Klimakteriet

Under ungefär fem år kring den sista mensen har många – men inte alla - kvinnor olika besvär, så kallade övergångs- eller klimakteriebesvär. Svettningar och värmevallningar är vanligast. Slemhinnorna blir sköra och kan ge besvär med sveda, torrhet, klåda och smärta vid samlag.

Klimakteriet kan påverka både kropp och humör

Åren före kvinnans sista menstruation sjunker halten av östrogen i blodet långsamt. Ett vanligt tecken på att man hamnat i klimakteriet är att menstruationen blir oregelbunden. Blödningarna blir ofta rikliga och kommer först tätare, sedan med längre mellanrum. När det gått mer än 6 månader sedan sista blödningen har menstruationen troligen upphört.

Värmevallningar och svettningar är ofta det som upplevs mest besvärande. Kroppens termostat fungerar inte lika bra längre. En värmevallning är som en värmevåg som ofta startar i höjd med bröstet och flyttar sig uppåt. Svettningar pågår ofta 2–3 minuter, men kan vara från några sekunder till en timma. Många får problem under natten och kan få svårt att sova på grund av svettningar. Det blir vanligare med humörsvängningar. De flesta blir av med besvären inom 5 år, men för några kan de hålla i sig 10–20 år.

Slemhinnorna blir tunnare, vilket gör att det kan kännas torrt och skaver i slidan. Det kan göra ont vid samlag. Många behöver kissa oftare. Några kissar på sig vid hosta, nysning eller skratt. Läs mer om inkontinens. Det är också lättare att få urinvägsinfektioner.

Skelettet blir skörare när kroppen inte producerar östrogen.

Visste du att

Kvinnor som röker får sin sista menstruation cirka 2 år tidigare än kvinnor som inte röker.

Lindra klimakteriebesvär

 • Försök motionera och vara fysiskt aktiv minst en gång i veckan. Det påverkar både humöret och svettningarna/värmevallningarna. Du kan börja med att promenera regelbundet om du är ovan att röra på dig, och välj sedan någon motionsform som du tycker om. Belasta gärna skelettet för att förebygga benskörhet.
 • Drick mindre kaffe, te och alkohol. Alkohol kan öka problem med värmevallningar.
 • Om du röker, försök sluta. Rökning minskar mängden östrogen. Kvinnor som röker når klimakteriet cirka två år tidigare.
 • Använd inte lugnande medel för att dämpa svettningarna. Försök istället komma underfund med om det är något särskilt om utlöser besvären och försök undvika det.
 • Använd inte uttorkande tvål när du tvättar underlivet om du får torra slemhinnor. Pröva istället en tvättolja. Om du får besvär vid samlag kan du pröva att använda glidmedel.
 • Om du har besvär med sveda, torrhet, klåda och smärta vid samlag kan du prova lokal östrogenbehandling. Det finns tre receptfria produkter som du ser nedan. De innehåller antingen estriol eller estradiol. Estriol har svagast östrogeneffekt. Vagitorier och vaginalkräm tas till natten och kan kladda något, så använd gärna trosskydd. Behandlingen ska omprövas årligen, men blir ofta livslång.

Ta kontakt med sjukvården om

 • Du får blödningar mer än ett år efter sista mens.
 • Blödningarna blir mycket långdragna och rikliga, eller om du får mellanblödningar.
 • Du får blödning vid samlag.
 • Du får svåra besvär med värmevallningar eller svettningar.
 • Du får ansträngningsinkontinens med svåra eller täta besvär.
 • Dina besvär med klåda och torrhet i underlivet försämrats eller inte blivit lindrigare efter 4 veckors behandling med lokal östrogenbehandling.