det här är ämnena du ska leta efter i ditt badrumsskåp: Cyklometikon, Cyklotetrasiloxane, Cyklopentasiloxane och Cyklohexasiloxane.